Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2015 > Projecte Emys: Informe Torrent

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Torrent

Localitzades dos Mauremys leprosa i dos Trachemys scripta a la Reserva de Fauna Silvestre del Barranc de l’Horteta

dimecres 8 de juliol de 2015, per  AE-Agró

Del 27 de juny al 7 de juliol, Acció Ecologista-Agró, Natura y Cultura Servicios Ambientales i l’Ajuntament de Torrent (Horta Oest, València) han convocat el Projecte Emys al Clot de Bailón. El repte? Realitzar amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient el primer cens de la població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que habita en este màgic racó, enclavat a la Reserva de Fauna Silvestre del Barranc de l’Horteta. Gràcies a l’esforç dels 40 voluntaris que han participat en esta iniciativa de ciència ciutadana s’han localitzat en el Clot de Bailón dues Mauremys leprosa, una d’elles juvenil, i s’han retirat dues tortugues exòtiques invasores de l’espècie Trachemys scripta elegans.

Després del seu pas pel Tancat de la Pipa del Parc Natural de l’Albufera de València, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha arribat per primera vegada a Torrent (Horta Oest, València). Concretament del 27 de juny al 7 de juliol, dues setmanes durant les quals AE-Agró, Natura y Cultura Servicios Ambientales i l’Ajuntament de Torrent han convidat a la ciutadania a participar activament en la conservació de la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) que sobreviu al Clot de Bailón.

Amb este objectiu s’han convocat quatre voluntariats en este amagat però preciós racó del Barranc de l’Horteta, una reserva de fauna silvestre on podem trobar espècies tan escasses al nostre territori com els barbs (Barbus barbus) o fins i tot els petxinots (Unio elongatulus i Anodonta cygnea). En total, 40 voluntaris s’han sumat a estes jornades de seguiment i cens de tortugues autòctones que, com en la resta de localitzacions on es desenvolupa el Projecte Emys, comptaven amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient.

Gràcies a l’esforç dels voluntaris s’han pogut localitzar dos mascles de Mauremys leprosa en el Clot de Bailón, on la Conselleria ha alliberat diferents exemplars de tortuga d’aigua ibèrica, amb les seues corresponents marques identificadores, des de la declaració del Barranc de l’Horteta com a reserva de fauna silvestre en l’any 2006. Precisament, el 30 de juny, amb motiu del primer cens del Projecte Emys en el Clot de Bailón, es va amollar una nova tortuga autòctona en este barranc, que naix a la Serra Perenxisa i que després d’unir-se al Barranc del Poyo desemboca a l’Albufera, just al costat del Tancat de la Pipa.

Cal destacar, pel que respecta al seguiment, que les dues Mauremys leprosa inventariades pels voluntaris del Projecte Emys no estaven marcades i fins i tot una d’elles era un juvenil. Què significa açò? Doncs en principi que les tortugues autòctones reintroduïdes per la Conselleria s’han adaptat correctament a la seua nova llar i estan criant ja al Clot de Bailón. Però, no tot són bones notícies, ja que també s’han localitzat i retirat dos individus de tortuga de florida (Trachemys scripta elegans), una espècie exòtica invasora que competix pel territori amb les autòctones, i diferents exemplars de perca americana (Micropterus salmoides), una altra espècie al·lòctona la dieta de la qual inclou nounats i juvenils de tortuga.

Totes estes captures han sigut possibles gràcies a l’ús de diferents tipus de trampes. Concretament s’han instal·lat quatre: dos mornells (trampes artesanals que tradicionalment s’han utilitzat per a la pesca d’anguiles -Anguilla anguilla-), una trampa flotant de solejat i una altra trampa flotant d’esquer. En esta primera edició del Projecte Emys al Clot de Bailón els mornells han sigut les trampes més efectives, ja que en ells han caigut les dues tortugues autòctones i una de les exòtiques. L’altra Trachemys scripta elegans ha sigut capturada en la trampa flotant d’esquer.

Si vols participar com a voluntari del Projecte Emys i descobrir els secrets de les nostres tortugues autòctones i racons meravellosos com el Clot de Bailón, recorda que encara estàs a temps. Només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com i sumar-te als pròxims censos, que seran al Pont Sec del Barranc del Carraixet (Horta Nord, València), la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara), el Riu Canyoles (La Costera, València), la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València), el Barranc del Pelós (Xiva, Foia de Bunyol) i el Riu Cautabán, un afluent del Xúquer que discorre per la localitat de Jalance (Vall d’Aiora-Cofrents, València) i on enguany també s’estrena el Projecte Emys. Participa i ajuda’ns a conservar les nostres tortugues autòctones!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Federació Francòfona per a la Conservació de les Tortugues premia al Projecte Emys

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?