Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > Campanya contra la silvicultura destructiva > Medi Ambient destina 40.000 euros a tallar pins en el Penyagolosa mentre (...)

Bosc Viu

Medi Ambient destina 40.000 euros a tallar pins en el Penyagolosa mentre retalla recursos per a la prevenció d’incendis

Nova tala de pins en el bosc de Sant Joan de Penyagolosa

dilluns 14 de novembre de 2011, per  AE-Agró

La Conselleria de Medi Ambient està realitzant una nova tala de 900 pins al bosc de Sant Joan de Penyagolosa, després que l’any 2009 es tallaren en aquest Parc Natural uns 3.000 pins. Aquestes tales es realitzen amb l’excusa de combatre una plaga de vesc i es troben emmarcades en un pla a deu anys que pretén l’abatiment de 8.000 pins. Un Pla de control del vesc que ha estat repetidament incomplit per la Conselleria en alguns dels seus aspectes fonamentals, tal com s’ha vingut denunciant repetidament en la Junta Rectora del Parc Natural.

Entre aquests incompliments, cal destacar que s’han tallat arbres que no presenten afectacions importants pel vesc, s’ha utilitzat maquinària pesant (i no cavalleries com establia el pla), s’han creat grans clarianes al bosc com a resultat de la tala d’una important quantitat de pins que es troben molt pròxims i no s’han restaurat les zones degradades pels efectes de l’extracció dels pins.

JPEG - 43.9 kB
Efectes del Pla de control del vesc.

Quan encara són ben visibles al bosc de Sant Joan les agressions derivades de la tala de fa dos anys, particularment l’obertura d’algunes vies per a l’entrada de maquinària i sobretot la destrucció de coberta vegetal i l’erosió derivades de l’arrossegament dels pins, la Conselleria ha tornat a encetar els treballs de tala, amb unes formes d’intervenció molt semblants a les anteriors. Tot això fa previsible una repetició dels greus impactes de la tala del 2009.

Resulta particularment greu que siga justament en 2011, un any d’importants retallades pressupostàries en la protecció mediambiental, quan la Conselleria destine recursos a fer malbé el bosc de Sant Joan. Si la paralització de les tales durant 2010, adduint precisament restriccions financeres, podia fer pensar que la Conselleria es replantejaria definitivament aquest pla, el recent inici dels treballs confirma els pitjors pronòstics.

Mentre la Conselleria ha retallat substancialment els recursos destinats en 2011 al Parc Natural de Penyagolosa per a la prevenció d’incendis forestals (23 mil euros menys), la conservació de l’espai natural (30 mil euros menys) o el Projecte Senda Verda (50 mil euros de reducció), destina 40.000 euros a tallar pins al bosc de Sant Joan. Es retallen efectius per a la vigilància i extinció d’incendis, es tanquen observatoris forestals o s’acomiada al personal destinat al manteniment i conservació del bosc, però es dediquen recursos a tallar arbres i degradar el bosc.

La Conselleria de Medi Ambient amb una mà (la de la propaganda) declara espais naturals i amb l’altra (la dels fets) desenvolupa accions clarament perjudicials per als espais que diu protegir. Les poques actuacions que fa la Conselleria en el Parc Natural van justament en la direcció contrària a la protecció d’aquest espai. Fer malbé el bosc de Sant Joan resulta clarament incompatible amb la protecció mediambiental, que la pròpia Conselleria ha promulgat, i amb la normativa de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea, de què forma part Penyagolosa.

Exigim, per tant a la Conselleria que paralitze les actuacions que està realitzant, que desenvolupe urgentment actuacions de restauració del medi natural fet malbé pels treballs de la tala i que, a la vista dels greus impactes provocats, encete, amb una àmplia participació tècnica i social, un procés de revisió del Pla d’Actuació per al Control del Vesc.

JPEG - 118.6 kB
Prou ja d’agressions forestals!!!

La plataforma Bosc Viu està formada per CEVA, Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida; Fundem, La fundació Enrique Montoliu; Federació d’Ecologistes en Acció del País Valencià, Grup Naturalista Heliaca (Monòver), Acció Ecologista-Agró, Xúquer Viu, Colla Ecologista "La Carrasca" (Alcoi), Plataforma dels Pobles de la Safor, Ecologistas en Acción en la Serranía, Adena - WWF, Societat d’Amics de la Serra d’Espadà, Associació Cultural 9 d’Octubre (Vilamarxant), GECEN, CGT PV, CCOO País Valencià, Intersindical Valenciana, Asociación Naturalista de Ayora y la Valle, El Cigronet (Castelló), Grèvol i Colla Ecologista l’Arrel (Ontinyent).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Penyagolosa se salva de la tala en 2011

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles