Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > La batalla pel Saler

Mètode

La batalla pel Saler

AE-Agró recupera la campanya «El Saler per al poble» dels setanta

diumenge 11 de març de 2012, per  AE-Agró

«Les pressions urbanístiques a l’Albufera de València continuaran en els pròxims anys. Aquesta batalla no s’ha acabat». Amb aquestes paraules, l’arquitecte Carles Dolç subratllava dijous passat la necessitat de continuar lluitant per conservar el Parc Natural de l’Albufera de València, reprenent l’esperit del moviment «El Saler per al poble». Un moviment ciutadà que en els anys setanta va aconseguir aturar una urbanització que haguera acabat amb la Devesa del Saler, i molt probablement amb l’Albufera de València. Sense aquesta campanya, avui possiblement el Parc Natural, que va celebrar el seu 25 aniversari l’any passat, no existiria.

Mètode. Febrer, 2012.

Amb l’objectiu de reivindicar i reprendre aquest moviment ciutadà, Acció Ecologista-Agró va organitzar dijous passat una taula rodona al Jardí Botànic de la Universitat de València. Recuperar la història i conscienciar que cal continuar treballant pel futur del parc van ser els dos eixos als voltant del qual van girar les intervencions. El moviment ciutadà, i la intensa campanya mediàtica que el va acompanyar, va aconseguir aturar la urbanització, però encara avui les seues restes són visibles al Parc Natural. Disseminats per la Devesa, els primers edificis que es van construir encara resten en peu. Uns edificis que, des del públic, el Catedràtic de Geografia de la Universitat de València Vicenç Rosselló, va apostar directament per «dinamitar» amb l’objectiu de recuperar totalment l’espai natural.

Les pressions urbanístiques, però, no són les úniques a les quals s’enfronta el parc. En aquest sentit, el biòleg Víctor Navarro, representant d’Acció Ecologista-Agró en la Junta Rectora del parc, va fer una crida a la mobilització ciutadana: «Cal recuperar “El Saler per al poble” i impulsar un moviment ciutadà per a aturar la degradació actual que pateix l’Albufera». L’ecologista va destacar també que un dels problemes més greus que pateix actualment el llac és la progressiva reducció de cabdal d’aigua provinent del Xúquer en la darreres dècades.

El moviment ciutadà dels setanta

Durant la primera meitat dels setanta, la urbanització projectada en la Devesa va despertar un gran rebuig en la societat valenciana. Les mobilitzacions ciutadanes es van veure acompanyades, i en certa forma impulsades, per una campanya mediàtica en contra de la urbanització. Durant l’acte, Anna Mateu, cap de redacció de la revista Mètode, va destacar el paper que va jugar el diari Las Provincias en la recuperació del Saler. «El mitjà va protagonitzar una de les primeres campanyes ambientals de l’Estat espanyol per salvar un espai natural», va assegurar la periodista. El diari va donar veu a alguns dels protagonistes de les mobilitzacions en un moment en què la dictadura franquista començava a afeblir-se, i va ajudar a conscienciar la societat valenciana de la necessitat de conservar aquest espai en un moment en què les idees ecologistes encara no havien arrelat entre els ciutadans.

Un moviment ciutadà al qual Carles Dolç va posar nom i cognoms en recordar molts dels companys que van participar en aquelles primeres mobilitzacions. Segons l’arquitecte, la defensa del Saler va girar al voltant de quatre arguments bàsics: ecològics, jurídics, socials i econòmics. Tots ells junts van permetre aturar el pla urbanístic i van fer possible que el 1986, l’Albufera i el Saler es convertiren en el primer Parc Natural valencià. AE-Agró ho té clar: ha arribat el moment de recuperar aquell esperit.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La notícia en Mètode

Missatges

  • Yo también estuve en los setenta con el movimiento "El Saler per al poble" y sigo estando de acuerdo en que hay que seguir luchando por conservar este maravilloso legado de la naturaleza, y aunque les resulte extraño lo hago a diario al igual que muchos de mis vecinos, porque por circunstancias de la vida vivimos en los "restos" de aquel desmesurado proyecto y para muchos ésta es nuestra única vivienda. Somos conscientes de donde estamos, amamos el Saler y lo cuidamos mucho más que esa parte del "poble" que viene los fines de semana y ensucia y maltrata el parque. Nosotros también somos "poble" y francamente me sorprende que un profesor tan reconocido como el Sr. Roselló hable de "dinamitar", no se si con nosotros dentro o dejándonos a un montón de familias en la calle, porque todos sabemos como se valolarian nuestras casas. Con los tiempos que corren podríamos pensar más en mantener el equilibrio entre la naturaleza y el factor humano y menos en la dinamita. Este parque tiene muchas contradicciones y muchos intereses y antes que dinamitar nuestras casas hay cosas más importantes y más efectivas para mejorarlo. ( siento no poderlo escribir en valenciano)

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?