Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > Denunciem davant la Direcció General de Medi Natural les tales abusives (...)

Comissió Forestal

Denunciem davant la Direcció General de Medi Natural les tales abusives d’Enguera

Exigim que les empreses assumisquen la restauració ambiental d’esta biomassacre

divendres 8 d’abril de 2016, per  AE-Agró

El passat 23 de març, la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró i Ecologistas en Acción van presentar una denúncia conjunta davant del Director General de Medi Natural de la Generalitat Valenciana contra les empreses que, durant l’any 2015, han estat talant el pinar adult de les Muntanyes d’Utilitat Pública (MUP) d’Enguera (La Canal de Navarrés, València). Amb esta denúncia no sols es perseguix impedir la represa dels treballs, que inicialment estaven previstos amb una duració total de quinze anys, sinó també es pretén que les empreses responsables dels danys ocasionats durant esta biomassacre assumisquen la tasca de restaurar la vegetació i els sòls afectats per les tales abusives d’Enguera.

Les empreses Bioenergía del Macizo del Caroig i Moixent Forestal, amb seu a Moixent (La Costera, València), i Integra Fuels, domiciliada en Alcobendas (Madrid), van ser les encarregades de realitzar l’explotació de l’anomenada biomassa forestal, en realitat tala del pinar adult, de les prop de 13.000 hectàrees de Muntanya d’Utilitat Pública (MUP) propietat de l’Ajuntament d’Enguera (La Canal de Navarrés, València). Es dóna la circumstància que dues d’estes tres empreses, les valencianes, també havien obtingut l’adjudicació de l’explotació, hui paralitzada, de més de 20.000 hectàrees de MUP que en 2012 va traure a subhasta l’anterior Conselleria de Medi Ambient, quan estava sota la direcció d’Isabel Bonig.

L’explotació fustera de les muntanyes d’Enguera s’estava realitzant, almenys sobre el paper, conforme al Pla d’Ordenació de les seues muntanyes, aprovat en 2013 i redactat gràcies a una subvenció de la Unió Europea. Però, este Pla d’Ordenació s’ha incomplit des dels primers moments, posant de manifest la impossibilitat de portar-lo a efecte tal i com havia sigut redactat. Així, per exemple, s’ha treballat amb maquinària pesant en tota la superfície d’actuació, independentment de la pendent del terreny i contràriament a allò que s’havia establit en el Pla d’Ordenació. Igualment s’han incomplit múltiples dels condicionants que en el seu dia li van ser imposats a les empreses per la Conselleria de Medi Ambient, condicionants de tipus general i que ni tan sols estaven adaptats a la forma com s’ha estat extraient la biomassa forestal de les muntanyes d’Enguera.

La Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró i Ecologistas en Acción, com a entitats denunciants, volen cridar l’atenció sobre la intolerable passivitat dels enginyers forestals de la Conselleria i del propi consistori que encara en data tan tardana com el passat 27 de gener, en reunió pública convocada per l’Ajuntament d’Enguera, manifestaven “que totes les actuacions s’estaven realitzant correctament”. Tanmateix, pocs dies després, hagueren d’alçar acta dels incompliments que es venien registrant des de fa més d’un any. Només la denúncia en premsa del dany que s’estava ocasionant va portar als supervisors dels treballs a canviar d’actitud.

La gravetat dels fets denunciats és inseparable del fet que totes les actuacions en muntanyes catalogades com d’Utilitat Pública, com les d’Enguera, han de guiar-se principalment i conforme a la vigent Llei de Muntanyes de 2003 pel criteri de conservació, un fet que ni el Pla d’Ordenació d’Enguera ni els treballs sobre el terreny han respectat de cap de les maneres.

Amb la denúncia presentada no sols es perseguix impedir la represa dels treballs, que inicialment estaven previstos amb una duració total de quinze anys, sinó també es pretén que les empreses responsables dels danys ocasionats durant esta biomassacre assumisquen la tasca de restaurar la vegetació i els sòls afectats per la seua actuació.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Paralitzades les tales a la Serra la Calderona

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles