Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Defensa de les Platges > Les Lleis de Costes o la Llei de la Mar?

Defensa de les Platges

Les Lleis de Costes o la Llei de la Mar?

Cal triar quines lleis volem acatar

divendres 17 de maig de 2013, per  AE-Agró

La nova Llei de Costes que ha aprovat el Govern de Madrid empitjora l’anterior Llei de Costes del 88. No soluciona les causes de la pèrdua de les platges, augmenta les pressions urbanístiques, industrials i turístiques en una costa sobreexplotada, consolida il·legalitats comeses anteriorment, privatitza platges i està per veure que garantisca els drets de propietaris d’antics poblats marítims.

Aquesta Llei és una prova més que no se n’ixen d’aquesta política fracassada, d’un continuisme amb un model econòmic especulatiu que han promogut un govern rere altre fins l’esclafit de la bombolla immobiliària i la crisi. Per tot això i perquè incomplís les directrius europees per a la gestió de la costa i és clarament anticonstitucional, serà recorreguda pels ecologistes en els tribunals.

Ací, en les costes de Sagunt i voltants, podem veure com l’arribada dels temporals s’emporta l’arena de platges com Xilxes, Almenara, Malva-rosa, Corinto, Almardà, Grau Vell o Puçol i cada vegada el problema es més greu. Hi han casos com Queralt, Casablanca i Grau Vell on les cases gairebé son engolides per les ones.

Cal atacar els problemes des de l’arrel, no com fa esta Llei, i ser més humils amb la procel·losa mar. Ja que ningú no ho fa, Acció Ecologista-Agró vol repassar els fets i les causes. Les platges del Golf de València, com passa a la resta del món, estan retrocedint a un ritme vertiginós. Fins a 200 metres en 50 anys en molts punts.

A conseqüència del boom urbanístic i d’una nefasta ordenació del territori coster, hem posat les cases en els dominis de la mar i s’han destruït moltes platges, dunes, saladars i marjals que minimitzen l’erosió dels temporals. Les praderies de posidònia marina que formaven esculls naturals i protegien la costa han desaparegut per culpa de la degradació de l’aigua de la mar i la pesca d’arrossegament. Els sediments que aportaven els rius i formaven les platges es queden atrapats en els embassaments i els pocs que circulen per la mar es queden immobilitzats en els ports i espigons artificials.

La força de l’onatge arriba a la costa, arrasa les minvades platges que queden i embat contra el formigó dels passejos i les cases de primera línia. Els ajuntaments demanen que no es modifiquen les llindes del domini marítim terrestre malgrat l’avanç de les aigües, els propietaris que es mantinguen les seues propietats encara que estén al mig de la mar. Exigeixen que, amb els diners de tots, es construïsquen espigons i esculleres que traslladen el problema cap a la platja del poble veí. Es fan grans transvasaments d’arena amb l’oposició dels municipis donants, s’obrin pedreres per a extraure terra que destrueixen les nostres muntanyes... Solucions provisionals que soterren, contaminen i maten la vida marina i les protectores praderies de posidònia. El canvi climàtic i la pujada del nivell de la mar juguen en contra. La costosa enginyeria costanera dilapida les arques públiques i no salvarà les platges a mig i llarg termini.

Ja basta, cal no repetir els errors dels passat. Les inversions en espigons i transvasaments s’han de reconduir a la lluita contra el canvi climàtic, la retirada planificada de les urbanitzacions costaneres il·legals o amenaçades i s’han de buscar solucions intel·ligents per a regenerar el funcionament normal del litoral i dels rius.

Per tot açò, AE-Agró llança les següents preguntes a les administracions i a la ciutadania: Volem viure amb el perill constant que la mar destruïa les cases de primera línia o volem retirar-nos de la costa de manera ordenada? Quan fugiran els turistes d’una costa cada vegada més degradada? Algú ha pensat que passaria ací amb un Tsunami com el de Japó o Indonèsia? En el Mediterrani també succeeixen, però abans no es vivia tan a prop de la costa.

La nova Llei de Costes està feta pel l’interés a curt termini d’uns pocs agents econòmics, no té en compte el l’interés general i, sobre tot, la Mar i la seua Llei Natural. Ara cal triar quines lleis volem acatar.

Jorge Mateos Pérez, Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre.

Este article va ser publicat originalment per El Económico el 17 de maig de 2013.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Reformar la Llei de Costes desprotegix encara més el litoral valencià

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles