Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > AE-Agró exigix una nova política de prevenció d’incendis

Comissió Forestal

AE-Agró exigix una nova política de prevenció d’incendis

Els incendis forestals de La Vall d’Ebo i de la Serra Calderona tornen a evidenciar el fracàs de les polítiques de prevenció del Partit Popular

dimarts 19 de maig de 2015, per  AE-Agró

Des de la dècada dels 70 del segle passat, la mitjana d’incendis forestals al País Valencià és pràcticament la mateixa: 450 incendis anuals. Esta dada revela que durant els darrer mig segle no s’ha avançat gens pel que respecta a la veritable prevenció, ja que el nombre d’incendis continua sent el mateix any rere any. Segons dades de la pròpia Generalitat Valenciana, en un 90% dels casos la causa és humana. Majoritàriament es tracta d’imprudències, especialment negligències agrícoles. Per això, la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró torna a exigir un canvi dràstic en les polítiques de prevenció de l’administració valenciana, per a evitar així més incendis com el de La Vall d’Ebo i el de la Serra Calderona.

Una vegada més els dos incendis més greus de la setmana passada, el de La Vall d’Ebo (La Marina Alta, Alacant) i el que ha afectat al Parc Natural de la Serra Calderona en el terme municipal de Sogorb (Alt Palància, Castelló), han tingut presumptament la mateixa causa: una crema agrícola realitzada amb la Preemergència Nivell 3 activada, que prohibix precisament este tipus d’activitat per risc d’incendi forestal.

Per desgràcia, no es tracta de cap novetat. La majoria d’incendis que ha patit el territori valencià durant els darrers anys han tingut el seu origen en negligències o imprudències, generades per persones que no pretenien ocasionar cap desastre o per accidents vinculats a treballs forestals i línies elèctriques.

Esta dada demostra que al País Valencià falla estrepitosament la veritable prevenció: falla la formació, la informació, la dissuasió, les polítiques de conciliació d’usos, la vigilància, el control de les zones forestals en dies de màxim risc... Equivocadament la Generalitat Valenciana enfoca la major part dels seus esforços en altra direcció. Es confon la vertadera prevenció (evitar les causes del foc) amb l’eliminació d’arbres i arbustos (combustible, diuen, encara que es tracta dels ecosistemes que volem salvar del foc i que són massacrats preventivament, per a evitar que no es cremen, amb actuacions que degraden els boscos i que incrementen el risc erosiu).

Tanmateix, una correcta política de prevenció implica altres mesures. Mesures que són més barates i més econòmiques, donat que es tracta sobretot d’invertir en llocs de treball més que de pagar grans quantitats en maquinària i grans obres forestals. Mesures que no tenen cap impacte ambiental, al contrari de la silvicultura destructiva que fomenta el Partit Popular (PP). Mesures com la formació, l’educació, la regulació, la dissuasió, la informació o la vigilància, que a més a més servixen per a evitar altres impactes humans en la natura com la contaminació, l’abocament de residus, la caça il·legal, els danys a la flora i la fauna...

El Pla de Desenvolupament Rural (PDR) de la Comunitat Valenciana per al període 2007-2013 és un exemple d’esta equivocada estratègia que impulsa el PP, amb gravíssims impactes ambientals i amb resultats fracassats que l’administració amaga. Este pla, que ha servit per a vehicular importants fons europeus FEADER (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural), tenia pocs objectius concrets i mesurables. A penes un parell eren clars: disminuir el percentatge d’incendis originats per imprudències agrícoles i reduir l’extensió mitjana cremada anualment.

Els resultats, en base a les pròpies dades de l’administració, són prou reveladors: no s’han disminuït les imprudències d’origen agrícola i l’extensió mitjana anual calcinada pel foc ha augmentat en quasi en un 300%, tot açò “cremant” 15 milions d’euros d’inversions públiques només en fons FEADER. Els responsables encara no han explicat res al respecte. La Consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient no sap, no contesta i sobretot no aporta la documentació que si li demana, fins i tot quan es reclama per via parlamentària. La consellera Isabel Bonig, coordinadora general del PP valencià, amaga les dades i exclou els col·lectius crítics dels òrgans de participació pública, mentres retalla en vigilància i dissuasió, suprimix brigades d’emergència, tècnics de parcs naturals...

Per tots estos motius, la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró demana a la Conselleria de Medi Ambient que faça autocrítica i que, d’una vegada per totes, aplique una veritable política de prevenció d’incendis, basada a evitar les causes del foc i no a potenciar la silvicultura destructiva en els nostres boscos.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Després de les cendres

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles