Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Dret Ambiental > Nova victòria legal en l’accés a la informació mediambiental

Comissió Jurídica

Nova victòria legal en l’accés a la informació mediambiental

El Tribunal Suprem ens dóna la raó i confirma que el silenci administratiu en sol·licituds mediambientals és positiu

dimarts 3 de març de 2015, per  AE-Agró

Amb motiu d’una campanya de seguiment del control que realitzen les administracions públiques sobre les declaracions d’impacte ambiental, Acció Ecologista-Agró sol·licità en 2009 una informació a l’aleshores Conselleria d’Indústria. Tanmateix esta administració no va contestar a la sol·licitud de la documentació requerida, fins i tot a pesar de les gestions del Síndic de Greuges. Per este motiu, la Comissió Jurídica d’AE-Agró va plantejar un contenciós-administratiu contra la Generalitat Valenciana que primer vam guanyar davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana i ara també davant del Tribunal Suprem a Madrid.

El silenci administratiu en sol·licituds d’accés a la informació mediambiental és positiu. Així ho ha dictaminat el Tribunal Suprem, que el passat 16 de gener va donar la raó a Acció Ecologista-Agró en el contenciós-administratiu que tenia obert contra la Generalitat Valenciana per no facilitar documentació sobre el compliment de les declaracions d’impacte ambiental a la província de València. En 2009, AE-Agró va sol·licitar una sèrie d’informacions a diferents administracions públiques, tant conselleries com ajuntaments, sobre línies d’alta tensió, estacions depuradores, accessos per carretera a diferents poblacions i altres actuacions. Una de les administracions a les quals es va demanar esta documentació va ser l’aleshores Conselleria d’Indústria, que es va negar a facilitar la informació, al·legant fins a tres vegades la pèrdua de les sol·licituds.

Davant de la manca de voluntat de l’administració per a facilitar la informació requerida, la Comissió Jurídica d’AE-Agró inicià un contenciós-administratiu contra la Generalitat Valenciana, argumentant que existia un silenci administratiu positiu i que era la seua obligació facilitar-nos la documentació. En desembre de 2012, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va dictaminar que, en virtut de la Llei 27/2006, de 18 de juliol, per la qual es regulen els drets d’accés a la informació, de participació pública i d’accés a la justícia en matèria de medi ambient, AE-Agró tenia raó en este contenciós-administratiu. Però, la Generalitat Valenciana va recórrer davant del Tribunal Suprem.

Ara, amb la seua sentència favorable a les tesis d’AE-Agró, el Tribunal Suprem confirma que el silenci de l’administració en sol·licituds mediambiental és positiu. I ho és per aplicació de la Llei, que marca el silenci administratiu positiu com regla general on tan sols és excepció quan ho diga una Llei, i també ho és perquè l’evolució de la normativa en esta matèria ho avala. Inicialment, la Llei de 1995 aplicava el silenci negatiu, previsió que va ser derogada expressament. Les sentències europees al·legades per la Generalitat contra l’argumentació d’AE-Agró no avalaven altra solució i han sigut rebutjades pel Tribunal Suprem, que a més a més ha condemnat a l’administració valenciana a pagar les costes (4.000 euros).

Esta nova victòria legal suposa a partir d’ara una nova ferramenta de treball tant per a particulars com per a associacions de tot l’Estat espanyol. Esta sentència reforça a la societat civil en les seues demandes d’informació ambiental, especialment davant d’administracions tan opaques com la valenciana, que s’encaboten a interpretar restrictivament la Llei 27/2006. Gràcies al treball dels advocats d’AE-Agró, acabem de fer un pas clau pel que respecta a la transparència de les nostres administracions en matèria mediambiental.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Tribunal Suprem dóna la raó a AE-Agró i declara nul el PAI Benicàssim Golf

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles