Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > Campanya contra la silvicultura destructiva > Nova tala de pins al Parc Natural del Penyagolosa

Bosc Viu

Nova tala de pins al Parc Natural del Penyagolosa

La Conselleria havia anunciat que paralitzaria el Pla de control del vesc

dijous 10 de novembre de 2011, per  AE-Agró

La tala de pins s’ha realitzat amb l’excusa de combatre una plaga de vesc (Viscum album) i es troba emmarcada en un pla de deu anys que pretén l’abatiment de 8.000 pins, el Pla de control del vesc. Va ser l’any 2010 quan va començar la tala i s’estima que es van retirar uns 3.000 pins, només en aquell any. A finals de l’any passat, la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana va anunciar que durant l’any 2011, a causa de la manca de consignació pressupostària per a continuar el Pla de control del vesc, anaven a cancel·lar-se les operacions en què es pretenien tallar 900 pins més.

JPEG - 24 kB

El vesc és una planta semiparàsita que arrela en l’escorça dels arbres, alimentant-se a partir de la saba d’aquests. Els arbres i arbustos hostes poden ser frondosos o resinosos, com és el cas de les coníferes i les plantes rosàcies, pomeres i cirerers, per exemple. El vesc, en el Parc Natural del Penyagolosa, ha conviscut amb els pins durant molt de temps, sense suposar cap amenaça a la supervivència de la pineda. En tot cas, el fet que un pi estiga afectat pel vesc pot suposar o no la seua mort i punt (cosa que es produeix rarament). Ara bé, si tallem el pi amb aquesta excusa, el resultat obvi és l’eliminació de l’exemplar en qüestió.

Les alternatives a aquest pla passen necessàriament per la facilitació de l’establiment en la zona d’altres arbres i arbustos que proporcionen fruits per a les aus frugívores que s’alimenten del fruit del vesc, suposant així el principal vehicle d’expansió de la planta paràsita. Amb el règim alimentari alternatiu, l’expansió de la plaga minvaria considerablement.

En la següent presentació es poden observar els treballs de tala i extracció dels arbres realitzats en 2010. Cal destacar l’afecció al sòl provocada per l’arrossegament dels troncs, l’afecció a arbres d’altres espècies, com per exemple aurons (Acer opalus subsp. granatense), que curiosament formen part de la vegetació clímax de la zona on es van produir les tales, i no els pins en qüestió, i la caiguda de caixes-niu.

JPEG - 112.1 kB
En les fotografies es pot observar que la tala afecta a exemplars de gran port.

La plataforma Bosc Viu està formada per CEVA, Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida; Fundem, La fundació Enrique Montoliu; Federació d’Ecologistes en Acció del País Valencià, Grup Naturalista Heliaca (Monòver), Acció Ecologista-Agró, Xúquer Viu, Colla Ecologista "La Carrasca" (Alcoi), Plataforma dels Pobles de la Safor, Ecologistas en Acción en la Serranía, Adena - WWF, Societat d’Amics de la Serra d’Espadà, Associació Cultural 9 d’Octubre (Vilamarxant), GECEN, CGT PV, CCOO País Valencià, Intersindical Valenciana, Asociación Naturalista de Ayora y la Valle, El Cigronet (Castelló), Grèvol i Colla Ecologista l’Arrel (Ontinyent).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Bosc Viu, plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles