Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Nova Cultura de l’Aigua > El nou PHX perpetua la sobreexplotació dels aqüífers

Nova Cultura de l’Aigua

El nou PHX perpetua la sobreexplotació dels aqüífers

AE-Agró exigix revisar les concessions i un cabal ecològic mínim per a rius i marjals

dijous 23 de juliol de 2015, per  AE-Agró

El Pla Hidrològic del Xúquer (PHX) per al període 2015-2021 és un document continuista que, a més a més de no garantir la conservació de les zones humides i rius valencians, seguix sense resoldre el gran problema hidrològic de la Demarcació del Xúquer: la sobreexplotació de les masses d’aigua subterrànies. Per això, en les seues al·legacions al PHX, Acció Ecologista-Agró ha demanat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) una dràstica revisió del nou pla. Especialment pel que respecta a les insostenibles concessions d’aigua que el PHX planteja mantindre o fins i tot incrementar i que encara agreujaran més la ja difícil situació dels aqüífers valencians.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) continua repartint aigua per damunt de les possibilitats de recàrrega dels aqüífers de la Demarcació del Xúquer. Com ja va passar en el 98, el nou Pla Hidrològic del Xúquer (PHX), sotmés actualment a exposició pública, planteja per al període 2015-2021 perpetuar unes concessions que són insostenibles i que empitjoraran encara més la situació de sobreexplotació que patixen les masses d’aigua valencianes, tant subterrànies com superficials. "Este pla és aigua per a hui i set per a demà", afirma Eva Tudela, presidenta d’Acció Ecologista-Agró.

Per este motiu, AE-Agró ha exigit en les seues al·legacions al PHX que es revisen, controlen i limiten les concessions. Per als ecologistes no té cap sentit que en un sistema en crisi, com és el de la Demarcació del Xúquer, es plantege augmentar les extraccions amb "aigua de paper", cas de la generada per les depuradores, la modernització dels regadius o la dessalinització. "Si volem recuperar el bon estat ecològic dels aqüífers i assegurar la disponibilitat d’aigua a mig i llarg termini, cal limitar les concessions i reduir les extraccions. No podem continuar consumint aigua com si fóra un recurs il·limitat", argumenta Eva Tudela.

A més a més d’esta petició, en les seues al·legacions AE-Agró ha exigit a la CHX que, tal i com establix la normativa vigent, el nou pla protegisca totes les zones humides del País Valencià, ja que el document continua sense reconéixer aiguamolls com el Quadro de Santiago de Benicàssim (La Plana Alta Castelló) o la Marjal del Puig (Horta Nord, València). Els ecologistes també han sol·licitat a la CHX que dote d’un veritable caudal ecològic a les zones humides. Per exemple, al Parc Natural de l’Albufera de València, que una vegada més es queda sense una assignació d’aigua suficient que assegure la recuperació definitiva del seus valors ecològics.

En este cas concret, els ecologistes demanen que l’aigua estalviada per la modernització dels regadius en comarques com La Ribera Alta, La Ribera Baixa o L’Horta Sud es destine a millorar la qualitat ambiental d’este parc natural. "Les aportacions existents i la gestió de l’aigua duta a terme fins al moment no són suficients per a millorar l’estat ecològic i revertir l’estat d’hipereutròfia que patix la llacuna. Cal fer un pas més si volem recuperar l’Albufera", afirma la presidenta d’AE-Agró.

Finalment, cal destacar que els ecologistes també han plantejat una sèrie d’al·legacions al PHX pel que respecta a la contaminació per nitrats dels aqüífers, l’estat de conservació dels rius valencians, les masses d’aigua costeres naturals i la modernització dels regadius. Com explica Eva Tudela, "la modernització dels regadius no ha suposat grans millores ambientals. El teòric estalvi d’aigua que implica no s’ha aprofitat per a millorar l’estat de conservació de rius, marjals ni aqüífers. Ni tampoc per a reduir el consum ni les concessions. Simplement s’ha generat un mercat de l’aigua que només beneficia les comunitats de regants, que es dediquen a especular amb els excedents hídrics, que en molts casos s’invertixen per a transformar conreus de secà en nous regadius o directament en més projectes urbanístics".

A més a més, com denuncia AE-Agró, la modernització dels regadius, tal i com s’està aplicant al territori valencià, resulta incompatible amb el foment de l’agricultura ecològica. La fertirrigació (sistema conjunt de reg i fertilització a goteig) associada a estes transformacions agrícoles impedix el reg dels conreus sense aplicar productes químics i així és impossible desenvolupar i consolidar l’agricultura ecològica al País Valencià.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró demana que el PHX protegisca totes les zones humides del País Valencià

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles