Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2015 > Nou manual per al control de tortugues invasores

Voluntariat Ambiental

Nou manual per al control de tortugues invasores

La Casa Penya acull la presentació d’esta guia editada per la Conselleria de Medi Ambient

dimarts 10 de novembre de 2015, per  AE-Agró

El passat dilluns, 9 de novembre, la Conselleria de Medi Ambient va presentar el "Manual per al control i eradicació de tortugues invasores", un document nascut del treball desenvolupat durant el LIFE-Trachemys que va impulsar la Generalitat Valenciana. L’acte, organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) a la Casa Penya de la Marjal d’Almardà-Almenara, va comptar amb la participació de la Fundació Limne i d’Acció Ecologista-Agró, que va explicar el treball realitzat pel Projecte Emys des de 2010 per a conservar i protegir les nostres tortugues autòctones: les tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i les tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa).

La Casa Penya de Sagunt (Camp de Morvedre, València), el centre d’educació i voluntariat ambiental que gestiona Acció Ecologista-Agró a la Marjal d’Almardà-Almenara, va ser el lloc elegit per la Conselleria de Medi Ambient per a presentar este dilluns el "Manual per al control i eradicació de tortugues invasores". Esta guia d’actuacions, bassada en l’experiència dels tres anys de treball del LIFE-Trachemys, és un compendi de totes les tècniques de captura assajades fins al moment per l’administració valenciana.

Esta nova ferramenta per a la gestió de la biodiversitat, disponible ja en versió digital, inclou també informació d’interés sobre la biologia de les tortugues, per a poder abordar amb èxit projectes de control i eradicació de les diferents espècies exòtiques invasores presents al nostre territori. Especialment pel que respecta a la tortuga de florida (Trachemys scripta).

L’acte de presentació d’este manual, organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt, va comptar amb la participació de la Fundació Limne i d’AE-Agró, dues entitats que protagonitzen diferents projectes de voluntariat ambiental al País Valencià per a conservar i protegir les nostres tortugues autòctones. Concretament, AE-Agró impulsa des de 2010 el Projecte Emys, una iniciativa de ciència ciutadana que actualment es desenvolupa en nou espais naturals amb presència de tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) o de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa).

Precisament, un d’estos espais naturals és la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre que AE-Agró custodia a la Marjal d’Almardà, just al costat de la Casa Penya, i on es van amollar huit juvenils de tortuga d’estany europea amb motiu de la presentació del manual. Des d’AE-Agró volem felicitar la Conselleria de Medi Ambient per l’edició d’esta guia, pel treball de conscienciació realitzat fins a la data i pel reforçament de la població de tortugues autòctones de la Finca de Penya.

Però, tal i com vam exposar en l’acte de presentació d’este document, a més a més de les campanyes de captura, considerem que cal aplicar també altres mesures complementàries per a controlar i eradicar les espècies exòtiques invasores. En primer lloc, perseguir activament la venta il·legal de tortugues del gènere Trachemys. I, el més aviat possible, prohibir la comercialització de les del gènere Graptemys, que han substituït en les botigues de mascotes a les Trachemys i que comencen ja a invadir les nostres marjals, rius i barrancs.

Finalment, per a assegurar la conservació de les nostres tortugues autòctones, a més a més de controlar i eradicar les poblacions d’espècies exòtiques invasores, cal millorar l’estat natural dels ecosistemes on viuen les Emys orbicularis i les Mauremys leprosa. I això passa, tal i com vam argumentar durant la presentació del manual, per protegir totes les zones humides del País Valencià i per dotar a marjals, rius i barrancs d’un cabal ecològic mínim. Pel bé de les nostres tortugues autòctones, esperem i confiem que la nova administració valenciana tinga en compte les nostres propostes.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Alliberem a La Costera 200 fringíl·lids decomissats per la Guàrdia Civil

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?