València en Bici-AE Agró, Alacant en Bici i Elx en Bici exigim a la Generalitat millores en l’itinerari valencià de la ruta Eurovélo 8
El passat dijous, 20 de juny, València en Bici-Acció Ecologista Agró, Alacant en Bici-Colla Ecologista d’Alacant‐Ecologistas en Acción i Elx en Bici‐Margalló‐Ecologistas en Acción vam presentar a la Conselleria d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat de la Generalitat Valenciana un escrit conjunt en el qual sol·licitem la modificació de part del traçat previst per l’administració autonòmica per a la ruta Eurovélo 8 (EV8) al seu pas pel País Valencià. Este itinerari cicloturista de 5.900 quilòmetres al llarg de l’arc mediterrani pretén connectar la ciutat andalusa de Cadis amb la grega d’Atenes en bicicleta.
En primer lloc, els col·lectius valencians en defensa de la bicicleta que hem signat este escrit sol·licitem que el recorregut de la ruta Eurovélo 8 (EV8) vaja el més pròxim a la costa, per ser més atractiu des del punt de vista turístic. Per això, demanem que es revise l’itinerari i s’enllace des de San Pedro del Pinatar fins a Guardamar del Segura, evitant així el pas per Múrcia ciutat.
La Conselleria d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat ja va desestimar a Alacant en Bici-Colla Ecologista d’Alacant‐Ecologistas en Acción una alternativa més atractiva corresponent al tram d’eixida d’Alacant en direcció a Elx per la costa. En el seu lloc, l’administració preveu eixir d’Alacant per la Via Parc (A79), fent una volta considerable (1,3 quilòmetres extra) amb nul interés paisatgístic: discorre per un polígon industrial i en paral·lel a una autovia, a més a més de travessar un pas inferior sota l’autovia que està tapiat fins al sostre. Tot això, per a evitar el “carril bici claveguera” situat a l’inici de l’A79 a Alacant.
En esta ocasió, Alacant en Bici i Elx en Bici‐Margalló‐Ecologistas en Acción presenten més documentació per a sostindre la seua alternativa, que consistix a passar per Santa Pola i els Arenals del Sol per a unir Elx i Alacant, sempre per camins de poca densitat de trànsit i carrils bici separats en els trams en els quals la densitat de trànsit no garantix la seguretat dels ciclistes. Es tracta de trams molt localitzats per als quals sí que és necessària i viable l’actuació de l’administració. Un recorregut cicloturista com l’EV8 ha de tindre atractiu. Fer passar cicloturistes per polígons i erms, quan se’ls pot fer passar per la mateixa línia de costa, és desincentivar l’ús d’un itinerari que pretén tot el contrari.
Les modificacions respecte al traçat de Conselleria de València en Bici-Acció Ecologista Agró se centren en el recorregut pel Parc Natural de l’Albufera. L’administració planteja una ruta per l’oest de l’Albufera, sense serveis turístics, sense platja i sense accés a cap centre d’interpretació de la natura.

Mentre que nosaltres considerem que l’itinerari hauria de ser turísticament atractiu, discorrent pel carril bici del Saler que oferix restaurants, platges i un agradable passeig per la pineda, a més a més de la possibilitat de visitar la Gola del Pujol, el centre d’interpretació del Racó de l’Olla o endinsar-se en el Palmar i en els camps d’arròs fins a la Muntanyeta dels Sants, Sueca i Cullera. O continuar pel Perelló fins a Cullera.
Tant València en Bici-AE Agró com la resta de col·lectius ciclistes som els primers interessats en el fet que per fi la xarxa Eurovélo siga una realitat a escala local, ja que entenem que necessitem un impuls important per part de les administracions que afavorisca l’ús d’un transport no contaminant en els desplaçaments. Però, si els diners es gasten en una oferta que no és turísticament atractiva per no tindre serveis, no s’utilitzarà i es pot caure en el típic error de pensar que és la bicicleta la que no interessa.
Els col·lectius ciclistes i ecologistes entenem que dins d’un paratge natural les persones que es desplacen a peu o en bicicleta aporten un benefici afegit al medi ambient que no té el vehicle privat. Per tant, estes maneres de desplaçar-se haurien de ser potenciades oferint les mateixes o majors infraestructures viàries que per al vehicle privat. A més a més, el trajecte per la costa que proposem ja ha sigut anunciat en la xarxa d’itineraris no motoritzats que la Conselleria ha presentat en el seu web, per la qual cosa entenem que és tècnicament viable.
L’EV8 compta amb el finançament de les diferents administracions autonòmiques i regionals per les quals transcorre l’itinerari. En este cas, la Generalitat Valenciana, que ha comptat amb tècnics amb els quals la comunicació mútua podia haver sigut millor, acceptant en major mesura les propostes dels col·lectius locals que coneixem bé els hàbits ciclistes en el territori.
