Participem en un fòrum amb activistes de Llatinoamèrica
El passat 2 de gener, amb motiu del 27 aniversari de l’alçament de l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN), dones de tota Llatinoamèrica es van reunir digitalment per a compartir les seues lluites en defensa de l’aigua i de la vida. Acció Ecologista-Agró va ser convidada a participar en este esdeveniment, organitzat per Mujeres y la Sexta i on ens va representar la nostra companya Lucía Moreno. Esta cita va ser força interessant i ens va permetre descobrir les lluites i experiències de les companyes de Llatinoamèrica, una de les regions més perilloses del món per a les defensores del medi ambient.
En este fòrum digital en defensa del territori i de l’aigua vam tindre l’oportunitat d’escoltar i compartir experiències amb Las Pibas del Agua de Mendoza (Argentina), Mexicali Resiste (Mèxic), el Movimiento por el Agua y los Territorios (Xile), la Coordinadora Feminista 8M (Xile), Feminismo Comunitario Antipatriarcal (Bolívia), Guardianas del Río Metlapanapa (Mèxic), l’Asamblea Permanente del Camahue por el Agua de Neuquén (Argentina) i Amnat Thawra (República Àrab Saharauí).
Com van explicar totes estes companyes, actualment la defensa de l’aigua en Llatinoamèrica és part d’una lluita més àmplia contra un capitalisme neocolonial, extractivista i patriarcal, que ha mercantilitzat la vida. Cadascuna de les experiències compartides feien referència al menyspreu per la natura que caracteritza al capitalisme transnacional i als Estats llatinoamericans, que en massa ocasions s’han convertit en els seus capatassos.
Però, este fòrum digital en defensa del territori i de l’aigua també va servir per a posar en valor l’ètica de la cura que s’ha desplegat en molts territoris amenaçats de Llatinoamèrica. De fet, en estos territoris les dones han posat el seu cos en la defensa de la vida i s’han convertit en les principals cuidadores dels rius, les zones humides i els aqüífers que, en nom del “progrés” i per a beneficiar al gran capital, es contaminen o, per exemple, es convertixen en hidroelèctriques que deixen a comunitats senceres sense aigua.
Per la seua part, la nostra companya Lucía Moreno va parlar de l’actual sobreexplotació que patixen al País Valencià els rius, les marjals i aqüífers de la conca hidrològica del Xúquer. Este és el cas del Parc Natural de l’Albufera de València o del mateix Riu Xúquer que, malgrat la Directiva Marc de l’Aigua i la Llei d’Aigües estatal, encara no compten amb un cabal ecològic ni han aconseguit recuperar el seu bon estat ecològic de conservació.
De fet, com va explicar la nostra companya, la majoria de zones humides del litoral valencià han patit o patixen encara la pressió de la rajola, motiu pel qual una de les principals lluites d’Acció Ecologista-Agró és la defensa, la recuperació i la conservació de les nostres marjals.
Des d’AE-Agró volem agrair a Mujeres y la Sexta la seua invitació per a participar en este enriquidor i emocionant fòrum amb activistes de Llatinoamèrica. Esta cita ens va permetre conéixer a moltes companyes valentes en lluita per l’aigua i per la vida. Dones que són un referent. Com ho va ser al nostre territori Carmen González, la històrica presidenta de l’Associació Veïnal La Unificadora de La Punta. Carmen va faltar l’any passat, però continua molt present en la nostra memòria.