Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > El LIFE+Albufera millora la qualitat de l’aigua del parc (...)

Custòdia del Territori

El LIFE+Albufera millora la qualitat de l’aigua del parc natural

El Tancat de la Pipa, el de Milia i el de l’Illa, claus per a la conservació d’hàbitats i aus

dimarts 12 de juliol de 2016, per  AE-Agró

La posada en marxa de diferents actuacions de gestió hídrica i de la vegetació en les tres zones humides artificials del projecte LIFE+Albufera ha permés millorar la qualitat de l’aigua del Parc Natural de l’Albufera de València. A més a més, este projecte europeu de governança, que s’ha dut a terme durant els últims tres anys en el Tancat de la Pipa, el Tancat de Milia i el Tancat de l’Illa, ha contribuït a restaurar hàbitats característics dels aiguamolls. Esta restauració i millora d’ecosistemes ha permés que diferents espècies d’aus hagen tornat a ocupar estos espais i a nidificar en ells. Els resultats del LIFE+Albufera s’utilitzaran en les directrius de gestió aplicables a altres zones humides amb problemes semblants a l’Albufera.

Estos resultats van ser presentats en les jornades de clausura del LIFE+Albufera, celebrades el passat 29 i 30 de juny en el Jardí Botànic de la Universitat de València pels distints socis que han desenvolupat este projecte europeu de governança. Concretament han participat l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IIAMA-UPV), la Fundació Global Nature, SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró. També han col·laborat en esta iniciativa la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i Acuamed, com a patrocinadors i propietaris de les zones humides artificials, i el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundación Biodiversidad, que ha finançat part d’algunes actuacions.

Durant les jornades de clausura, els socis van destacar troballes tan importants com els símptomes de millora observats en les zones d’afecció directa dels aiguamolls artificials. Concretament, en la desembocadura del Tancat de Milia s’ha constatat una tendència decreixent de les concentracions de nutrients i fitoplàncton, així com una regeneració de mates de vegetació helòfita i submergida, detectant-se mates de vegetació submergida també en l’entorn del Tancat de la Pipa.

De la mateixa manera, s’ha posat en valor serveis ecosistèmics fonamentals, com el manteniment continuat d’una gran diversitat d’hàbitats per a acollir aus amb distintes preferències o la possibilitat de reintroduir altres espècies amenaçades, com per exemple el samaruc (Valencia hispanica) o la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis).

Finalment, durant la trobada, es va ressaltar els beneficis socioeconòmics associats al manteniment d’estos espais, com la diversitat d’activitats d’ús públic que s’han realitzat durant estos anys i la repercussió positiva d’estes sobre algunes de les activitats econòmiques de l’entorn com són els passejos amb barca, la restauració o el turisme ornitològic.

De fet, la integració de tota la informació resultant del projecte té com a principal utilitat la proposta de directrius de gestió que puguen ser incorporades en el Pla de Conca del Xúquer i en el Pla de Gestió de l’Albufera com a espai de la Xarxa Natura 2000. Així mateix, el projecte ha permés desenvolupar distintes metodologies per a determinar indicadors del bon estat de conservació de les aus, aplicable no sols en l’Albufera, sinó també a altres zones humides.

Jornades de clausura

En l’acte d’inauguració de les jornades van participar representants de les administracions públiques, a nivell local, autonòmic i nacional, com Sergi Campillo, Regidor de l’Ajuntament de València, qui va parlar de la degradació que sofrix la llacuna des de fa dècades i com espera que a través de projectes com este es puga recuperar el seu valor mediambiental.

La necessitat d’una major aportació d’aigua de qualitat provinent del Riu Xúquer va ser una altra reivindicació dirigida a la CHX. Mª Ángeles Ureña, presidenta de la Confederació, va dir al respecte que “l’Albufera té un espai continuat en l’agenda de la CHX per mitjà del desenvolupament del Pla Especial Albufera on participen totes les administracions amb competències en l’àmbit de l’Albufera amb l’objectiu comú d’aconseguir el bon potencial ecològic”. A més a més, va remarcar que el Pla Hidrològic vigent incrementa els requeriments hídrics mínims respecte al pla anterior i inclou la possibilitat que es reben aportacions del Xúquer i el Túria.

També van participar en l’obertura del congrés Encarna González, gerent de Medi Ambient d’Acuamed, qui va lloar la importància de treballar en la renaturalització de les aigües. "Aigües que poden tornar a albergar biodiversitat”, va afirmar. Per la seua part, Marion Hammerl, presidenta de la xarxa internacional Living Lakes, entitat que ha recolzat el projecte des dels seus inicis, va insistir en la importància i els reptes que es poden aconseguir al treballar en xarxa. Finalment, Julià Álvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Desenvolupament Rural i Canvi Climàtic, va ser l’encarregat d’inaugurar les jornades.

Al llarg dels dos dies de la trobada, diversos experts en medi ambient i zones humides a nivell nacional i internacional van comptar exemples de projectes de restauració i intervenció ambiental en aiguamolls de Parcs Naturals de Regne Unit, Alemanya i Espanya, en els quals s’ha aconseguit millorar la qualitat de l’aigua i recuperar hàbitats i avifauna, seguint en tots ells i en el LIFE+Albufera les Directives Europees d’Aigua, Hàbitats i Aus.

Tobías Salathé, secretari de la Convenció Ramsar, va afirmar que s’han perdut 2/3 de les zones humides des de principis del segle XX i que gràcies a projectes com este es demostra que és possible restaurar-les de forma “convincent” i que “podem transferir esta experiència a altres aiguamolls”. Salathé va parlar, a més a més, de com els Objectius de Desenvolupament Sostenible estan molt vinculats al tema de l’aigua i es poden aplicar a la defensa de les zones humides.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El LIFE+Albufera participa al Congrés Nacional de Conservació i Restauració de Zones Humides

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles