Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Aus aquàtiques versus peixos invasors

Custòdia del Territori

Aus aquàtiques versus peixos invasors

Reduïm la presència de carpins i peixos sol en la Pipa amb l’ajuda de l’avifauna

divendres 26 d’agost de 2016, per  AE-Agró

Este mes d’agost, Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife hem secat la llacuna de reserva del Tancat de la Pipa, tal i com establix el protocol de gestió hídrica d’esta zona humida artificial. Amb esta actuació, que també hem aprofitat per a censar la fauna piscícola de la llacuna, aconseguim la mineralització dels nutrients i reduir la càrrega de peixos exòtics invasors. Per a esta tasca de control de fauna al·lòctona hem comptat amb l’ajuda inestimable de les aus del Tancat de la Pipa. A més a més, com hem fet coincidir el procés de buidatge de la llacuna amb la migració postnupcial, també hem comptat amb la companyia de gran quantitat d’aus aquàtiques que actualment peregrinen cap a Àfrica.

Este és el cas dels territs (Calidris sp), corriols (Charadrius sp), tiforts (Tringa sp) i redonells (Philomachus pugnax), aus migradores que aprofiten la presència de platges i zones entollades per a trobar aliment i carregar bateries durant el seu viatge post-nupcial, que en alguns casos els porta des de la tundra siberiana fins als aiguamolls de la costa sud-africana.

Durant este mes d’agost, segons l’informe ornitològic dels nostres companys de SEO/BirdLife, s’han registrat en el Tancat de la Pipa concentracions interessants de més de 70 corriolets (Charadrius dubius), 130 territs variants (Calidris alpina), 30 territs becllargs (Calidris ferruginea), 120 territs menuts (Calidris minuta), 60 xerlovites camagroges (Tringa glareola) i 40 redonells, junt amb xifres més baixes de corriol gros (Charadrius hiaticula), fusell de mar (Pluvialis squatarola), territ gros (Calidris canutus), territ de temminck (Calidris temminckii), xerlovita (Tringa ochropus), bequeruda (Gallinago gallinago), camallonga (Himantopus himantopus) i alena (Recurvirostra avosseta), entre altres espècies.

A més a més de totes estes aus, majoritàriament migradores, altres residents com l’agró blau (Ardea cinerea), l’agró blanc (Egretta alba) o la garseta blanca (Egretta garzetta) ens han ajudat a eliminar de la llacuna de reserva una gran quantitat de peixos de xicoteta grandària. Per exemple, carpins (Carassius carassius) i peixos sol (Lepomis gibbosus) que han quedat atrapats en tolls menuts o entre la vegetació quan hem buidat l’esmentada llacuna. Sense la col·laboració de les aus hauria resultat impossible eliminar tots estos peixos exòtics invasors.

La labor de les aus ens és de gran utilitat en la gestió del Tancat de la Pipa, zona humida artificial que custodiem Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife i que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). En este cas concret, ens han permés evitar que els peixos exòtics invasors actuen sobre la germinació dels macròfits submergits i el zooplàncton, quan es reinicie la inundació de la llacuna.

Enguany, a més a més, hem comptat amb la presència d’un adult i fins a sis jóvens cigonyes negres (Ciconia nigra) que han ajudat en esta labor. Es tracta del major grup observat fins a la data en la reserva, que es troba ubicada en el cor del Parc Natural de l’Albufera de València. Sens dubte, suposa una gran alegria rebre l’ajuda d’estes aus que troben en el Tancat de la Pipa un lloc ideal per a alimentar-se i descansar durant el seu llarg viatge a Àfrica.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El LIFE+Albufera participa al Congrés Nacional de Conservació i Restauració de Zones Humides

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles