Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Residus > Una "Mascletà" de fem

Comissió de Residus

Una "Mascletà" de fem

AE-Agró, Amics de la Terra i Greenpeace arrepleguem més de 1.000 llandes i botelles en només 15 minuts en les Falles de València

dilluns 21 de març de 2016, per  AE-Agró

El passat dimecres, 16 de març, voluntaris d’Acció Ecologista-Agró, Amics de la Terra i Greenpeace van arreplegar, en tan sols 15 minuts, més de 10 grans bosses de residus després de la Mascletà de Falles en la Plaça de l’Ajuntament de València. En el marc d’una acció per a visualitzar este gran abandonament de fem, les organitzacions convocants d’esta acció volíem mostrar la gran quantitat de residus que es generen cada dia en les Falles, i en qualsevol altre tipus de festes massives, arreplegant i classificant les llandes, botelles, bosses de plàstic i altres residus que acaben tirats pel carrer. Per exemple, en este cas concret, vam retirar més de 1.000 llandes i botelles, totes elles generades durant només una Mascletà.

Després de cada Mascletà de Falles, la Plaça de l’Ajuntament de València es buida de gent i sorgix una mar de botelles, llandes, bosses i tot tipus de plàstics. Per això, el passat dimecres, 16 de març, Acció Ecologista-Agró, Amics de la Terra i Greenpeace vam arreplegar i vam classificar tot este fem per a proposar a l’administració les millors ferramentes per a evitar l’abandonament de cada tipus concret de residu.

Els voluntaris de les organitzacions convocants d’esta acció vam separar el fem arreplegat, comprovant que les llandes de begudes són el rebuig més nombrós: més de 1.000 unitats en total. Este abandonament massiu de residus provoca brutícia i mala imatge i, per este motiu, les administracions han desenvolupat diverses iniciatives d’arreplegada durant les festes, amb diferents punts per a la recopilació de botelles de vidre i llandes. No obstant, estos mètodes són insuficients per a evitar que llandes i botelles s’acumulen per carrers i places, malgrat l’elevat cost que representa per a les arques municipals. A més a més, els residus abandonats són difícils de separar, per la qual cosa perden el seu potencial de reciclatge i, per tant, es desaprofiten recursos naturals.

Les organitzacions ecologistes considerem necessari posar en marxa mesures de prevenció perquè estos residus no acaben abandonats i posteriorment vagen a incineradores o abocadors. Hi ha iniciatives que han demostrat la seua eficàcia per a gestionar els residus més comunament abandonats. Per exemple, prohibir les bosses de plàstic, tornar a vendre les begudes amb depòsit o emprar envasos i gots reutilitzables per a evitar l’abandó de llandes i botelles.

Segons Alodia Pérez Muñoz, responsable de l’àrea de recursos naturals d’Amics de la Terra, “les grans quantitats de residus abandonats generen seriosos impactes en ciutats, pobles i entorns naturals. Els fabricants dels principals residus abandonats han d’assumir la seua responsabilitat, i posar solucions efectives des de l’origen del problema”.

Les entitats ecologistes sol·licitem a les administracions públiques i a la indústria, responsable d’estos residus, que posen en marxa mesures que solucionen els problemes d’abandonament des de l’origen, que realitzen campanyes de sensibilització eficaç i que eviten situacions de brutícia i balafiament de recursos públics, com l’evidenciada en esta Mascletà de les Falles de València.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Conselleria preferix que els ciutadans paguem més pel fem en lloc de reciclar-lo

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles