Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Dret Ambiental > L’exalcalde de Nàquera, culpable de l’incendi pirotècnic de la (...)

Comissió Jurídica

L’exalcalde de Nàquera, culpable de l’incendi pirotècnic de la Serra Calderona

Ricardo Arnal ha sigut multat i condemnat a quatre mesos d’inhabilitació especial

dimecres 22 de juny de 2016, per  AE-Agró

El Jutjat Penal número 17 de València, amb seu a Paterna, ha declarat a Ricardo Arnal, exalcalde de Nàquera, culpable d’un delicte d’incendi per imprudència greu. Per este delicte, Arnal ha sigut condemnat a quatre mesos d’inhabilitació especial per a exercir el dret de sufragi passiu. A més a més, haurà de pagar durant huit mesos una multa diària de sis euros, indemnitzar a l’asseguradora MAPFRE i la Generalitat Valenciana amb 5.261’42 euros i fer-se càrrec de les despeses processals, que inclouen una tercera part per a l’acusació popular, exercida per Acció Ecologista-Agró. Amb esta sentència es tanca el procediment per l’incendi pirotècnic que va afectar al Parc Natural de la Serra Calderona en 2006.

El 4 d’octubre de 2006, a pesar d’estar decretat el nivell 3 de preemergència per elevat risc d’incendis i, per tant, prohibit, segons el Reglament de la Llei Forestal Valenciana, el llançament de coets, globus o artefactes que continguen foc o puguen produir-lo a menys de 500 metres dels terrenys forestals o confrontants, Ricardo Arnal, aleshores alcalde de Nàquera, va autoritzar la disparada d’un espectacle piromusical.

El llançament del material pirotècnic va originar un incendi que va afectar a 2.05 hectàrees de massa forestal ubicades dins dels límits del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural de la Serra Calderona. Del territori cremat, 438.58 m2 estaven dins del propi parc natural. Afortunadament, el foc no es va propagar més per l’actuació dels mitjans de prevenció. Però, els danys i perjuís causats en la massa forestal van ascendir a 1.725 euros, mentre que els gastos d’extinció sufragats per la Generalitat Valenciana a 3.536’42 euros.

Per este incendi pirotècnic, el Jutjat Penal número 17 de València, amb seu a Paterna, ha declarat a Ricardo Arnal culpable d’un incendi per imprudència greu, delicte pel qual ha sigut condemnat a quatre mesos d’inhabilitació especial per a exercir el dret de sufragi passiu. A més a més, l’exalcalde de Nàquera haurà de pagar durant huit mesos una multa diària de sis euros, amb la responsabilitat personal subsidiària d’un dia de privació de llibertat per cada dos quotes impagades.

Arnal també haurà d’indemnitzar, per responsabilitat civil directa, a MAPFRE, amb qui tenia contractada una pòlissa d’assegurança per a l’esdeveniment, i la Generalitat Valenciana. En total, haurà de pagar 5.261’42 euros: els 1.725 dels danys i perjuís causats en la massa forestal i els 3.536’42 euros dels gastos d’extinció de l’incendi. L’exalcalde de Nàquera també ha sigut condemnat a sufragar les despeses del procediment, que inclouen una tercera part per a l’acusació popular, exercida per la Comissió Jurídica d’Acció Ecologista-Agró.

Finalment, Vicente Estellés, exregidor de Festes de Nàquera, i Begoña Caballer, representant legal de Pirotecnia Caballer, empresa que va disparar l’espectacle pirotècnic, han sigut absolts. Tanmateix, paga la pena destacar que la sentència remarca que Begoña Caballer "a pesar de la referida ubicació del material pirotècnic a una distància manifestament inferior a la legalment exigida, no va posar cap inconvenient al llançament que li va ser ordenat obviant frontalment la prohibició legal que tant per ubicació com per l’estat d’alerta impedia el llançament del castell en les mínimes condicions de seguretat".

Per a evitar nous incendis pirotècnics com el de Nàquera de 2006 o el de la Serra de les Raboses a Cullera de 2014, des d’AE-Agró exigim tant a les administracions com a les empreses del sector pirotècnic responsabilitat i seny. També demanem a la ciutadania que extreme les cauteles quan vaja a la muntanya. Enguany, per desgràcia, portem ja cremades més de 5.000 hectàrees de massa forestal i encara tenim tot l’estiu per davant...

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Tribunal Suprem dóna la raó a AE-Agró i declara nul el PAI Benicàssim Golf

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles