Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Opinió > Un planeta esgotat

Dia de la Terra

Un planeta esgotat

Cal canviar la lògica del creixement il·limitat per la del decreixement

divendres 20 d’abril de 2012, per  AE-Agró

Este diumenge 22 d’abril es celebra el Dia de la Terra, una data que des d’Acció Ecologista-Agró volem aprofitar per a refusar fermament el suïcidi col·lectiu que suposa el creixement il·limitat en un planeta amb recursos limitats. Este creixement poblacional, econòmic i industrial desmesurat ha desbordat ja els recursos de la Terra i malauradament les seues conseqüències són terriblement preocupants i no són futuribles: ja estan ací i ara. Per això, cal urgentment reduir, frenar, democratitzar i descentralitzar el creixement; cal canviar de trajectòria i apostar per la societat del decreixement. Només així evitarem esgotar completament els recursos del planeta i la conseqüent catàstrofe ecològica i humana.

JPEG - 31.7 kB

Fa 40 anys es va publicar un llibre de referència per a molts de nosaltres: Els límits del creixement. En ell es plantejava que si l’increment de la població mundial, la industrialització, la contaminació, la producció d’aliments i l’explotació dels recursos naturals es mantenia sense variació, s’abastarien els límits absoluts de creixement en cent anys. En 1992 es va publicar una revisió, una nova versió amb el títol Més enllà dels límits del creixement, que concloïa que ja s’havien superat els límits, que s’havia desbordat la capacitat de càrrega de la Terra. En 2004, una nova versió actualitzada, amb el títol Els límits del creixement: 30 anys després, reiterava la conclusió que no pot haver-hi un creixement poblacional, econòmic i industrial il·limitat en un planeta amb recursos limitats.

Durant estos 40 anys, el creixement econòmic mundial ha sigut espectacular, com també ho ha sigut el creixement poblacional (ja som més de 7.000.000.000 de persones en el planeta) i, com a conseqüència inevitable, segons el model exposat pels autors de Els límits, molts recursos naturals han sigut sobreexplotats (pesca, boscos...), destruïts (biodiversitat) o simplement esgotats (petroli). Al mateix temps, els albellons naturals que reciclaven els residus de les activitats humanes estan tan desbordats que les conseqüències (calfament global, augment de la radiació ultravioleta i dels fotooxidants troposfèrics...) són terriblement preocupants i no són futuribles: ja estan ací i ara.

No hi ha exageració en este escrit. Inclús Stephen Hawking assumix l’elevada probabilitat d’un col·lapse en el nostre planeta quan propugna un futur per a la raça humana en l’espai. Com a estes altures algun lector d’estes línies estarà rumiant allò del catastrofisme innat dels ecologistes, ens oferim per a recomanar lectures fiables (veja’s la nostra web) que suggerim començar amb El fin de la expansión, de Ricardo Almenar i recentment publicat.

No obstant, existix en la classe política, mediàtica, acadèmica... una quasi unanimitat en el discurs de la imperiosa necessitat de reprendre la senda del creixement econòmic. Però, com va dir Serge Latouche en 2009 (professor emèrit d’economia de la Universitat Paris-Sud), "Si no canviem de trajectòria, la catàstrofe ecològica i humana és ineludible. Encara estem a temps d’imaginar, serenament, un sistema basat en una altra lògica: una societat de decreixement".

Per això, des d’Acció Ecologista-Agró, amb motiu del Dia de la Terra, volem manifestar una vegada més que refusem fermament la invitació a participar en el suïcidi col·lectiu proposat i que, en canvi, continuem apostant per reduir, frenar, democratitzar i descentralitzar, per la qual cosa (parafrasejant a Serrat) preferim la cooperació a la competència, allò xicotet i bell a allò gran i poderós, la solidaritat a l’explotació i "la revolución a las pesadillas".

JPEG - 11.8 kB
El futur de la Terra està en les nostres mans.

Lectures recomanades

-  ACCIÓ ECOLOGISTA-AGRÓ (1992), Només una Terra, només un País.

-  ALMENAR, R. (2012), El fin de la expansión. Del mundo-océano sin límites al mundo-isla. Icaria.

-  CAIRNCROSS, F. (1993), Las cuentas de la Tierra. Acento Editorial.

-  COMMONER, B. (1992), En paz con el planeta. Editorial Crítica.

-  EHRLICH, P i EHRLICH, A. (1993), La explosión demográfica. El principal problema ecológico. Salvat.

-  FOLCH, R. (1990), Que lo hermoso sea poderoso. Editorial Alta Fulla.

-  GARCIA, E. (1994), El trampolín fáustico: Ciencia, mito y poder en el desarrollo sostenible. Tilde.

-  GARCIA, E. (2004), Medio ambiente y sociedad: La civilización industrial y los límites del planeta. Alianza.

-  GARCIA, E. (2005), El cambio social más allá de los límites al crecimiento: un nuevo referente para el realismo en la sociología ecológica.

-  LATOUCHE, S. (1991), El planeta de los náufragos. Ensayo sobre el posdesarrollo. Acento Editorial.

-  LATOUCHE, S. (2009), Pequeño tratado del decrecimiento sereno. Editorial Icaria.

-  REID, W.V. ET AL. (2005), Millenium Ecosystem Assessment synthesis report.

-  ROSZAK, T. (1993), The Voice of the Earth. An Exploration of Ecopsychology. Bantam.

-  SCHUMACHER, E. (1978), Lo pequeño es hermoso. Blume.

-  STIGLITZ, J. (2002), El malestar en la globalización. Taurus.

-  UNFPA (2011), Estat de la població mundial 2011.

-  WILSON, E.O. (2000), El futuro de la vida. Galaxia Gutemberg.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Canvi Climàtic, causes i efectes

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?