Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > La Px1NME acusa a polítics i elèctriques de malversar cabals (...)

Comissió d’Energia

La Px1NME acusa a polítics i elèctriques de malversar cabals públics

La Plataforma per un Nou Model Energètic denuncia davant de la Fiscalia Anticorrupció la prescripció de més de 70 euros per habitant cobrats de més per les elèctriques

dimarts 9 de juliol de 2013, per  AE-Agró

La setmana passada, la Plataforma per un Nou Model Energètic (Px1NME) amplià la denúncia presentada fa un mes contra el matrimoni entre polítics i elèctriques, afegint també el possible delicte de malversació de cabals públics. Els Costos de Transició a la Competència van permetre a les elèctriques garantir les seues inversions, però mai no es va iniciar la recuperació, ara prescrita, dels pagaments realitzats en excés. El recent reconeixement del secretari d’estat d’energia que s’han comés abusos en el rebut de la llum no fa sinó donar la raó a una ciutadania que no deixa de reclamar transparència en el sector elèctric.

El passat dimecres 3 de juliol, la Plataforma per un Nou Model Energètic (Px1NME), de la qual forma part Acció Ecologista-Agró, va presentar davant de la Fiscalia Especial Contra la Corrupció un escrit d’ampliació de la denúncia presentada un mes abans, en la qual s’instava a esta a investigar els possibles delictes de prevaricació i/o tràfic d’influències per part d’expolítics, contractats ara amb rellevants retribucions en els òrgans d’administració i direcció de les empreses elèctriques. En esta ocasió, s’amplia l’àmbit dels possibles delictes a la malversació de cabals públics en la mesura en què l’Administració ha permés la prescripció de prop de 3.400 milions d’euros, cobrats en excés per part de les grans companyies elèctriques.

Els fets es remunten a l’any 1997, quan elèctriques i Govern pacten una transició d’un mercat regulat a un liberalitzat, garantint la recuperació de les inversions efectuades per aquelles davall el marc anterior. L’instrument d’esta garantia, els denominats Costos de Transició a la Competència o CTCs, preveu el destí de fins a un màxim de 2 bilions de les antigues pessetes, per a compensar a les elèctriques en el cas que els preus de mercat foren insuficients per a la rendibilització de les inversions. La realitat, no obstant, és que a partir de l’any 2005 l’extraordinari increment dels preus del mercat elèctric (en què, per cert, tres de les pròpies elèctriques ostenten un notori poder de mercat) va permetre a les elèctriques ingressar molt més dels previstos.

El procediment per a reclamar a les elèctriques els imports cobrats en excés mai no es va iniciar, donant lloc, segons les últimes informacions aparegudes en la premsa, que haja prescrit la possibilitat de pretendre la devolució. La quantia no és fútil. Concretament parlem de prop de 3.400 milions d’euros, segons dades de la pròpia Comissió Nacional d’Energia (CNE) publicats en 2008 i que atribuïen el repartiment següent: Endesa, 1.562 milions d’euros; Iberdrola, 1.159 milions d’euros; E.On, 432 milions d’euros; Gas Natural Fenosa, 276 milions d’euros i EdP: 155 milions d’euros.

Dividits entre els 46,7 milions d’habitants a Espanya, resulten uns escandalosos 73 euros per habitant que l’Administració “s’ha oblidat” de reclamar, a pesar dels reiterats recordatoris de la CNE. Una cosa que la Px1NME considera escandalosament i completament inacceptable. Per tot això, la seua assemblea va decidir per unanimitat ampliar la denúncia davant de la Fiscalia Anticorrupció, que ja ha sigut secundada per prop de 140.000 persones.

La sorpresa i indignació de la Px1NME s’ha acrescut esta quan el propi Secretari d’Estat d’Energia, en declaracions realitzades en una jornada organitzada per FAES, ha denunciat “abusos" que van conduir a anteriors governs a "ficar tot en el rebut" i aprovar partides "sense cap tipus de control", aprofitant una llei "prou àmplia i ambigua”. Sorprenentment el secretari detalla amb precisió els errors comesos en la planificació d’algunes tecnologies renovables. Però, no diu ni una paraula de la prescripció d’una quantitat que, per si sola, haguera evitat gran part de les mesures retroactives, impulsades per este Govern i l’anterior, contra les tecnologies renovables, acusades injustament de ser responsables d’un dèficit de la tarifa elèctrica, les verdaderes causes de les quals s’oculten deliberadament a la ciutadania.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Un nou model energètic és possible i necessari

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles