Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > Campanya contra la silvicultura destructiva > AE-Agró denuncia que la Conselleria perverteix el sentit de la prevenció (...)

Al·legacions al PPIF de San Mateu

AE-Agró denuncia que la Conselleria perverteix el sentit de la prevenció d’incendis forestals

La Conselleria responsable de Medi Ambient destina diners de prevenció a actuacions de fort impacte ambiental, que no són preventives, mentre redueix els diners destinats a la vigilància i a la veritable prevenció.

dimarts 15 de març de 2011, per  AE-Agró

És la tònica habitual de l’administració forestal valenciana, que practica una vella política forestal heretada de l’antic Icona, basada en una silvicultura agressiva, poc adequada als ecosistemes mediterranis. Als darrers anys, està reforçant-se aquesta política en els nous plans de prevenció d’incendis forestals (PPIF) que estan apareixent a exposició pública.

En tots els casos, es tracta d’invertir grans quantitats de diners que van a parar de manera prioritària a obres forestals que tenen greus impactes ecològics i que eliminen la vegetació natural. Mentrestant, les partides realment adreçades a evitar els incendis, reben quantitats menors i, en concret, es retalla en vigilància i dissuasió (apartat que rebrà només el 40% de les inversions previstes).

Acció Ecologista-Agró ha presentat al·legacions al PPIF de la Demarcació Forestal de Sant Mateu, que afecta a uns trenta-quatre municipis del Nord de la demarcació de Castelló, que alberguen les més extenses i millor conservades masses forestals del territori valencià, incloent valuosos boscos de carrasques, de roures i de savines. Molts milers d’aquests arbres seran sacrificats dintre d’una visió agressiva de la silvicultura, consistent en eliminar vegetació per a evitar que es creme, malgrat el fet demostrat que la majoria d’incendis tenen causes humanes.

Es preveu dedicar més de 25 milions d’euros a obrir pistes i tallafocs i a fer les mal anomenades neteges de vegetació, quantitat que suposa quasi la meitat del pressupost del Pla. S’obriran més de 600 km lineals de tallafocs, que poden arribar a tindre 100 m o més d’amplada, a base de maquinària pesant.

Aquestes actuacions no eviten els focs (ja que no intervenen en absolut sobre les causes dels incendis) i només en situacions molt favorables arriben a parar-los. En realitat generen ecosistemes més empobrits, degradats i inflamables i eviten que la vegetació natural evolucione a etapes més madures, més valuoses i més resistents al foc.

A més dels danys a la vegetació, a la fauna i al paisatge, tenen un gravíssim impacte erosiu, el pitjor efecte dels focs que es volen evitar.

Acció Ecologista-Agró ja ha denunciat algunes d’aquestes actuacions i seguirà al·legant els projectes com aquest i denunciant noves agressions.

Les activitats de vigilància i dissuasió, les veritablement efectives per a evitar l’inici dels focs o, en tot cas, per a detectar-los molt inicialment, es veuran retallades. Aquestes activitats generen més llocs de treball i serveixen també per a protegir el bosc davant d’altres impactes, com per exemple, abocadors incontrolats, contaminació, danys directes als ecosistemes, etc. Tanmateix, als darrers anys venen reduint-se els efectius humans i les hores efectives de vigilància, de manera totalment desencertada.

Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró presenta al·legacions contra el Pla de Prevenció d’Incendis del Penyagolosa

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles