Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Nous refugis per a les rates penades de la Pipa

Custòdia del Territori

Nous refugis per a les rates penades de la Pipa

La Granja de Bitxos instal·la dos prototips de caixa-niu en el nostre tancat

dimarts 3 de novembre de 2015, per  AE-Agró

El passat dimarts, 27 d’octubre, el Tancat de la Pipa de l’Albufera de València va ampliar la seua oferta residencial per a rates penades amb la col·locació de dos nous refugis experimentals. Concretament, dues caixes-niu dissenyades i construïdes per La Granja de Bitxos amb l’assessorament de Miguel Ángel Monsalve, responsable de l’equip de seguiment de fauna amenaçada de la Conselleria de Medi Ambient. Des d’Acció Ecologista-Agró, entitat que custodia amb SEO/BirdLife esta àrea de reserva de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), esperem que els nous prototips de refugi funcionen tan bé com la caixa-niu que ja teníem instal·lada en el centre de visitants del tancat.

Gràcies a la col·laboració de La Granja de Bitxos, des de la setmana passada l’àrea de reserva del Tancat de la Pipa de l’Albufera de València disposa de dos nous refugis experimentals per a rates penades. El més gran d’ells és un prototip de caixa-niu amb departaments connectats entre sí i que tenen diferents amplàries i diferents temperatures. Així, per exemple, el refugi compta amb un departament, ubicat en la part superior i de major tamany que la resta, dissenyat expresament per a facilitar la reproducció de les rates penades.

L’altra caixa-niu col·locada en el centre de visitants del Tancat de la Pipa és més menuda, però també destaca pel seu disseny experimental. La seua paret de fusta interior, a diferència dels refugis convencionals, no és paral·lela a les parets exteriors de la caixa, sinó diagonal. Amb este prototip les rates penades tenen l’opció de triar accessos de diferent tamany per a penetrar en l’interior del refugi.

Estes dues caixes han sigut dissenyades, construïdes i instal·lades amb molta cura pels amics de La Granja de Bitxos, que han comptat amb l’assessorament de Miguel Ángel Monsalve, responsable de l’equip de seguiment de fauna amenaçada de la Conselleria de Medi Ambient i, a més a més, membre de la SECEMU (Societat Espanyola per a la Conservació i Estudi de les Rates Penades) i de Roncadell, grup naturalista que impulsa el projecte "Aliades en la nit". Esta iniciativa conservacionista té com a objectiu fomentar la presència de les rates penades en zones d’arrossar, com és el cas del Parc Natural de l’Albufera de València, per a combatre la plaga del cucat de l’arròs.

Des d’Acció Ecologista-Agró, entitat que custodia el Tancat de la Pipa conjuntament amb SEO/BirdLife, esperem i desitgem que estos dos nous refugis funcionen tan bé com l’instal·lat a finals de 2011 en el centre de visitants d’esta àrea de reserva, propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). En ell habita una colònia de més de 70 exemplars de rata penada de cabrera (Pipistrellus pygmaeus), que cada nit devoren milers de mosquits i cucats de l’arròs.

El LIFE+Albufera arriba a Sueca

A més a més de contribuir a la presència de les rates penades en el Parc Natural de l’Albufera de València, el Tancat de la Pipa és una de les tres zones humides artificials del parc natural on es desenvolupa actualment el LIFE+Albufera. Este projecte europeu de governança, que compta amb la participació de la Universitat Politècnica de València (UPV), la CHX, Acuamed, la Fundació Global Nature, SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró, va visitar Sueca (La Ribera Baixa, València) el mes passat, per a difondre el seu treball per a millorar la qualitat de l’aigua i la biodiversitat del parc natural.

Des del 22 fins al 29 d’octubre, l’exposició itinerant del LIFE+Albufera va estar instal·lada a la Casa de la Cultura d’esta localitat de La Ribera Baixa, on també es va celebrar una xerrada, el dijous 29 d’octubre, per a explicar els reptes del projecte i els primers resultats d’esta iniciativa. Fins al moment, a més a més de Sueca, l’exposició itinerant del LIFE+Albufera ha visitat ja Catarroja, Massanassa, Alfafar, Silla (Horta Sud, València), Sollana, Cullera (La Ribera Baixa, València), El Palmar de València i la Casa de l’Alumne de la UPV.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Pipa, nou laboratori d’estudi per a la conservació de l’arpellot de marjal

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles