Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Opinió > Puerto Mediterráneo destruirà més ocupació que crearà

Pam a pam

Puerto Mediterráneo destruirà més ocupació que crearà

Està estudiat que per cada treball que genera una gran superfície se’n perd un i mig

dimarts 18 d’agost de 2015, per  AE-Agró

La promotora de Puerto Mediterráneo s’està emprant a fons. Estan fent centenars de telefonades a persones de Paterna (Horta Oest, València) per a fer-los, segons ells, una enquesta. Però, en realitat és una carta de presentació de Puerto Mediterráneo plena de falsedats per a aconseguir el suport social i així tindre menys problemes per a portar-lo endavant. El tema estrela que ens diuen des de l’altre costat del telèfon: que crearà molt de treball. I clar, qui no té un familiar, amic, veí... sense treball? O tal vegada la mateixa persona a qui telefonen... Quan ho diuen amb tanta seguretat realment és difícil no creure-ho. Però, es tracta d’una gran mentida.

Els macrocentres comercials promoguts per grans transnacionals, ubicats en les perifèries urbanes, com és este cas, creen llocs de treball, però molts menys dels que destruïxen. I açò està estudiat. L’efecte crida d’estos grans centres, amb un gran suport publicitari, fa que la gent els visite i deixe d’anar a altres zones comercials. I no sols es ressent el xicotet comerç, sinó també altres centres que perden clients per l’efecte crida del més gran, o del més nou... El fet real és que l’oferta de centres comercials a València està molt saturada, i el poder adquisitiu no augmenta.

Per tant, Puerto Mediterráneo pot tindre un efecte crida que detraurà clients del xicotet comerç i d’altres grans superfícies. Està estudiat que per cada lloc de treball que crea una gran superfície se’n perd un i mig. Per tant, és una fal·làcia dir que es crearà ocupació. Cal parlar d’ocupació neta, és a dir, d’augment dels llocs de treball globals, però ací la promotora no vol entrar.

D’altra banda, a Europa s’està qüestionant la política d’impulsar macrocentres comercials i es torna a potenciar el comerç tradicional relocalitzant-lo en els barris per a humanitzar els carrers, els espais públics; per a reduir la dependència del cotxe i crear espais de convivència; per a potenciar els espais d’oci prop d’on es viu... Este és un gran canvi que s’està donant a Europa impulsat pels governs locals i regionals, que reflexa també un canvi de mentalitat de la ciutadania.

Ací, el model comercial que ha propiciat el Partit Popular (PP) en les últimes dècades ha sigut el d’emparar grans lobbys empresarials que han anat instal·lant els seus centres comercials, amb hiper inclòs, prop de les grans urbanitzacions, de manera que hi ha una gran saturació d’este tipus de superfícies comercials. Però, pareix que les coses poden canviar. La Plaça de la Reina de València és un primer pas de la nova administració que simbolitza una aposta per la ciutat amable, tranquil·la i no motoritzada.

Si esta tendència es generalitza, si també els nostres pobles i ciutats aposten per donar preferència als vianants, per "amabilitzar" els nostres espais públics, els centres comercials perdran pes com a opció. Per això, és molt possible que si Puerto Mediterráneo obrira, els seus promotors s’emportaren un gran desengany. A més a més, hem de tindre en compte que, segons ells, perquè siga viable econòmicament hauria de tindre 77.000 visitants al dia, o siga 28 milions a l’any (10 milions més de DisneyWord en EUA), unes xifres completament irreals.

Però, no tenim ganes de saber què passaria amb Puerto Mediterráneo, perquè este macrocentre no s’ha de realitzar. Perquè no estem parlant d’un altre Bonaire o d’un altre Parque Albán. Puerto Mediterráneo ocuparia 140 hectàrees, com 140 camps de futbol. Una extensió dotze vegades més gran que Bonaire.

A més a més dels perjuís per a l’ocupació i el comerç de proximitat, devastaria una gran zona forestal i rústica sobre la qual hi ha sol·licitada una declaració de paratge natural municipal. Els convide a visitar les seues pinedas, les seues vistes, el Barranc d’En Dolça que el travessa... És un lloc preciós que s’artificialitzaria per a, possiblement, funcionar a mig gas, com tants altres centres d’este tipus, però que la seua construcció acabaria amb un paisatge únic en la zona que pot ser un magnífic espai d’esplai dels pobles pròxims, i fins i tot de la ciutat de València.

Puerto Mediterráneo va ser impulsat pel PP i es va acollir a un decret ordit també pels populars per a evitar l’avaluació d’impacte ambiental i que a més a més suprimia l’autonomia local en el planejament urbanístic. Tres dies abans d’anar-se’n, Isabel Bonig va estampar la seua firma perquè Puerto Mediterráneo seguira la seua tramitació. Els informes favorables dels quals tant es jacten els promotors, fets en l’era PP i sense una visió sistèmica del projecte, poden ser diferents a partir d’ara, si s’avaluen tots els seus impactes. Per tant, no està dita l’última paraula en este tema, ni de bon tros.

Esperem que el nou Consell ature esta aberració. Encara s’està a temps perquè la seua paralització no suposaria cap indemnització als promotors. Ara el Consell haurà de demostrar si, en la línia de l’Acord del Botànic, aposta pel comerç de proximitat que dinamitze i humanitze els nostres pobles i ciutats o preferix seguir amb el mateix model de macrocentres destructors de l’ocupació i del territori que ens allunyen de la sostenibilitat social i ambiental.

Cristina Domingo, portaveu d’Acció Ecologista-Agró a Paterna.

*Este article va ser publicat originalment en castellà, el passat dissabte 15 d’agost de 2015, en el diari Valencia Plaza.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró exigix que no s’atorguen més llicències temporals al centre eqüestre Oliva Nova

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?