Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Dret Ambiental > Jornades sobre el paper de l’educació en l’abordatge de (...)

Comissió Jurídica

Jornades sobre el paper de l’educació en l’abordatge de conflictes socioambientals

El diàleg, la participació i la mediació com eines de resolució de conflictes socioambientals

dimarts 25 d’octubre de 2016, per  AE-Agró

Esta tardor, la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament i el Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València (UV) organitzen unes jornades sobre el paper de l’educació en l’abordatge de conflictes socioambientals des del diàleg, la participació i la mediació. La cita, que compta amb la col·laboració de l’Institut d’Ensenyament Secundari (IES) Sant Vicent Ferrer, Acció Ecologista-Agró, IVMed (In Valencia Mediación) i Mediacciona, consta de cinc taules redones, una en octubre i quatre novembre. Des d’AE-Agró et convidem a participar en estes jornades, que esperem que aprofites per a debatre, contrastar idees i aprendre.

L’educació aporta tota una sèrie d’estratègies per a sensibilitzar al conjunt de la societat, de forma general, i a la comunitat universitària, de manera particular, sobre la necessitat de contribuir en la resolució pacífica dels conflictes socioambientals des del diàleg, la participació i la mediació. A través d’estes jornades, que impulsa la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament i el Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València (UV), es posa en evidència la necessitat de reconsiderar les nostres representacions socials sobre el Medi Ambient. I també els processos derivats de la participació ciutadana i la construcció de l’alteritat (aliances) per a fomentar la participació civil com a forma alternativa, no institucionalitzada, de resolució de conflictes. Especialment els de caràcter socioambiental.

Estes jornades, que compten amb la col·laboració de l’Institut d’Ensenyament Secundari (IES) Sant Vicent Ferrer, Acció Ecologista-Agró, IVMed (In Valencia Mediación) i Mediacciona, plantegen una nova manera, i si és procedent complementària, d’abordar els conflictes a l’oferida tradicionalment pels Tribunals de Justícia. Així, es pretén afavorir espais d’enteniment que generen Gobernança i Bon Govern i amb això la demandada transformació social cap a conductes més solidàries i sostenibles.

Amb este objectiu s’han programat cinc taules redones, la primera este dijous, 27 d’octubre. La cita serà a la Facultat de Magisteri de la UV (Campus de Tarongers). Concretament a les 20:00 hores a l’Aula PB 05. En esta primera taula redona, titulada "Investigació didàctica i representació social del medi ambient: cap a nous espais d’enteniment", participaran Xose Manuel Souto (UV), Diana Santana (UV) i Dafne García (UV). Antonio José Morales (UV) serà l’encarregat de moderar esta jornada inaugural.

Després, durant els dimecres de novembre, es convocaran quatre taules redones més. La primera serà el dia 2, quan la nostra companya Yolanda Monroig (Comissió Jurídica d’AE-Agró) moderarà el debat "La mediació com a ferramenta per al Bon Govern i per a la Justícia en els conflictes socioambientals". Esta taula redona tindrà com a ponents a Ana Carrascosa, del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i Eduardo Salazar (Asociación para la Justicia Ambiental).

El 9 de novembre els convidats en la següent taula redona, titulada “La societat civil: Iniciatives per a abordar i dirimir conflictes socioambientals”, seran Enric Navarro (Per l’Horta), Maribel Doménech (Salvem Cabanyal), Adolf Beltrán (eldiario.es) i els nostres companys d’AE-Agró Enric Amer i Miguel Crespo, que parlaran de custòdia del territori i comunicació respectivament. Moderarà l’acte Liduvina Calatayud (Mediacciona).

La quarta taula redona de les jornades serà el 16 de novembre i servirà per a analitzar "Aliances per a abordar i dirimir conflictes socioambientals: habituals, possibles i insospitades". El col·loqui comptarà amb la participació de Germán Alonso (Natura 2000), Anna Climent (Coordinador d’Estudis Eòlics del Comtat) i Graciela Ferrer (Xúquer Viu). El nostre company Antonio Goytre, membre de la Comissió de Territori d’AE-Agró, serà el moderador.

Finalment, l’última convocatòria de les jornades serà el 23 de novembre. Eixe dia es celebrarà la taula redona "Actituds ambientals des de l’educació", on intervindran Felipe García (Ajuntament de Riba-roja de Túria), Jorge Hernández (CAM) i Isabel Viana (UV). Carlos Caurín (UV) serà l’encarregat de moderar l’acte de cloenda d’estes jornades, que esperem que aprofites per a debatre, contrastar idees i aprendre.

Et recordem que els participants que vulguen acreditar la seua assistència a les jornades sobre el paper de l’educació en l’abordatge de conflictes socioambientals des del diàleg, la participació i la mediació poden demanar un certificat, que serà emés fins a completar aforament per la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la UV. Estes jornades estan reconegudes com un curs de dos crèdits de LLiure Elecció per a la comunitat universitària.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Delictes difusos

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles