Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Opinió > Sobre el pasturatge

Pam a pam

Sobre el pasturatge

Opinió del nostre company Marcos Pla sobre com hauria de funcionar esta activitat vinculada al món rural i forestal

dijous 13 de febrer de 2014, per  AE-Agró

El passat dissabte 8 de febrer el nostre companys Marcos Pla (educador ambiental i conductor de l’espai radiofònic d’Acció Ecologista-Agró en el programa Lliure Directe de Ràdio Klara) es va trobar mentres explorava la zona de Gestalgar (Els Serrans, València) amb un pastor i el seu ramat, compost per 800 ovelles, unes 20 cabres, un preciós burro blanc i 4 gossos pastors. Després d’una breu xerrada amb el pastor, esta és la reflexió que ens planteja el nostre company.

Després de parlar una estona amb el pastor, vaig quedar-me amb un sabor agredolç, perquè si bé estos ramats són "mantenidors naturals" del bon estat de les nostres biomasses forestals i en part la seua absència és una de les raons dels incendis "moderns", que arrasen milers d’hectàrees, d’altra banda el ramat anava comandat per un treballador marroquí amb condicions laborals precàries.

És a dir, quan una activitat neolítica com esta s’entén de forma "industrial" (treballar en sèrie i guanyar el màxim benefici econòmic), es perden molts dels seus valors. Este ramat és propietat d’una persona que té altres mils caps de bestiar en la zona amb un altre pastor, amb iguals condicions laborals precàries (treballen tots els dies, pràcticament de Sol a Sol, segurament el salari és baix...).

Només entenc el consum de carn de cabra, vaca, ovella... que procedisca del pasturatge, però no en estes condicions. L’ideal seria que fóra realitzat per cooperatives rurals, que facilitaren les millors condicions laborals als pastors cooperativistes, amb un pastor en rotació que permetera tindre dies de descans a la resta. Bons salaris i condicions. Vaja, el que tots ens mereixem.

I ambientalment: races autòctones, bon tracte animal i conduir el bestiar en coordinació amb l’administració per a fer-ho només per aquelles zones forestals que pel desenvolupament de la successió ecològica estiguen preparades per a suportar-ho. Què et pareix?

Marcos Pla, educador ambiental i conductor de l’espai radiofònic d’Acció Ecologista-Agró en el programa Lliure Directe de Ràdio Klara.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Allò que les pues no paren

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?