Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Viu el riu > ES POSA EN MARXA EL PROJECTE "VIU EL RIU"

VIU EL RIU

ES POSA EN MARXA EL PROJECTE "VIU EL RIU"

Participació activa en la recuperació del riu Palància

dimecres 28 d’octubre de 2009, per  Gelo

Amb el projecte VIU EL RIU pretenem fomentar la idea del riu Palància com a un paisatge per recuperar. Es tractaria de retornar l’ús públic i ecològic del espai fluvial. Podem fer-lo, com associació ecologista, amb processos participatius de la població local, que influisquen en la gestió i conservació dels ecosistemes fluvials del riu Palància. El voluntariat ambiental s’entén com una de las formes més actives de participació per aconseguir el nostre objectiu.

El riu Palància és un clar exemple de riu mediterrani alterat per les activitats humanes. La pressió puja segons ens apropem a la desembocadura. S’aboquen productes de tot tipus després de Bejís i diversos embassaments regulen el seu cabdal.

El nostre projecte Rivera de Petrés

VIU EL RIU neix des de la voluntat d’Acció Ecologista-Agró de plasmar en les nostres actuacions locals les directrius de les iniciatives globals. Així, es recolza directament en els canvis derivats de l’aprobació de la Directiva Marco del Agua que fonamenten la “Estrategia Nacional de Restauración de Ríos” y el “Programa Voluntariado en Ríos” al que nosaltres ens sumen.

A més a més, pel que fa a la nostra perspectiva local, en els últims anys s’han produït dos fets fonamentals que ens han portat a presentar el projecte:

1- L’adecuació de la desembocadura i la restauració de la part baixa del llit del riu per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Aquesta zona estava parcialment ocupada per edificacions il•legals. Això impedia pensar en el delta com un espai natural

2- La transformació paisatgística que ha sofert la resta del riu. Gràcies als excedents del rec abocats, el riu ha passat d’una pedrera seca a desenvolupar vegetació palustre i tenir trams amb aigua tot l’any.

Hem d’aprofitar l’ocasió. Contem amb quatre o cinc punts d’aigua constants, una xarxa de camins i una zona en plena restauració.

L’àmbit d’actuació del projecte és la comarca del Camp de Morvedre, centrat en els municipis que talla el Palància: des d’Algar de Palància fins la desembocadura entre Sagunt i Canet d’En Berenguer, passant per Alfara d’Algimia, Algima d’Alfara, Torres Torres, Estivella, Gilet, Petrés i Albalat dels Tarongers.

La idea és potenciar l’ús públic del riu, planificant actuacions encaminades a fer un diagnòstic ambiental, però sobre tot social, de la conca i que servisca de complement per les actuacions ambientals iniciades per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Les activitats programades estan pensades per aplegar a eixos objectius.

En la primera etapa d’activació del procés recopilarem la informació disponible, i visitarem a les personas i associacions que puguen col•laborar amb els objetius de VIU EL RIU.

En paral•lel, coordinarem una campanya escolar, treballant amb els col•legis dels pobles pels que passa el riu, per promoure la idea d’un patrimoni propi però comú.

Finalment, després de parlar amb les associacions locals, i estudiant els suggeriments plantejats, farem activitats concretes als diferents trams, però obertes a la participació ciutadana. Esta fase ens portarà tot l’any 2010.

Voluntariat al Palància

Logo CHJ Logo Voluntariado


Veure en línia : Album Picasa


Vos deixem un enllaç amb l’album web de "Viu el Riu" on podeu veure les fotos que anem fent al riu. Cada foto està vinculada a un mapa amb la seua situació geogràfica.

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?