Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Dia Mundial de les Aus a l’Albufera

Custòdia del Territori

Dia Mundial de les Aus a l’Albufera

Jornada festiva per a grans i menuts al Tancat de la Pipa

divendres 7 d’octubre de 2016, per  AE-Agró

Un any més, el passat diumenge, 2 d’octubre, Acció Ecologista-Agró i SEO/BidLife vam celebrar el Dia Mundial de les Aus en el Tancat de la Pipa. En esta àrea de reserva de l’Albufera, que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i que custodiem ambdues entitats en el cor del parc natural, vam gaudir d’una meravellosa jornada amb dos grans protagonistes: el teuladí (Passer domesticus), Au de l’Any 2016 de SEO/BirdLife, i els menuts i menudes que van vindre a la Pipa disfressats de pardalets. Amb ells i amb les seues famílies vam compartir un matí d’aventures observant i identificant espècies d’aus, anellant-les i jugant a sentir-se ocells per un dia.

Amb les seues millors plomes. Així es van presentar en el Port de Catarroja els participants en el Dia Mundial de les Aus, que no ho van dubtar i es van disfressar de pardalets per a celebrar amb SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró la festa dels ocells al Parc Natural de l’Albufera de València. La cita va arrancar amb una breu explicació sobre els problemes que amenacen actualment el teuladí (Passer domesticus). Esta espècie, tot un símbol de les nostres ciutats i dels nostres pobles, està desapareixent dels entorns urbans, motiu pel qual ha sigut designada comAu de l’Any 2016 pels companys de SEO/BirdLife.

La festa dels ocells va continuar després amb un passeig en barca des del Port de Catarroja fins al Tancat de la Pipa. Durant el viatge, grans i menuts es van esforçar de valent per a identificar les diferents espècies d’aus que van vore volar pels canals i els arrossars de l’Albufera: blauets (Alcedo atthis), agrons blaus (Ardea cinerea), garsetes blanques (Egretta garzetta)... Abans, al Port de Catarroja, ja havien observat oronetes (Hirundo rustica), tórtores turques (Streptopelia decaocto) i, com no, teuladíns.

Quin era el repte? Doncs vore qui aconseguia identificar més aus en una particular "xiquimarató" ornitològica, on grans i menuts van mostrar gran entusiasme. Especialment quan van arribar al Tancat de la Pipa i els van rebre els flamencs (Phoenicopterus ruber), els becplans (Platalea leucorodia), els picaports (Plegadis falcinellus) i la resta d’aus que podem contemplar en este aiguamoll artificial, una àrea de reserva de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) gestionada per SEO/BirdLife i AE-Agró a través d’un acord de custòdia del territori.

En la Pipa, a més a més de continuar sumant espècies per a la "xiquimarató", els participants en el Dia Mundial de les Aus van descobrir la importància que tenen les zones humides per a la migració dels ocells i van assistir a una sessió d’anellament científic. I, finalment, vam celebrar el concurs de disfresses de pardalets "Convertix-te en un au per un dia". La guanyadora va ser Sara, una menuda de tres anys que se’n va emportar de regal el peluix d’un teuladí que canta i tot. Júlia, que va quedar segona, va guanyar una caixa-niu per a teuladíns. I la resta de xiquets i xiquetes, pòsters i adhesius de pardalets.

A més a més del Tancat de la Pipa, en esta edició del Dia Mundial de les Aus també s’han celebrat activitats en altres indrets de l’Albufera. Per exemple, el dissabte, 1 d’octubre, l’Ajuntament de València va organitzar una ruta per a observar i identificar els ocells del bosc de la Devesa i el diumenge, 2 d’octubre, el parc natural va programar una visita ornitològica al Centre d’Interpretació del Racó de l’Olla.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El plaer d’observar aus a l’Albufera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?