Acció Ecologista-Agró lliura este guardó al col·lectiu Soterranya pel seu compromís amb la mobilitat inclusiva i sostenible
El passat dijous, 14 de desembre, Acció Ecologista-Agró va lliurar el tradicional Premi Carrasca, iniciativa que desenvolupa des de 1990, per tal de reconéixer al col·lectiu que més s’ha distingit al llarg de l’any 2023 en la conservació del nostre entorn natural. El guardonat en esta edició, amb la participació de més de 500 de votants, ha sigut Soterranya. Durant la cita, també revelàrem el guanyador del Premi Residu, dirigit als personatges o entitats que destaquen per les seues desfetes mediambientals. Un resultat que no eixirà a la llum fins que Marfull Acció Ecologista-Agró faça l’acte d’entrega mitjançant una acció pacífica reivindicativa.
El meravellós treball que ve desenvolupant des de 2004 al barri del Xenillet en Torrent amb projectes com el de ‘Bicis para todas‘, a través del qual arreglen bicicletes donades i les entreguen a persones en situació de vulnerabilitat. Així com el compromís adquirit a partir d’altres iniciatives igual de boniques pel que fa a la mobilitat sostenible i inclusiva. Estes han sigut les motivacions que han dut la ciutadania a triar a Soterranya mereixedor del premi Carrasca.

<<El premi Carrasca reconeix el treball d’aquelles persones o col·lectius que es distingeixen per la seua labor de conservació del medi natural>>
El lliurament d’este guardó va tindre lloc el passat dijous, 14 de desembre, a la Casa Verda durant el tradicional sopar nadalenc d’Acció Ecologista-Agró. En concret, Marcos Pla, president d’Agró, es va encarregar de l’entrega d’este reconeixement a Toni Velarde, Maite Gómez i Txema Hernández, representants del col·lectiu Soterranya. Qui, a més a més, en agraïment ens van dedicar unes paraules molt esperançadores, fruit del gran treball que fan així com de les ganes de canviar el món que tenen les persones d’este col·lectiu. De fet, esta era la finalitat amb la qual es va crear Soterranya, que com va assenyalar Toni, eixe mateix dia, complia el seu 20 aniversari.
“Són molts anys afavorint no sols la mobilitat sostenible del municipi sinó també la integració social acollint a l’espai solidaritat Parreño múltiples activitats que han omplert d’esperança el barri. Un esforç que, tenim constància, ha traspassat totes les barreres i fronteres. Ja que són moltes les bicicletes restaurades les que hem fet arribar a persones d’altres països que es troben en situació de vulnerabilitat i que ara tenen l’oportunitat de desplaçar-se feliçment sobre dues rodes”, apuntaven des de Soterranya.

<<Més de 500 persones han participat enguany en els Premis Carrasca i Residu d’Acció Ecologista-Agró>>
Un altre nominat dins d’esta categoria que ha rebut molt de suport és la Plataforma per la Ubicació Racional de les Energies Renovables. En este cas, per unir i ajudar a més de 60 grups al llarg del territori, de tota mena, en la defensa comuna del món rural, el medi ambient i enfront de l’especulació i el desgavell de la manca de sentit comú en el desplegament que en nom de la transició energètica s’està fent de les renovables.
Els dos candidats restants han sigut, d’una banda, l’associació Connecta Natura per defensar la sobirania alimentària i promoure la transició a un nou model agroalimentari basat en la gestió sostenible del territori i la preservació de la identitat d’un món rural que, sens dubte, volem viu i actiu. I per la seua contribució a la conservació de la biodiversitat cultivable i silvestre valenciana mitjançant la realització de projectes, com el de recuperació de llavors, sota la fórmula de la custòdia del territori i l’educació ambiental.
I, d’altra banda, la campanya ciutadana Sí al Yasuní per protegir el bloc 43 de la selva del Yasuní (Equador) de l’extractivisme petrolífer. Gràcies a la implicació de la població, este moviment, després de 10 anys de lluita per mantindre el petroli baix terra, en agost del 2023 va aconseguir la celebració d’un referèndum nacional vinculant que ha estat marcat pel sí a la conservació. Una victòria caracteritzada per la perseverança i l’esperança del poble Yasuní que no ha defallit mai, tot i la violència, la corrupció política, els injustos obstacles legals o la pressió mediàtica que ha hagut de patir.

Premi Residu
A continuació, vam donar a conéixer el personatge a qui entregarem el premi residu per posar en perill el medi ambient. I ho farem més endavant mitjançant una acció pacífica reivindicativa. En esta ocasió són quatre els nominats que s’han deixat la pell per rebre este reconeixement.
Tenim a Juan Antonio Sagredo, alcalde de Paterna per la seua obstinació en arrasar el paratge natural de Les Moles. A l’associació d’empreses d’energies renovables i altres tecnologies netes de la Comunitat Valenciana (AVAESEN) per la pressió constant que exerceix sobre la Generalitat Valenciana amb la intenció de rebaixar els tràmits de defensa del medi ambient i així aconseguir l’aprovació de projectes que, malauradament, impacten greument sobre el nostre territori i el benestar de les persones que l’habitem. A Metrovacesa per continuar insistint amb el seu delirant projecte urbanístic, el PAI de Benimaclet, en la destrucció de l’últim reducte d’horta i terra fèrtil que ens queda a la ronda nord. I per acabar a Bernabé Cano, l’alcalde de la Nucia, per impulsar i defensar amb dents i ungles el desfasat i megalòman PAI La Serreta, el més gran de tot el País Valencià.