Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Opinió > Puerto Mediterráneo: Atemptat estratègic

Pam a pam

Puerto Mediterráneo: Atemptat estratègic

La Mola de Paterna és nostra i la volem verda!!!

dimarts 19 de juliol de 2016, per  AE-Agró

Quan quasi havien convençut la gent que tenien tots els informes a favor, hem sabut, gràcies a l’equip municipal de Compromís de Paterna (Horta Oest, València), que Puerto Mediterráneo no haguera pogut ser una Actuació Territorial Estratègica (ATE) sense l’ajuda de l’anterior Consell, que va ignorar els informes previs desfavorables i va continuar la tramitació del projecte acollint-se a eixa legislació com a ATE.

Ara, en la Conselleria de Medi Ambient estan estudiant les al·legacions per a realitzar els informes finals. Els informes finals, a partir de quin moment? Sense tindre en compte que este macrocentre, amb informes previs negatius sobre accessos, afectació als aqüífers i altres més, mai no haguera seguit la tramitació sense la col·laboració d’uns gestors polítics enfangats de corrupció? Com s’explica, si no, que un projecte de 3.000 folis entrara i isquera el mateix dia de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient amb la firma de la senyora Bonig quan li quedaven quatre dies per a abandonar el departament?

Una de les primeres decisions de l’actual Consell va ser la paralització de l’Actuació Territorial Estratègica (ATE) per a implantar Ikea i un complex de botigues en els terrenys de Rabassa a Alacant, per sospites de pilotada urbanística. No compararé els dos casos, però és responsabilitat del Govern de la Generalitat investigar les irregularitats d’este expedient des del principi. D’altra banda, l’orientació política de l’actual Consell és totalment oposada a este tipus d’actuacions que devasten el territori i destruïxen ocupació. Una posició, per cert, que també manté el Parlament autonòmic en una recent proposició no de llei.

A més a més, hi ha altres dades que falsegen els aspirants a promotors, que són precisament amb les que més pit trauen: les de l’ocupació. Parlen de crear més de 4.000 llocs de treball, una cantinela que coneixem de sobra: en temps de crisi més encara, s’exageren els beneficis i s’oculten o maquillen cuidadosament els costos. Vegen-se, per exemple, els bastos muntatges de macroconcerts en zones costeres fràgils, a peu de platja (Alboraia, Borriana?), sense reparar en danys ni molèsties als veïns, esdeveniments avalats en alguns casos pels ajuntaments locals.

No tenim més que mirar cap a Saragossa i observar què ha passat amb Puerto Venecia, dels mateixos promotors que Puerto Mediterráneo. Al poc temps d’obrir les seues portes van començar a llanguir altres espais comercials més xicotets. El més gran i el més nou té el seu atractiu. No es creen més llocs de treball nets, al contrari: a Saragossa s’han quedat buides 155 botigues en centres com Aragonia, Plaza Imperial, Grancasa i Augusta. La reducció del negoci, començant amb els comerços tradicionals, és evident. Un 10% dels comerços de Saragossa va tancar després de l’obertura de Puerto Venecia. El balanç global de creació d’ocupació és clarament negatiu.

Llavors, a qui beneficia este projecte mastodòntic que podria tindre efectes econòmics semblants en el seu entorn, a banda de destruir un espai d’oci natural i gratuït que ve disfrutant bona part de la població de Paterna i de la comarca? Únicament als promotors, l’empresa Intu-Eurofund. El seu modus operandi és construir, posar en funcionament, vendre, repartir dividends i anar a una altra part a fer el mateix. O siga, especular. És una piconadora que busca governs influenciables i legislacions emmotlables al seu capritx. Com hi havia ací fa a penes un any.

Si amb l’actual executiu autonòmic les coses han canviat, s’ha de notar. Els primers passos de la nova Conselleria de Territori són innovadors i deixen entrevore que no es van a consentir els excessos del passat. Entenc que no es puga donar carpetada a Puerto Mediterráneo sense més. Però el govern autonòmic haurà de valorar, en primer lloc, els punts foscos de tota la tramitació, per a saber si les sospites que es desprenen de l’expedient tenen consistència suficient per a qüestionar-ho. I, per descomptat, haurà de sospesar si realment la instal·lació de Puerto Mediterráneo beneficiarà a l’economia productiva, a l’ocupació i al medi ambient. Si la resposta és negativa, el Govern del Botànic ha de rebutjar-ho sense pal·liatius. Els ciutadans que han apostat pel canvi ho estan esperant.

Cristina Domingo, portaveu d’Acció Ecologista-Agró a Paterna.

*Este article va ser publicat originalment en castellà, el passat diumenge 10 de juliol de 2016, en el diari Levante-EMV.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Puerto Mediterráneo: un altre engany vestit de seda

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?