Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Ribera Alta > Coneixes l’ungüent del mes de maig?

La Ribera Alta

Coneixes l’ungüent del mes de maig?

AE-Agró participa en les II Jornades Etnobotàniques Soro Piera

dimarts 19 de maig de 2015, per  AE-Agró

El passat mes d’octubre, amb motiu de les primeres Jornades Etnobotàniques Soro Piera, les FACA (Festes Alternatives de Carcaixent) organitzaren una exposició sobre l’ungüent del mes de maig, un remei panacea propi de Carcaixent i altres pobles de La Ribera Alta. Fruit de l’interés que va despertar este bàlsam, les FACA han celebrat esta primavera la segona edició d’estes jornades etnobotàniques, una cita que ha comptat amb la col·laboració de l’Institut d’Educació Secundaria (IES) Arabista Ribera i Acció Ecologista-Agró. Les jornades van finalitzar el passat dissabte, 16 de maig, amb una activitat per a explicar els usos de l’ungüent de maig i les plantes que fan faltar per a la seua elaboració.

Bonys, blaüres o grans de pus són alguns dels casos que es poden tractar amb l’ungüent del mes de maig, un remei panacea característic de Carcaixent (La Ribera Alta, València) que també es pot fer servir per a extaure punxes i que va ser el gran protagonista de l’última activitat de les segones Jornades Etnobotàniques Soro Piera. Més de 70 persones van participar el passat dissabte, 16 de maig, en la darrera convocatòria d’estes jornades, organitzades per les FACA (Festes Alternatives de Carcaixent) i que va consistir a explicar els usos i l’elaboració de l’ungüent del mes de maig.

Amb este objectiu primer es va realitzar una eixida de camp, guiada pel botànic Javier Fabado i pel metge Paco Ibàñez, que van mostrar i ensenyar algunes de les plantes que formen part de la recepta de l’ungüent del mes de maig. Concretament, el raïm de pastor (Sedum sediforme), el romer (Rosmarinus officinales) l’escarpiosa (Scabiosa atropurpurea), la jolivarda (Inula viscosa) i l’hipèric perforat (Hypericum perforatum).

A més a més, els participants en esta activitat també van descobrir altres plantes que s’ha utilitzat tradicionalment per a l’elaboració d’altres ungüents, com per exemple és el cas del cor de penya (Hypericum ericoides) o del sèmfit reial (Coris monspeliensis).

Després de l’excursió etnobotànica, Conxa Rojas va impartir un taller a l’hort de les FACA per a mostrar com s’elabora l’ungüent del mes de maig. La recepta és la següent: per cada ¼ de litre d’oli d’oliva cal ficar 9 trossos de romer, 9 de raïm de pastor, 9 d’escarpiosa, 9 d’hipèric, 9 de jolivarda, 9 de té de roca (Jasonia glutinosa) i 9 roses alejandrines (Rosa damascena). S’aboca l’oli a una paella i quan està calent s’afegeixen les plantes, que s’han de fregir fins que estiguen ben torrades. Després es cola l’oli, es retiren les plantes i es torna a ficar al foc. Llavors s’afegix la trementina (90 grams per cada ¼ de litre d’oli) i es mescla fins que estiga ben desfeta. A continuació afegim la cera verge (45 grams per cada ¼ litre d’oli), que es desfarà de seguida, i sense perdre temps aboquem el contingut en un pot de vidre, ja que l’ungüent se solidifica ràpidament al baixar la seua temperatura. Quan està ben gelat, es tapen els pots i ja es pot gastar.

L’activitat, que comptava amb la col·laboració d’Acció Ecologista-Agró, finalitzà amb una paella vegetariana.

Amb este dinar de germanor es va posar el punt i final a les II Jornades Etnobotàniques Soro Piera, una cita que va arrancar el passat 30 de març a l’Institut d’Educació Secundaria (IES) Arabista Ribera de Carcaixent.

Soro Piera, a les Jornades Culturals de l’IES Arabista Ribera

A més a més de la convocatòria del passat dissabte, enguany les segones Jornades Etnobotàniques Soro Piera programaren dues activitats a l’IES Arabista Ribera amb motiu de les Jornades Culturals d’este institut de Carcaixent. El 30 de març es va realitzar una excursió guiada a la zona del Reialenc. Concretament a la partida de La Bossarta, on Víctor Navarro, biòleg d’AE-Agró, va explicar als alumnes de primer i segon d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) les plantes que poden trobar en les muntanyes del seu poble.

El dia següent, l’1 d’abril, les FACA organitzaren amb els mateixos alumnes de l’IES Arabista Ribera un taller per a ensenyar-los a elaborar oli de romer. Els menuts que van participar en esta activitat es van endur com a regal un pi (Pinus halepensis) o una carrasca (Quercus ilex) del viver forestal que AE-Agró té en La Costera de Puçol (Horta Nord, València).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró denúncia l’existència d’esquers enverinats en La Font de la Parra de Carcaixent

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?