Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > Adéu al malson del PAI La Baronia Golf

Camp de Morvedre

Adéu al malson del PAI La Baronia Golf

La Calderona es lliura definitivament d’este macroprojecte urbanístic per a construir 3.600 habitatges i tres camps de golf

dimecres 4 de maig de 2016, per  AE-Agró

La Generalitat Valenciana acaba d’anunciar la mort definitiva del Programa d’Actuació Integrada (PAI) La Baronia Golf Resort. Este malson urbanístic, que impulsava Paco Roig, perseguia construir 3.600 habitatges i tres camps de golf a Algímia d’Alfara, Estivella i Torres-Torres (Camp de Morvedre, València). Concretament a la Serra Calderona, fora del parc natural però dins de la seua zona d’afecció. Des d’Acció Ecologista-Agró, entitat que en plena bombolla immobiliària va impulsar la campanya Defensa de la Calderona per a aturar este PAI i altres semblants, celebrem i aplaudim esta decisió de l’administració valenciana.

"Habrá tajada para todos". Este va ser l’argument que Paco Roig va emprar per a convéncer els alcaldes d’Algímia d’Alfara, Estivella i Torres-Torres (Camp de Morvedre, València) de les bondats del Programa d’Actuació Integrada (PAI) La Baronia Golf Resort. Corria l’any 2007 i la bombolla immobiliària encara estava en el seu punt més àlgid. Així que plantejar la construcció de 3.600 habitatges i tres camps de golf en una zona de tarongers i de cultius de secà de la Serra Calderona no era cap bogeria (malauradament hem vist i patit barrabassades pitjors).

Els alcaldes dels municipis afectats pel PAI La Baronia Golf Resort van recolzar i defendre este macroprojecte urbanístic, adduint que era imprescindible per al progrés i el desenvolupament dels seus pobles. Especialment per a poder fer front a noves infraestructures i obres municipals. Tanmateix, els arguments dels alcaldes, com ha demostrat el pas del temps, no es corresponien amb la realitat ni amb les necessitats de les localitats que aleshores governaven. I molt menys amb les del Parc Natural de la Serra Calderona.

Per això, Acció Ecologista-Agró va llançar la campanya Defensa de la Calderona per a aturar este PAI al Camp de Morvedre i dos més a la comarca del Camp del Túria: el PAI de Les Fontanelles a Nàquera (1.400 habitatges i un camp de golf) i el PAI Serres de Serra a Serra (2.100 habitatges i altre camp de golf). En total, entre els tres sumaven 7.100 cases i implicaven la construcció de cinc camps de golf. Com vam denunciar en eixe moment, la Calderona era un parc natural en venda (vore vídeo).

Per sort per a este parc natural, la bombolla immobiliària no tardà massa a esclatar, tal i com havia advertit AE-Agró, i el PAI La Baronia Golf Resort, així com el de Les Fontanelles i el de Serres de Serra, es van paralitzar per la crisi econòmica. Afortunadament sense arribar a col·locar cap rajola a la Calderona. I, en el cas de La Baronia, sense hipotecar les arques municipals d’Algímia, Estivella i Torres-Torres. Els ajuntaments van cobrar i tastar una part del meló de Paco Roig, però no van adquirir cap compromís de retornar els diners en cas de no executar-se el PAI.

Ara, 10 anys després del seu naixement, la Generalitat Valenciana ha anunciat la mort definitiva del PAI La Baronia Golf Resort. Entre altres motius perquè, com va argumentar AE-Agró en la campanya Defensa de la Calderona, no disposava d’informe favorable de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i, a més a més, invadia la zona d’afecció del Parc Natural de la Serra Calderona. Este macroprojecte, com tants altres, era una autèntic desgavell mediambiental, així que celebrem i aplaudim esta decisió de la nova administració valenciana.

Des d’AE-Agró esperem que, després de la desfeta territorial que ha patit el País Valencià durant l’època del boom immobiliari, els nostres governants i la societat en general hagen aprés la lliçó. I que malsons com el PAI La Baronia Golf Resort no tornen a reviscolar, ara amb capital xinés, rus o àrab. Pel bé de tots, i especialment de la nostra natura, no podem tornar a repetir els errors del passat.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Paralitzades les tales a la Serra la Calderona

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?