Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Transports > Quina empresa hui en dia es permet el luxe de perdre clients?

València en Bici

Quina empresa hui en dia es permet el luxe de perdre clients?

RENFE els perd per tot Espanya mentre condemna al fracàs a les línies regionals de ferrocarril

divendres 29 de juliol de 2011, per  AE-Agró

Estem en ple mes de juliol. El paisatge des de la finestra del tren s’obri blau i daurat en l’ampli pla de Barraques (Castelló). El moviment lent i sense pausa de les aspes dels aerogeneradors ens fa somiar amb un món més net de mals fums. Les nostres tres bicicletes i les seues alforges viatgen penjades dels tres ganxos que disposa el tren de Mitja Distància (MD) amb destí a Terol i Saragossa.

En l’andana de l’estació de València, hem comprovat amb estupor i tristesa com un xicotet grup de cicloturistes holandesos quedaven esbalaïts davant de la negativa de l’interventor a pujar els seus equipatges amb rodes (bicis) en el comboi.

JPEG - 11.8 kB
Pedalejant en la soledat d’Ulls Negres.

Arribem a l’estació de Mora de Rubielos i continuem comprovant que més de la mitat dels seients del tren seguixen sense ser ocupats per viatgers. Llavors tornem a recordar les tantes vegades repetida escena: doncs en la parada de Sagunt i també des de la finestra del vagó, hem contemplat una acalorada discussió entre els guàrdies de seguretat de l’estació i el pare d’una família composta per quatre ciclistes: se li’s impedix pujar al tren amb les bicicletes. Era visible el rostre de decepció dels dos xiquets ben preparats amb els seus cascos i guants per a la bici. No és difícil imaginar la il·lusió amb què esta família mamprenia l’aventura de recórrer un tram de la Via Verda d’Ulls Negres. Tampoc és difícil imaginar que esta mateixa escena és impensable en qualsevol país de l’Europa pròspera, la mateixa de la qual durant tant anys hem pretés ser part.

Quina empresa hui en dia es permet el luxe de perdre clients? RENFE al paréixer es permet el luxe de perdre’ls. I el pitjor de tot és que esta situació es repetix en moltes línies i trens regionals de tot Espanya; línies condemnades al fracàs, precisament per una palpable absència de voluntat política a revertir esta situació.

Són milers de ciutadans europeus els que eviten visitar Espanya amb les seues bicicletes i les seues alforges, perquè coneixen de sobra la problemàtica que troben per a combinar estos dos mitjans de transport: la bici i el tren. I el més trist i decepcionant és que no sols RENFE perd clients, també els perden les cases rurals, els albergs, els xicotets hotels de muntanya i els centenars de pobles hospitalaris i acollidors que esguiten tota la nostra geografia. Fa ja algun temps, una coneguda revista especialitzada, sostenia, amb dades i arguments fonamentats, que la pràctica de viatjar amb la bicicleta reportava majors beneficis turístics i econòmics que altres modalitats menys tranquil·les i molt més frenètiques.

Recorrem la Via Verda d’Ulls Negres acompanyats d’una brisa constant i d’uns paisatges inoblidables. Tirem en falta la presència de ciclistes, doncs marxem pràcticament en soledat durant tota la nostra ruta de hui. Per què serà? Tornem a recordar els ciclistes que van quedar plantats amb la seua il·lusió en l’andana. A poqueta nit i esta vegada des de la bicicleta ens encreuem amb un tren que viatja amb més de la mitat dels seus seients buits. La història es repetix...

Fernando Mafé Huertas, membre de València en Bici-Acció Ecologista Agró

JPEG - 56.2 kB
Trobades Cicloturistes d’Almansa/Colectivo Pedalea.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Més de 50 bicitreners pedalegen des de Terol a València per a reclamar més accessibilitat als trens d’Ulls Negres

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles