Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > Marxa bicitrenera en commemoració de la Via Verda d’Ulls (...)

València en Bici

Marxa bicitrenera en commemoració de la Via Verda d’Ulls Negres

Continuem amb els actes per a celebrar el XXV aniversari de València en Bici-AE Agró

dijous 30 de juliol de 2015, per  AE-Agró

Les nostres lluites per pujar les bicis al tren i la creació de la Via Verda d’Ulls Negres no podien quedar fora dels actes commemoratius del XXV aniversari de València en Bici-Acció Ecologista Agró. Així que este mes de juliol vam decidir dedicar un cap de setmana per a reviure els èxits aconseguits pel que respecta a les reivindicacions de Bici+Tren. Tal vegada molta gent no ho sàpia, però València amb Bici-AE Agró ha portat des de 1991 una labor constant de reivindicació entorn al transport de bicicletes en els trens. En el 91, per exemple, amb una acció en el Metro de València que va ser decisòria i, des del 92, amb una constant sèrie d’accions reivindicatives i propostes de millora en els ferrocarrils estatals.

Entre estes accions, cal destacar l’efectuada en l’Estació del Nord demanant bici-aparcaments, les diferents protestes pujant amb bicis de cartó en els trens (quan no es podia pujar a la nostra amiga de dos rodes) o la bici-boda que va acabar amb la pujada en el tren dels bici-nóvios en el seu viatge de noses. També l’enterrament, amb taüt inclòs, del Bici+Tren en l’Estació del Nord al posar Renfe en marxa en la línia València-Terol-Saragossa els trens antibici de la sèrie 594 TRD. I com no el muntatge del tren xapa còpia a grandària quasi real del tren bikefriendly de la sèrie 447 enfront de l’Estació del Nord o la delegació que vam enviar a Madrid en el seu dia a parlar amb el gerent de Mitja Distància de Renfe.

A València en Bici-Acció Ecologista Agró també vam ser pioners a reivindicar la Via Verda d’Ulls Negres. Ho vam fer per primera vegada en 1994 recorrent una part d’esta, quan només era un camí ple de pedres de balast, durant les Trobades de Ciclistes Urbans i Cicloturistes de ConBici, que vam organitzar junt amb Pedalea. Després vam protagonitzar també dos marxes més de Bici+Tren en 1998 i 2000, recolzats per gent de Terol.

Així doncs, amb motiu del XXV aniversari de València en Bici-AE Agró, no podíem no organitzar un acte que commemorara estos grans èxits i de pas exigir a Renfe que deixe de posar entrebancs amb el tema de la bici en el tren. Per això, el primer cap de setmana de juliol vam celebrar, amb la col·laboració d’AMA (Associació pel Medi Ambient), una marxa bicitrenera per la Via Verda d’Ulls Negres, que va comptar amb la participació de 50 ciclistes.

Hem de felicitar algunes persones de Renfe a València. Especialment a la cap comercial, María Eugenia López, que va aconseguir per a la nostra sorpresa convéncer a les altes esferes de la companyia per a facilitar-nos, com en els vells temps, la possibilitat de viatjar amb moltes bicicletes en el tren. Per a esta ocasió tan especial, vam aconseguir no sols augmentar la quota de bicicletes en el tren de rodalia València-Caudiel (de 30 a 50) sinó sobretot que el tren també pujara més amunt. Concretament fins a l’estació de Mora de Rubielos (Terol).

Quan es vol, sí es pot. Però, els dirigents de Renfe viuen en la seua quotidiana mediocritat excepte en moments com estos. Amb tot, vam pujar els 50 cicloturistes fins Mora de Rubielos davant de la sorpresa dels propietaris de la Casa de l’Estació, un enclavament de turisme rural que en altres ocasions ha recolzat les nostres demandes bicitreneres.

La ruta, simplement magnífica, amb un paisatge encara verd producte de les tempestats de juny en la zona i amb banys en el riu Millars prop d’Olba (Terol) i en el Palància al costat de Sogorb (Alt Palància, Castelló). Va haver-hi dificultats per a compaginar els ritmes de 50 persones i problemes entre la gent no molt dutxa en cicloturisme, que es van ressentir en el port de La Pobla d’Arenós (Alt Millars, Castelló) cap a l’altiplà de Barraques (Alt Palància, Castelló). Però, la major dificultat, tant per a veterans com per a novells, va ser pedalejar davall la tremenda calor del segon dia, baixant des de la zona d’acampada de Pina de Montalgrao (Alt Palància, Castelló) cap a Sagunt (Camp de Morvedre, València). Encara així, creiem que va ser una gran celebració.

Antonio Llópez, membre fundador de València en Bici-Acció Ecologista Agró.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : València en Bici visita l’Albufera per a commemorar el seu XXV aniversari

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?