Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Dret Ambiental > AE-Agró impugna l’Ordre d’aprofitaments forestals

Comissió Jurídica

AE-Agró impugna l’Ordre d’aprofitaments forestals

El document presenta múltiples deficiències legals i no garantix l’explotació sostenible, ordenada i planificada dels recursos naturals

dijous 21 de maig de 2015, per  AE-Agró

La Comissió Jurídica d’Acció Ecologista-Agró ha presentat un recurs de reposició contra l’Ordre d’aprofitaments forestals de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, que va ser publicada al DOCV el passat 20 d’abril. Esta Ordre és un autèntic desficaci jurídic, ja que la Conselleria de Medi Ambient encara no ha aprovat la normativa prèvia que ha de regular els instruments d’ordenació forestal. Per a AE-Agró, la precipitada publicació al DOCV d’esta Ordre suposa un intent desesperat de la Conselleria per a donar cobertura legal a les sospitoses subvencions concedides per a l’extracció de biomassa forestal, unes ajudes públiques que han sigut denunciades pels ecologistes davant de la Unió Europea.

Nervis, per les presumptes irregularitat en la concessió de les subvencions al sector de la biomassa forestal, i presses, per la proximitat de les eleccions autonòmiques. Estos són els dos ingredients fonamentals amb els quals Isabel Bonig, consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, ha cuinat l’Ordre d’aprofitaments forestals, que va ser publicada al DOCV (Diari Oficial de la Comunitat Valenciana) el passat 20 d’abril amb la seua rúbrica.

Esta Ordre, amb la qual es pretén regular (fins i tot amb caràcter retroactiu) les tales i altres explotacions dels recursos forestals, suposa un autèntic desficaci des del punt de vista jurídic. L’aprovació d’esta Ordre, que detalla aspectes dels instruments d’ordenació, ha arribat abans que la normativa prèvia que ha de regular els esmentats instruments. Segons el PATFOR (Pla d’Acció Territorial Forestal), la Conselleria de Medi Ambient ha d’elaborar una normativa que estipule, amb caràcter previ com és lògic, les instruccions per a la redacció dels instruments d’ordenació forestal, cosa que encara no s’ha fet.

Dos anys després de l’entrada en vigor del PATFOR, estes instruccions encara no existixen, com tampoc no existix cap justificació en el text de l’Ordre que explique els motius pels quals s’han invertit estos terminis legals ni el retard en l’aprovació de la norma prèvia (document del qual existixen esborranys des de novembre de 2013, dels quals tenim constància). La precipitació amb la qual s’ha publicat l’Ordre arriba al punt que el propi text legal admet que el seu contingut és provisional i que serà modificat quan es publiquen les instruccions autonòmiques generals per a l’ordenació forestal, previstes en el PATFOR.

A més a més, en una disposició addicional es permet la modificació dels annexos de l’Ordre (que són els que aporten totes les concrecions i ocupen 59 de les 62 pàgines del text) mitjançant una disposició de menor categoria legal i per una autoritat de rang inferior a la consellera. Pel que respecta al seu contingut, el més preocupant és l’annex IV, que regula els "plans tècnics de gestió forestal simplificats". Estos plans s’aplicaran a les finques privades de menys de 25 hectàrees. És a dir, en la major part dels casos, donat que el 90% de les finques privades tenen menys de 5 hectàrees i les finques privades són majoritàries al territori forestal valencià.

Este annex és un formulari de només tres pàgines, sense instruccions ni regulacions, que omplirà el propietari o l’empresa encarregada de fer l’explotació forestal. Per a Acció Ecologista-Agró, esta nova simplificació legal dels plans tècnics podria vulnerar l’esperit de la Llei forestal valenciana i també de l’estatal, ja que no garantix adequadament que els aprofitaments forestals van a ser sostenibles, ordenats i planificats.

Una trampa per a donar cobertura legal als abusos de la biomassa

Amb esta Ordre i els seus "plans tècnics de gestió forestal simplificats" la consellera Isabel Bonig pretén eliminar els controls i les garanties administratives per a les explotacions forestals i així donar cobertura legal a les subvencions que ha atorgat per a l’extracció de biomassa forestal. Estes ajudes públiques, provinents majoritàriament de fons FEADER (Fons Europeu per l’Agricultura i el Desenvolupament Rural), han sigut denunciades per AE-Agró davant de la Unió Europea, tant pel seu sospitós repartiment com pel greu impacte mediambiental de les actuacions subvencionades.

Estes actuacions han d’estar justificades documentalment i s’ha de garantir la no afecció als valors mediambientals protegits per la normativa europea. Més encara quan gran part de les tales s’han realitzat en zones incloses en la Xarxa Natura 2000, emparada per la Directiva Europea d’Hàbitats. Sabem que la Conselleria té dificultats per a poder justificar estes actuacions subvencionades i una normativa que simplifique tràmits i que puga aplicar-se retroactivament als “procediments administratius pendents de resolució”, com pretén esta Ordre, podria ajudar a resoldre les dificultats. Clar, que resulta un procediment de dubtosa legalitat i farcit de trampes.

Per tots estos motius i per les deficiències formals detectades en la seua aprovació, la Comissió Jurídica d’AE-Agró ha interposat un recurs de reposició contra esta Ordre, que la senyora Bonig, coordinadora general del PP valencià, s’ha cuinat al seu gust, poques setmanes abans d’unes eleccions que poden fer perdre al seu partit el control de les institucions valencianes.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Nova victòria legal en l’accés a la informació mediambiental

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles