Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Marfull > "Mataren el verd", una novel·la que relata la destrucció de La (...)

Marfull

"Mataren el verd", una novel·la que relata la destrucció de La Punta

Ja està a la venda este llibre de Carme Miquel, publicat amb la col·laboració de micromecenes com els nostres companys de Marfull-AE Agró

dimarts 18 de juny de 2013, per  AE-Agró

El passat 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, va ser la data elegida per l’escriptora i articulista Carme Miquel per a presentar el seu nou llibre, Mataren el Verd, una novel·la que ens relata la destrucció de l’horta periurbana de La Punta de València. Este llibre, publicat gràcies a les aportacions econòmiques de micromecenes com els nostres companys de Marfull-Acció Ecologista Agró, ens mostra la cara més amarga de la desfeta urbanística que ha patit el País Valencià: la destrucció de territoris històrics de gran valor ambiental i social i l’exili forçat dels seus pobladors.

Acompanyada pel periodista Albert Vicent, l’escriptora i articulista Carme Miquel presentà, el passat dimecres 5 de juny en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, el seu últim llibre, Mataren el Verd. Esta obra, editada per micromecenatge a través de Verkami gràcies a aportacions econòmiques com la realitzada pels nostres companys de Marfull-Acció Ecologista Agró, constitueix una crònica novel·lada dels fets colpidors que van conduir, fa més d’una dècada, a la destrucció de l’horta de la Punta, un dels paratges únics i singulars que la societat valenciana va perdre durant els anys de la bombolla urbanística.

La presentació del llibre va comptar amb la participació d’alguns dels protagonistes d’esta història real sense final feliç, que mai més no s’hauria de repetir. Sens dubte, cal destacar la presència de Carmen, la històrica presidenta de l’associació de veïns i veïnes de La Punta, que va lluitar fins a l’últim moment per a salvar la casa on la seua família vivia des de temps immemorials. Malauradament Carmen i la seua filla, com la resta de pobladors de l’horta de La Punta, van ser desallotjades a la força de la seua llar, però també de la seua vida, per a ampliar la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València. Més d’una dècada després la ZAL continua paralitzada, per la crisi però també pels tribunals, i l’antiga i rica horta de La Punta ara és un dels innumerables solars que esguiten el nostre territori.

A més a més de Carmen i la seua filla, també participaren en la presentació de Mataren el verd alguns dels activistes que van fer front a esta barrabassada urbanística, com per exemple el nostre company de Marfull-AE Agró Josevi Alamar. Per a ell, el cas del desallotjament dels llauradors i llauradores de La Punta és comparable al dels indígenes que patixen l’exili a l’Amazones, per l’egoisme de les grans multinacionals capitalistes, o al dels milers i milers de xinesos que van perdre la seua casa durant la construcció de la presa de les Tres Goles al riu Yangtsé. Però, a diferència de la Xina, l’exili forçós dels pobladors de La Punta va ser perpetrat per un Estat que es diu democràtic a plena llum del dia, cosa que no sempre ocorre, per exemple, en el cas dels indígenes de l’Amazones.

Encara que no va poder assistir a l’acte de presentació de Mataren el verd, hem de mencionar també el nostre company Joan Llinares. El seu nom apareix en la llista d’agraïments de l’autora del llibre, ja que l’actual president d’AE-Agró va facilitar a Carme Miquel documentació, especialment jurídica, per a la documentació prèvia a la redacció de la novel·la.

Des d’AE-Agró volem agrair a tots els ciutadans, que es van mobilitzar per a salvar La Punta, la seua lluita i recomanem encaridament la lectura del nou llibre de Carme Miquel. Perquè podran matar el verd, però mai no silenciar el nostre crit en defensa de la natura i el territori.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Marfull col·labora en la publicació de la novel·la "Mataren el verd"

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles