Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > Campanya contra la silvicultura destructiva > Sindicats, ecologistes, excursionistes i veïns al·legen el Pla (...)

Bosc Viu

Sindicats, ecologistes, excursionistes i veïns al·legen el Pla d’Incendis de Penyagolosa

El document elaborat per l’administració valenciana actuacions fortament agressives contra els ecosistemes forestals de gran impacte ambiental

divendres 25 de març de 2011, per  AE-Agró

La Conselleria responsable de Medi Ambient ha presentat a exposició pública un polèmic Pla de prevenció d’incendis forestals (PPIF) del Parc Natural de Penyagolosa que inclou actuacions fortament agressives contra els ecosistemes forestals i preveu l’obertura de camins innecessaris, de gran impacte ambiental.

JPEG - 75 kB

Donat l’alt valor ecològic del paratge de Penyagolosa i el seu caràcter emblemàtic en el País Valencià, han sigut moltes les entitats que, coordinades per la plataforma BOSC VIU, han presentat al·legacions a aquest lamentable Pla.

Gran part de les inversions previstes es destinaran a l’obertura i manteniment de més de 100 km de “tallafocs” de gran amplada, cosa que implicarà eliminar la vegetació natural de centenars d’hectàrees d’una zona tant valuosa. Els tallafocs estan fortament discutits tant per conservacionistes com per tècnics i científics, donat que no eviten les causes dels incendis ni els aturen (tret de condicions especials), mentre que els seus impactes són intolerablement elevats. Afecten negativament a la fauna, danyen el paisatge, eliminen la vegetació i faciliten l’erosió, és a dir, la pèrdua de sòl fèrtil, just el principal risc ecològic de les nostres muntanyes.

Per contra, les activitats veritablement preventives: la regulació d’usos, la vigilància i la dissuasió es queden molt curtes. Als darrers mesos l’administració valenciana està retallant, incomprensiblement, les inversions en vigilància forestal, desatenent una activitat que genera llocs de treball, que resulta eficaç per prevenir i detectar focs incipients i fonamental per a impedir i perseguir altres agressions al bosc.

Alguns dels camins inclosos en el Pla d’Incendis resulten tindre efectes molt negatius sobre els ecosistemes del Penyagolosa i resulten, a més, contradictoris amb els esforços per a trobar alternatives de desenvolupament rural, basades en el turisme verd i responsable, i amb la conservació del paisatge i dels valors ecològics del parc natural.

Les al·legacions no sols posen de relleu les actuacions inadequades, sinó que proposen alternatives i, en el cas concret del traçat de camins, proposen vies alternatives de menor impacte i de major eficàcia. Sorprén que la Conselleria, malgrat les inversions previstes i els mitjans que disposa, haja presentat un Pla amb errors notables i mostres de desconeixement del medi, com és el cas.

En la redacció de les al·legacions han participat excursionistes, botànics i experts forestals, així com veïns del paratge i persones que coneixen amb profunditat el territori i que poden fer aportacions valuoses i en positiu, tant per a evitar incendis com per a ajudar a conservar un patrimoni natural i cultural tan valuós com és el del Penyagolosa.

Les al·legacions han estat recolzades per sindicats com ara La Unió de Llauradors, CCOO, UGT, Intersindical Valenciana.. agrupacions ecologistes com ACCIÓ ECOLOGISTA-AGRÓ, GECEN, Ecologistes en Acció, la Societat d’Amics de la Serra d’Espadà, CEVA, L’Arrel (Ontinyent), centres excursionistes com el de València, Castelló, Benicàssim, Ontinyent i Vila-real, així com entitats culturals i veïnals com ara Grèvol o Veïns del Penyagolosa.

JPEG - 50.8 kB
Pam a pam, dia a dia, en defensa del territori i del Penyagolosa.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Campanya contra la silvicultura destructiva

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles