Denunciem també l’obscurantisme de l’APV per no facilitar la informació demanada per la Comissió Ciutat-Port
Acció Ecologista-Agró, com a entitat que forma part de la Comissió Ciutat-Port, ha sol·licitat al Ministeri de Transició Ecològica la revisió de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) del projecte d’ampliació nord del Port de València. De fet, considerem que, segons dicta l’article 44 de la Llei 21/2013 del 9 de desembre d’Avaluació Ambiental, el Ministeri hauria d’haver actuat ja d’ofici, perquè la DIA aprovada en 2007 ha quedat totalment obsoleta per les modificacions posteriors del projecte i per l’entrada en vigor de nova normativa mediambiental.
A més a més, el Ministeri hauria d’haver actuat ja d’ofici segons esta Llei perquè, en cas d’executar-se l’ampliació nord del Port de València sense una nova DIA, les mesures preventives, correctores o compensatòries del projecte seran completament insuficients. Especialment pel que respecta al Parc Natural de l’Albufera, Lloc d’Interés Comunitari (LIC) i Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).
Des d’Acció Ecologista-Agró exigim que es revise l’avaluació dels efectes de l’ampliació nord sobre el Parc Natural de l’Albufera. I recordem que en 2015 es va declarar la ZEPA Plataforma-talús marins Cap de la Nau, sobre la qual no s’ha realitzat cap avaluació ambiental del projecte, malgrat l’impacte directe que tindrà sobre ella l’augment del trànsit marítim que implicaria l’ampliació nord del Port de València.
A més a més d’una nova DIA, AE-Agró ha sol·licitat al Ministeri de Transició Ecològica que el Ministeri de Foment sotmeta els instruments de planificació portuària que està actualment tramitant, com és el cas del Marc Estratègic del Sistema Portuari Estatal, a Avaluació Ambiental Estratègica (AAE), tal com obliga la Llei d’Avaluació Ambiental.
L’AAE resulta imprescindible, per exemple, per a ajustar el Pla Estratègic, el Pla Director d’Infraestructures i els Plans Anuals d’Empresa de l’Autoritat Portuària de València (APV) al Marc Estratègic del Sistema Portuari de Titularitat Estatal, document que actualment està elaborant Ports de l’Estat.
Finalment, tal com li hem traslladat al Ministeri de Transició Ecològica, en el context actual d’Emergència Climàtica resulta completament inapropiat que l’APV estiga estimulant la posada en marxa de projectes amb avaluacions d’impacte ambiental a punt de caducar i anteriors a la vigent Llei.
Manca de transparència i d’accés a la informació
AE-Agró també ha denunciat davant del Ministeri de Transició Ecològica que tant la Direcció General de Costes de València com l’APV es neguen fins ara a facilitar-nos la informació requerida sobre els Plans de Vigilància Ambiental de la DIA. Motiu pel qual li hem sol·licitat al Ministeri que ens facilite este expedient.
A més a més d’este document, el passat mes de setembre AE-Agró, com a entitat de la Comissió Ciutat-Port, també va sol·licitar a l’APV el Marc Estratègic del Sistema Portuari d’Interés General de 1998, el Pla Estratègic 2001-2015 i el de 2010-2020, el vigent Pla Director d’Infraestructures de l’APV i els seus Plans d’Empresa des de 2009 fins a 2019.
La resposta de l’APV ha sigut denegar-nos l’accés als plans estratègics i afirmar que no disposen del Marc Estratègic del Sistema Portuari d’Interés General de 1998. De la mateixa manera, tampoc ens han facilitat l’accés a la informació sol·licitada sobre el Pla Director d’Infraestructures i els Plans d’Empreses.
Per estos motius, AE-Agró ha presentat un recurs d’alçada contra la resolució de l’APV a la sol·licitud d’informació plantejada per la nostra entitat. Des de l’aprovació de la Llei 9/2006 de 28 d’abril d’Avaluació Ambiental Estratègica, tot pla, programa o projecte que tinga efectes sobre el medi ambient i que elabore una administració pública, com són els documents sol·licitats a l’APV, necessita contindre una figura d’avaluació ambiental aprovada per l’administració ambiental competent. Sospitem que, des de 2006, l’APV podria estar incomplint estes obligacions legals, motiu pel qual ens està denegant l’accés a la informació requerida.
La Comissió Ciutat-Port està integrada, entre altres col·lectius, per Per l’Horta, Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret i la plataforma El Litoral Per al Poble. Des d’esta entitat proposem la paralització de l’ampliació nord del Port de València i l’avaluació ambiental del Pla Estratègic, del Pla Director d’Infraestructures i dels projectes formulats al seu empar.