AE-Agró mostra el seu suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a dotar de personalitat jurídica esta zona humida
L’ecocidi del Mar Menor continua i, a cada dia que passa, resulta més necessari un canvi de paradigma en el tradicional sistema jurídic de protecció. Això és el que posa en relleu la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) del Mar Menor. Un projecte de llei desenvolupat per la societat civil, que pretén reconéixer els drets d’este espai natural per protegir-lo i salvar-lo. Però el temps s’acaba i, perquè finalment la ILP arribe al Congrés, hem de recollir un total de 500.000 firmes abans del 27 d’octubre. Des d’AE-Agró ens solidaritzem amb les companyes i companys de Múrcia i cridem a la societat valenciana a què acudisca als diversos punts de firma distribuïts per la ciutat de València.
El Mar Menor, amb una extensió de 135 km, és considerada la llacuna d’aigua salada més gran d’Europa. Malgrat ser un dels tresors naturals més importants de la Regió de Múrcia i del litoral espanyol, la declaració com a Zona Especialment Protegida d’Importància per al Mediterrani (ZEPIM) i la seua inclusió dins del Conveni Ramsar, no han impedit la situació d’amenaça en la qual es troba actualment.
Tampoc les constants alertes que s’han llançat des del moviment ecologista i des de la comunitat científica, ni tan sols el col·lapse que va patir l’Albufera de València, fa ja 50 anys, han servit de precedent per a evitar la catàstrofe del Mar Menor.
Això deixa entreveure, a juí d’AE-Agró, que la gestió d’estes zones humides ha obeït fins ara a una legislació urbana i territorial expansionista que ha arrasat, i continua fent-ho, amb la natura de què depenem.
De fet, el nivell d’eutrofització del Mar Menor, podem afirmar, és conseqüència dels impactes derivats de l’activitat agrícola, del boom urbanístic i turístic que s’han esdevingut en la zona al llarg de les últimes dècades. La magnitud dels quals queda evidenciada amb les més de 300.000 tones de nitrats que hi ha acumulades a l’aqüífer del Camp de Cartagena i els episodis de mortaldat de peixos i crustacis que s’han produït.
En este sentit, és evident que les polítiques actuals no han vetlat per la seua conservació. Per això, des de la societat civil pensem que la solució passa, a més a més de per fer complir la legislació europea, per dotar de personalitat jurídica al Mar Menor, reconeixent així el seu dret a ser protegit i restaurat. I este és l’objectiu de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que, des d’Acció Ecologista-Agró, suportem i defensem.
Perquè esta ILP continue endavant i arribe al Congrés, s’han de recollir un total de 500.000 firmes. Encara som a temps d’aconseguir salvar el Mar Menor, però necessitem la teua ajuda. En Espanya hi ha més de 400 punts per a poder firmar físicament, i a la ciutat de València ja s’han establit un alguns perquè pugues donar el teu suport a esta iniciativa. Concretament, els trobaràs a Ca Revolta (C/ Santa Teresa, 10, Ciutat Vella), al Centre Social Terra (C/Baró de San Petrillo, 9, Benimaclet), a l’espai Terreta Neta (Carrer del Reverend Rafael Tramoyeres, 10), a Cabanyal Horta (C/ Granero, 4) i a l’Associació Arrels de la Terra (C/ Forn de l’Hospital, 5).
Paral·lelament a la recollida de firmes, des d’AE-Agró estem organitzant junt amb Per l’Horta una taula redona sobre la situació del Mar Menor, on hem convidat a experts per parlar d’esta ILP, que tindrà lloc el pròxim 13 d’octubre.
A més d’això, Acció Ecologista-Agró dona el seu suport a la manifestació que tindrà lloc el dijous 7 d’octubre a Múrcia i, també a la de la nostra ciutat organitzada per la plataforma Mar Menor Vivo, en defensa del Mar Menor.
No podem deixar perdre ecosistemes tan valuosos com són l’Albufera de València i el Mar Menor. Hem d’aprendre dels errors del passat, ja que la incertesa a què ens enfrontem és cada dia major amb l’actual context de crisi climàtica i, si no actuem arran les experiències i coneixements amb què comptem, el desafiament de cara a un futur serà prou major i pot arribar a comprometre la nostra supervivència i, per descomptat, la de tota forma de vida al planeta.