Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > AE-Agró treballa en el nou catàleg de flora de La Costera de (...)

Horta Nord

AE-Agró treballa en el nou catàleg de flora de La Costera de Puçol

Els ecologistes, que custodien este paratge natural municipal, aprofiten la primavera per a identificar i inventariar les plantes d’este espai forestal

dijous 12 d’abril de 2012, per  AE-Agró

Des de l’inici de 2012, Acció Ecologista-Agró, entitat que custodia La Costera de Puçol, treballa en el nou catàleg de flora d’este paratge natural municipal. Els ecologistes, a més a més d’identificar les diferents espècies que apareixen en l’arxiu fotogràfic de l’Ajuntament de Puçol, aprofiten actualment la floració primaveral per a estudiar sobre el terreny la vegetació de La Costera i completar així l’inventari botànic d’este paratge natural municipal, que forma part de la Serra Calderona.

JPEG - 34.4 kB

Actualment, l’estudi més rigorós de la vegetació del Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol data de l’any 1987, quan l’ajuntament d’este municipi de l’Horta Nord, amb la col·laboració de la Diputació de València, va publicar el llibre Plantes de la muntanya de La Costera (Puçol). En esta publicació, editada després de les repoblacions forestals protagonitzades pel consistori i la Diputació arran l’incendi que va patir la muntanya en la dècada dels 80, apareixen un centenar d’espècies de flora que podem trobar en La Costera. Tanmateix, esta xifra no es correspon amb la realitat botànica d’este paratge natural municipal de la Serra Calderona, que amaga una biodiversitat vegetal major.

Per aquest motiu, Acció Ecologista-Agró, que té la custòdia del territori de La Costera des de 2011, ha començat enguany a treballar, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, en la redacció del nou catàleg de flora d’este paratge natural municipal. Durant l’hivern, l’estudi botànic dels ecologistes s’ha centrat a classificar i inventariar les espècies que apareixen en les més de 750 fotografies de La Costera que formen part de l’arxiu gràfic municipal. Ara, amb l’arribada de la primavera i la floració de les plantes, AE-Agró ha canviat l’ordinador per la muntanya per a continuar, pam a pam sobre el terreny, amb l’estudi de la vegetació de La Costera. Este treball de camp es prolongarà durant els pròxims mesos, temps en què floriran la resta d’espècies de plantes de la muntanya.

L’objectiu d’este estudi és publicar un nou i més complet catàleg de la flora de La Costera on, a més a més de la informació botànica corresponent a cada espècie, també es pretén incloure informació relativa als usos tradicionals de cada planta, com per exemple els medicinals o culinaris. Este catàleg es complementarà amb la senyalització d’un itinerari botànic en este paratge natural municipal, que constarà de panells identificadors per a les plantes més emblemàtiques o importants de la muntanya. L’itinerari formarà part del circuit senderista que recorrerà La Costera quan l’Ajuntament de Puçol es decidisca a senyalitzar i oficialitzar els senders projectats per AE-Agró.

A més a més d’estudiar la flora de La Costera, durant els primers mesos de l’any, AE-Agró ha celebrat diverses activitats per a millorar la biodiversitat vegetal d’este paratge natural municipal. Per exemple, els ecologistes han protagonitzat diferents plantacions amb motiu del Dia de l’Arbre i l’innovador Dia de l’Arbust i també, amb lacol·laboració del Pla de Qualificació Inicial de Jardineria de l’Ajuntament de Puçol, han eliminat de la muntanya espècies exòtiques invasores com àloes, acàcies, iuques...

JPEG - 79.2 kB
Pam a pam, estudiant la flora de La Costera.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Caxton College celebra amb AE-Agró el seu Dia de l’Arbre en La Costera de Puçol

Missatges

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles