Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2010 > Les Emys tornen a l’Albufera

Projecte VOLCAM 2010

Les Emys tornen a l’Albufera

AE-Agró allibera 12 tortugues d’estany europees al Tancat de la Pipa

dimecres 30 de juny de 2010, per  AE-Agró

Este cap de setmana els voluntaris del VOLCAM d’Acció Ecologista Agró i la Conselleria de Medi Ambient "Introducció de la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) al Tancat de la Pipa del Parc Natural de l’Albufera (València)" han col·locat els ràdio-transmissors a les tortugues i les han alliberat. A partir d’ara, els voluntaris realitzaran el ràdio-seguiment de les Emys amb l’objectiu de reintroduir a l’Albufera esta espècie autòctona en perill d’extinció.

JPEG - 103.6 kB
Grans i menuts van participar a l’alliberament de les Emys.

El divendres per la vesprada arribava un dels moments més delicats del nou VOLCAM d’AE-Agró: la col·locació dels ràdio-transmissors a les tortugues d’estany europees. Els 35 voluntaris que participen al projecte, amb l’ajuda dels biòlegs d’AE-Agró i dels tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, van ficar amb molta cura els aparells de seguiment a 6 de les 12 tortugues del VOLCAM, les quals van aplegar el dimecres 23 al Tancat de la Pipa des d’un centre de recuperació específic per a tortugues situat al Desert de les Palmes de Castelló. Laura, Copacabana, Pep, Patricio, Carmen i Bloom són els noms amb els quals el grup de voluntaris del projecte Emys han bautizat al 6 exemplars de tortuga d’estany que porten les emissores. L’objectiu és poder controlar fins a octubre els moviments de les Emys al Tancat de la Pipa de l’Albufera, on s’han col·locat sis nanses per poder pescar les tortugues i amb l’ajuda dels ràdio-transmissors controlar els seus moviments.

Es pretén esbrinar possibles correlacions entre els moviments de les tortugues i la qualitat de les aigües de la Pipa. A més a més, durant el ràdio-seguiment i la pesca amb nanses es podrà realitzar una anàlisis quantitativa i qualitativa de la fauna que habita les aigües del tancat. Els individus capturats pertanyents a espècies exòtiques o invasores, com és el cas de la tortuga de florida (Trachemys scripta), seran traslladats al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Saler (CRPFS). Fins ara, afortunadament, no s’ha detectat cap Trachemys a la Pipa. Només fauna exòtica com carrancs, carpes, carpines, perca sol...

Les Emys ja naden a l’Albufera

Després de col·locar el divendres els ràdio-transmissors, el diumenge pel matí va ser el gran dia, el moment que tota la gent que participa al VOLCAM des dels biòlegs d’AE-Agró fins als voluntaris, passant pels tècnics de la Conselleria, estaven esperant: l’alliberament al Tancat de la Pipa de l’Albufera dels 12 exemplars d’Emys orbicularis, sis d’ells amb ràdio-transmissors, amb l’esperanza de crear una població estable al Parc Natural d’esta espècie autòctona en perill d’extinció. Mentres els bòlids de la Fórmula 1 recorrien València a tota velocitat, a uns pocs kilòmetres de la capital Laura, Copacabana, Pep, Patricio, Carmen, Bloomles i les altres 6 tortugues d’estany europees del VOLCAM donaven el primer pas cap a la reintroducció de la seua espècie a l’Albufera de València.

JPEG - 94.7 kB
El gran moment: la solta de les tortugues.

Amb l’alliberament de les Emys acaba la formació dels voluntaris, que han deprés a identificar i diferenciar les espècies aquàtiques que habiten a l’Albufera i l’art tradicional de la pesca amb nanses. Els voluntaris també han rebut formació per col·locar els ràdio-transmissor i per a realitzar el posterior seguiment de les tortugues. A partir d’ara el treball consistirà a localitzar els animals amb les antenes i el receptor i en revisar les nanses per a veure el moviment dels animals sense receptor, a més a més de conéixer la fauna de la Pipa. Aquest seguiment es prolongarà fins a octubre. Des d’AE-Agró s’espera que "el projecte done pas a una nova població d’este rèptil aquàtic tan amenaçat i que els voluntaris disfruten amb el seguiment i la reintroducció de la tortuga d’estany a l’Albufera de València".

Fa cinquanta anys, al Parc Natural encara quedaven poblacions estables i silvestres d’Emys. Tanmateix, actualment no hi ha cap a causa de la competència de les tortugues de florida, la degradació del seu hàbitat per la crema de vegetació palustre i la urbanització, la seua recol·lecció incontrolada i la contaminació de l’aigua. Per aquests motius, la tortuga d’estany europea està considerada com una de les espècies de rèptils d’aigua més amenaçades al vell continent. Està registrada tant a la Directiva Hàbitats i el Conveni de Berna de la Unió Europea com al Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçada com "vulnerable".

JPEG - 61.3 kB
Una Emys amb transmissor nadant pel Tancat de la Pipa de l’Albufera.

Ara, amb el VOLCAM d’AE-Agró "Introducció de la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) al Tancat de la Pipa del Parc Natural de l’Albufera (València)", tenim la possibilitat de revertir esta situació de vulnerabilitat de les tortugues d’estany i poder gaudir en el futur de la presència de les Emys a l’Albufera.

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?