La Comissió Ciutat-Port estrena este documental que recull les raons de la ciutadania contra l’ampliació del Port de València
Ahir dilluns, 27 de desembre, la Comissió Ciutat-port va estrenar el documental Sota el Port està el litoral com a testimoni de les raons que mouen a la ciutadania a organitzar-se i lluitar contra l’ampliació nord del Port de València i, a més a més, demanar la reversió del dic de recer i la ZAL, la Zona d’Activitats Logístiques. Per a prendre testimoni, es va elaborar este documental durant els dies que va tindre lloc la primera manifestació contra esta agressió al territori que s’impulsa des de Ports de l’Estat, a través de l’Autoritat Portuària de València (APV) i des de la naviliera multinacional MSC.
Concretament, el documental Sota el Port està el litoral es va elaborar durant la gran manifestació unitària del 22 d’octubre a la qual van assistir milers de persones. Organitzada amb motiu del Dia Mundial d’Acció pel Clima per Joventut pel Clima i la Comissió Ciutat-Port, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, la manifestació estava encapçalada per una pancarta amb el lema “Pensem global, actuem local. No a l’ampliació del Port”, ja que esta lluita ciutadana és el major exponent de la coherència ciutadana reclamant l’adopció de polítiques reals enfront del Canvi Climàtic.
De fet, les raons de la ciutadania per a lluitar contra l’ampliació del Port de València no són poques. Esta ampliació desencadena i està darrere de moltes altres actuacions i conseqüències que són totalment inassumibles en temps de crisi climàtica, financera i social, com ara l’ampliació de carreteres (pel trànsit de mercaderies), la realització d’un nou accés nord al trànsit rodat del Port, prioritzar obres noves i segellat del sòl en lloc de reordenar i millorar l’eficiència de les infraestructures i serveis existents, o l’assumpció de forma sistemàtica de totes les despeses externes de l’activitat portuària per l’erari públic (salut, impactes ambientals, pèrdua de platges, mar, riscos d’accidents i fugues, emissions a l’atmosfera…). Més en compte si tenim en compte la incertesa sobre el futur del comerç marítim.
Al documental, estrenat al cinema Babel i que té una duració de 18 minuts, s’expliquen algunes de les moltes raons, a més a més de visibilitzar que les coses es poden i s’han de fer d’altra forma, i que no es pot acceptar i pregonar que estem en un moment en el qual hem de fer un canvi per tal de sobreviure, que és ara o mai, i tot seguit ressuscitar projectes zombi d’altres èpoques i contextos, en els quals ni s’acceptava l’existència del Canvi Climàtic, per a accelerar cap a un escenari que s’apropa a un ecocidi sense retorn.
Per les raons que explica este documental, la ciutadania s’ha organitzat i està duent a terme infinitat d’iniciatives en l’àmbit legal, com recursos, al·legacions i denuncies; en l’àmbit tècnic, com són avaluacions, informes o estudis; però sobretot en l’àmbit de la difusió i la informació a la ciutadania, amb debats, taules redones, cinefòrums, passejos; així com accions reivindicatives, com la manifestació, pancartades i altres, sent la més recent la nadala No a l’ampliació del Port, estrenada al darrer Consell Ciutadà d’Administració del Port.
Tota esta activitat, ara, amb l’estrena d’este documental, es desenvoluparà també amb aportacions de totes, a més a més dels fons propis dels col·lectius de la Comissió Ciutat-Port amb els quals ha funcionat fins ara, gràcies al llançament d’una campanya de micromecenatge popular a través de Bizum.
Gràcies a les aportacions de totes, la Comissió Ciutat-Port podrà donar un impuls a la lluita contra l’ampliació del Port i suportar els embats legals que hi suposa. Per exemple, el recurs per a tombar a l’Audiència Nacional la resolució sense precedents del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que possibilita que l’Autoritat Portuària de València (APV) decidisca, unilateralment, si és necessària o no una nova avaluació ambiental per a l’ampliació nord, quan és un projecte que ella mateixa promou.
La Comissió Ciutat-Port és una plataforma ciutadana formada per més de 100 organitzacions, entres les quals destaquen l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, la plataforma El Litoral Per Al Poble, Ecologistas en Acción, Per l’Horta, Acció Ecologista-Agró, Intersindical Valenciana, CGT-PV o CCOO-Educació.