Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Nova Cultura de l’Aigua > El PHX continua sense donar resposta a la sobreexplotaciˇ del X˙quer i (...)

Nova Cultura de l’Aigua

El PHX continua sense donar resposta a la sobreexplotaciˇ del X˙quer i l’Albufera

Conclusions de la reuniˇ de la Mesa pel X˙quer sobre el nou pla hidrol˛gic

dimecres 28 d’octubre de 2015, per  AE-Agrˇ

El passat dissabte, 24 d’octubre, la Mesa pel X˙quer es va reunir a Alzira en un acte que va comptar amb la presŔncia de regidors d’una quinzena de municipis de La Ribera, els alcaldes d’Alzira, Sueca, PolinyÓ del X˙quer, SumacÓrcer, Riola, Favara i Fortaleny, el president de la Mancomunitat de La Ribera Alta i un diputat provincial de la mateixa comarca. Entre els 50 assistents tambÚ es trobaven el president dels regants de Sueca, JosÚ Pascual Fortea, i representants de X˙quer Viu, Acciˇ Ecologista-Agrˇ, la Uniˇ de Llauradors, la Fundaciˇ Nova Cultura de l’Aigua i la Ribera en Bici. Tots ells van concloure que el nou Pla Hidrol˛gic del X˙quer (PHX) continua sense donar resposta a la sobreexplotaciˇ del riu i de l’Albufera.

En la reuniˇ celebrada a Alzira (La Ribera Baixa, ValŔncia) per la Mesa pel X˙quer el passat dissabte, 24 d’octubre, es va analitzar el Pla Hidrol˛gic del X˙quer (PHX) aprovat recentment pel Consell de l’Aigua de la Demarcaciˇ del X˙quer i pel Consell Nacional de l’Aigua, malgrat la important oposiciˇ d’ecologistes, sindicats i llauradors. Francesc la Roca, representant de les organitzacions ambientals en el consell de la demarcaciˇ, va analitzar este pla, que va qualificar com a continuista i que va explicar que no servix per a solucionar els importants problemes de sobreexplotaciˇ que tÚ el Riu X˙quer.

En el debat de la Mesa pel X˙quer s’apuntaren com a principals problemes del PHX els de no garantir la prioritat de l’abastiment d’aigua de qualitat, com passa ara a La Ribera); els impactes mediambientals que patix el Parc Natural de l’Albufera de ValŔncia, per falta de cabals i per la mala qualitat de les seues aigŘes; la persistŔncia de la sobreexplotaciˇ de l’aqŘÝfer de la Manxa Oriental, que deixa sense recursos el riu; I el manteniment del transvasament d’aigua del X˙quer cap al Vinalopˇ des d’Alarcˇn, per la negativa a la utilitzaciˇ de les dessaladores en determinats sectors.

Pel que respecta a les pr˛ximes eleccions generals i la possibilitat de nous escenaris polÝtics, la Mesa va concloure que, encara que un canvi de Govern podria contribuir a avanšar en determinats aspectes de la polÝtica de l’aigua, el problema del X˙quer, i el de les masses d’aigua en general, no es conjuntural, sinˇ estructural. Per aix˛, necessitarÓ canvis en profunditat en els pr˛xims anys.

El tema de l’abastiment a La Ribera va ser tractar en nombroses intervencions de la reuniˇ, reclamant que l’aigua que arribe als pobles siga de la millor qualitat sense barrejar-se en aigua de pitjor qualitat dels pous amb nitrats. Es va reivindicar la recuperaciˇ dels aqŘÝfers per a torna a abastir-se d’ells quan siga possible i es va qŘestionar que els usuaris i els ajuntaments, que no sˇn responsables de la contaminaciˇ dels pous, hagen de cˇrrer ara amb despeses que no els corresponen.

Finalment, Joan CortÚs, de X˙quer Viu i Escola Valenciana, va presentar el projecte “Viu el X˙quer” per tal que tots els anys, en unes dates determinades, es celebren tot tipus d’activitats als pobles de La Ribera. L’objectiu? Mantindre la sensibilitzaciˇ cap al riu i els seus problemes, iniciativa en la qual la comunitat escolar hauria de ser la principal protagonista. Esta idea que va ser molt ben acceptada per part dels assistents. Pr˛ximament serÓ concretada per part de X˙quer Viu i Escola Valenciana.

ENTRA EN ACCIË AMB AE-AGRË


Veure en línia : Demanem la suspensiˇ del nou PHX

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?