Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Sueca-Muntanyeta dels Sants > Pluja de rates penades a Sueca

Muntanyeta dels Sants

Pluja de rates penades a Sueca

Taller de conservació de quiròpters amb La Granja de Bitxos

dimarts 17 de maig de 2016, per  AE-Agró

El passat divendres, 13 de maig, el col·lectiu de la Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró convocà un taller de conservació de rates penades a Sueca (La Ribera Baixa, València). L’activitat comptà amb la col·laboració dels companys de La Granja de Bitxos, que van explicar els beneficis ambientals que ens reporten els quiròpters i els principals perills que amenacen a estos xicotets mamífers voladors. Després, els participants en el taller es van desplaçar a un hort de Sueca per a instal·lar una caixa-niu. L’activitat conclogué al Pont de Ferro de Fortaleny, on vam descobrir amb un aparell d’ultrasons una colònia de quiròpters i vam contemplar una espectacular pluja de rates penades.

A pesar del mal oratge, el passat divendres, 13 de maig, una quinzena de veïns de Sueca (La Ribera Baixa, València) van participar en el taller de conservació de rates penades organitzat pel col·lectiu de la Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró i La Granja de Bitxos. L’activitat arrancà a la Plaça de l’Ajuntament de Sueca, on Toni i Pablo, els companys de La Granja de Bitxos, van explicar la importància que tenen els quiròpters per al manteniment de l’equilibri natural dels ecosistemes.

Les rates penades s’alimenten cada nit d’una gran quantitat d’insectes. Per exemple, de mosquits. Però, també d’altres com el cucat (Chilo supressallis), un barrinador que causa greus danys en les collites de l’arròs. Així que la correcta conservació de les colònies de quiròpters ens reporta un gran benefici ambiental: el control de plagues, tant a casa nostra com al camp.

Per desgràcia, com van comentar els companys de La Granja de Bitxos, les rates penades cada vegada patixen més amenaces i la majoria són ocasionades pels éssers humans: ús massiu i descontrolat de pesticicides, transformació dels seus hàbitats, molèsties als seus refugis, incendis forestals...

Precisament, per a pal·liar un dels problemes que sofrixen (la manca de forats on establir colònies) durant el taller vam instal·lar una caixa-niu per a rates penades. La primera opció era l’Assut de Sueca, junt al riu Xúquer. Però, com vam vore que ja hi havia presència de quiròpters a la zona, finalment vam col·locar el refugi artificial en l’hort de l’amic Salvador.

L’activitat finalitzà al centenari Pont de Ferro de Fortaleny, on vam descobrir amb un aparell d’ultrasons una colònia de rata penada de Cabrera (Pipistrellus pygmaeus). Esta espècie necessita escletxes o esquerdes per a instal·lar la seua llar. I habitualment ho fa en edificacions humanes, ja que els forats d’origen natural són cada vegada més difícils de trobar. En cas de la tan desitjada restauració del Pont de Ferro, seria recomanable col·locar refugis artificials per a conservar esta colònia de quiròpters, que fàcilment pot estar formada per més de 100 individus.

Amb l’espectacular degoteig de les rates penades de cabrera eixint a poc a poc del seu cau de ferro sobre el Riu Xúquer va concloure esta activitat, que la Muntanyeta dels Sants-AE Agró prompte tornarà a repetir. L’objectiu? Continuar aprenent amb La Granja de Bitxos més curiositats sobre les nostres aliades de la nit, les rates penades.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Sueca continua sense clausurar els seus abocadors il·legals

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles