Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > La Colla Verda > La Colla Verda complix 15 anys

Voluntariat Ambiental

La Colla Verda complix 15 anys

Vine a dissenyar el programa d’activitats per a 2017

dijous 1 de desembre de 2016, per  AE-Agró

Després de quinze anys de trajectòria, la Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i Acció Ecologista-Agró, convida a tota la ciutadania a una jornada de participació per a preparar les activitats del pròxim any. Quan? Doncs este dissabte, 3 de desembre, a la Casa Penya, el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara, on t’esperem a les 10:30 hores. La cita començarà amb una xerrada sobre els espais naturals de Sagunt i a continuació farem un taller de participació per a preparar entre tots el calendari d’activitats de 2017. Després tindrem un aperitiu musical amb Son d’Ací i un tast de cerveses artesanals Murbitter. T’esperem!!!

La Colla Verda és un projecte de voluntariat ambiental que du 15 anys desenvolupant-se a Sagunt (Camp de Morvedre, València). Es tracta d’un projecte que no ha deixat de programar activitats per a la conservació de la natura en tot aquest temps. I al llarg d’aquests anys ha anat evolucionant i adaptant-se a diferents situacions. A l’inici érem quatre gats que voltàvem per les muntanyes del municipi, identificat sendes, veient el seu estat o fent plantacions. De seguida ens adonarem que calia ampliar el concepte de voluntariat ambiental que fins el moment estava tancat a la vigilància forestal.

Per sort a Sagunt tenim presència de molts hàbitats diferents i per desgràcia amb moltes necessitats diferents. Ha sigut difícil poder actuar a tots els llocs. Sempre ens trobàvem amb l’inconvenient del temps, un matí no dona per a molt; o de no tindre les ferramentes suficients, ja siguen aixades o mans de voluntaris i voluntàries; l’estacionalitat de les actuacions; la dificultat de fer un seguiment a aquestes...

Però, tot i això, milers de persones han actuat als diferents paratges de Sagunt. Hem recorregut la ruta dels senglars a Romeu posant caixes-niu, hem netejat la Marjal dels Moros, hem plantat lliris grocs (Iris pseudoacurus) per tot arreu i retirat tot el Carpobrotus edulis que hem pogut. També hem fet plataformes-nius per a fumarells (Chlidonias hybridus), hem treballat a Pedres Blaves i al Delta del Palància, hem fet censos d’aus, guies d’arbres i excursions, ens han donat premis i encara hem tingut temps per a fer-nos alguna que altra cervesa.

Molt prompte ens adonarem que la finalitat de la Colla Verda no sols eren eixes actuacions que tant ens il·lusionaven i que, de vegades, eren difícils d’aconseguir. Vérem que la Colla Verda ens anava a ajudar a donar a conéixer la riquesa natural de Sagunt. I, a mes a més, ho podíem fer en dos sentits. D’una manera més directa hem mostrat a totes aquelles voluntàries que s’han apropat les marjals, el riu, les muntanyes i les platges. Però, a més a més, els hem fet visibles per a tots aquells que no hi participaven, però ens veien a la premsa o recollint escombraries un dissabte de matí.

La Colla Verda ha anat evolucionant. Sempre hem buscat la manera de donar-li vida i anar renovant-la. Durant un temps ens recolzàvem amb persones expertes que ens parlaven de rates penades. O que ens ajudaven a identificar petjades de mamífers per les muntanyes. Altres vegades hem intentat vincular al moviment associatiu de Sagunt als diferents ecosistemes i han sigut moltes les associacions que han participat en voluntariats ambientals.

La participació ha sigut variable. La Colla Verda sempre ha sigut i serà una convocatòria oberta a tota aquella persona que vulga passar un matí a l’aire lliure col·laborant en la conservació de la natura. És molt difícil mantindre l’assistència a unes convocatòries tan contínues durant tant de temps. Però, tot i això, a dies menys a dies més, sempre hem comptat amb el recolzament de moltes persones que han anat passant per aquestes activitats, totes imprescindibles.

Aquesta setmana, tanquem la temporada 2016 i volem fer-ho preparant les activitats per a 2017. Per això, i per a reconéixer a tothom la seua tasca, volem que siga un dia festiu. Però, com sempre, abans cal treballar. Així que aquest dissabte, 3 de desembre, convidem a tot el que ha participat, i a tot el que vulga fer-ho, a repensar la Colla Verda.

Pensem que el coneixement del patrimoni ambiental de Sagunt és curt i pensar-lo ens ajudarà a planificar les següents activitats. Per això, hem preparat a la Casa Penya una xerrada sobre els diferents paratges i un debat que ens permeta explicar-vos la nostra proposta i recollir les vostres inquietuds. Per a acabar tindrem un vermut musical en el qual actuarà Són d’Ací ficant la rumba al cos i també podrem tastar la cervesa artesanal de Murbitter. T’esperem!!!

Sara Aunés i Marqués, Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Colla Verda guanya el premi Iniciativa Ambiental d’Onda Cero Sagunt

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?