Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Nova Cultura de l’Aigua > Espanya no necessita un pacte nacional de l’aigua

Nova Cultura de l’Aigua

Espanya no necessita un pacte nacional de l’aigua

Cal complir amb urgència amb els compromisos europeus en matèria d’aigües

dilluns 5 de desembre de 2016, per  AE-Agró

29 entitats de la societat civil considerem innecessari un pacte nacional de l’aigua, perquè ja hi ha un “pacte” acordat per tots els europeus, que és la Directiva Marc de l’Aigua, els principis de la qual s’assenten en la sostenibilitat i la protecció dels ecosistemes aquàtics com a garantia futura dels recursos hídrics. Les entitats signants d’este manifest considerem una irresponsabilitat institucional aprovar una proposició no de Llei per a un pacte nacional de l’aigua continuista que agreujarà encara més la profunda insostenibilitat de la política hídrica espanyola i que fins al moment, d’acord amb l’opinió de la Comissió Europea (CE), incomplix amb la legislació europea.

Els arguments esgrimits per a la defensa d’este pacte per part dels promotors són una aposta pels polèmics embassaments i transvasaments, que s’allunyen de les prioritats europees i de la realitat del Canvi Climàtic, tot això sota una suposada solidaritat i repartiment territorial de l’aigua. Els firmants d’este manifest considerem que l’objectiu del pacte és reprendre la política de transvasaments com el de l’Ebre i promoure nous des del Tajo, el Duero o el Guadiana.

Davant de la proposició no de Llei presentada pel PP per al seu debat en la Comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Congrés dels Diputats, i aprovada el passat 19 d’octubre amb els vots a favor del PP i Ciutadans i l’abstenció del PSOE, les organitzacions signants denunciem el posicionament desfasat dels membres de l’esmentada comissió amb la política europea en matèria d’aigües, i la desencertada continuïtat d’una política hidràulica caduca, impossible de quadrar amb els principis de la sostenibilitat.

Les entitats firmants considerem una irresponsabilitat institucional afirmar que el Govern haja complit amb els compromisos de planificació hidrològica acordats amb la Unió Europea (UE) en matèria d’aigües. Estes organitzacions vam presentar desenes d’al·legacions als plans hidrològics aprovats i han denunciat a Espanya davant de les institucions europees per repetides vulneracions de les directives comunitàries en matèria d’aigües. La Comissió Europea (CE) manté oberta una investigació per les deficiències detectades en els plans aprovats en el primer cicle de planificació hidrològica (EU PILOT 7835/15/ENVI) i al mateix temps investiga l’efecte de la modificació de les regles bàsiques de funcionament del Transvasament Tajo-Segura sobre els espais de la Xarxa Natura 2000 de la conca del Tajo (EU-Pilot 6134/2014/ENV), i l’afecció als Parcs Nacionals de Las Tablas de Daimiel i de Doñana per la sobreexplotació de les aigües de quals depenen.

En paral·lel, el Comité de Peticions del Parlament Europeu (PE) ha aprovat este mateix any un informe on mostrava les seues preocupacions sobre la planificació hidrològica espanyola (concretament de les conques del Tajo i de l’Ebre) i sol·licitava a la CE que rebutjara el segon cicle dels plans hidrològics de conca presentats pel Govern espanyol. A açò se suma la situació de màxima urgència que viuen algunes de les zones humides més importants d’Espanya per una política hidrològica insostenible, com són el cas de Las Tablas de Daimiel, Doñana, el Delta de l’Ebre, els espais protegits de la conca del Tajo, l’Albufera o el Mar Menor.

Les organitzacions signants d’este manifest mostrem la nostra sorpresa al verificar que el famós pacte nacional de l’aigua va dirigit a crear un gestor nacional de l’aigua que permeta fer amb l’aigua el mateix que hui fem amb l’energia, i per a assegurar l’atenció de les demandes en les conques deficitàries del país. Un plantejament clàssic per a obrir la porta a futurs transvasaments des de conques com la de l’Ebre, el Tajo, el Duero o el Guadiana, sempre fora dels mecanismes establits en els plans hidrològics i del control de la participació ciutadana i dels territoris afectats. Per això, al mateix temps que destaquem la dimensió territorial de l’aigua i les funcions ecosistèmiques que exercix en el seu fluir per rius i aqüífers, recordem la primera consideració de la Directiva Marc de l’aigua: “L’aigua no és un bé comercial com els altres, sinó un patrimoni que cal protegir, defendre i tractar com tal”.

Per a les organitzacions firmants els arguments de “desequilibri hidraulicterritorial” i de “conques deficitàries” partixen d’un enfocament caduc, completament allunyat del coneixement científic i de la normativa europea. Són arguments en contra de la realitat ecològica, climàtica i socioeconòmica del territori, i que no assumixen la necessitat d’adaptar-se a la reducció de la disponibilitat d’aigua pels efectes del Canvi Climàtic, a pesar que Espanya és un dels països més vulnerables de tot Europa davant d’este fenomen.

Les 29 entitats firmants recordem a les formacions polítiques amb representació parlamentària les prioritats per a una nova gestió de l’aigua a Espanya, basada en l’ús sostenible, la conservació dels ecosistemes aquàtics i un maneig de la demanda adaptada al Canvi Climàtic, tal com proposem en el document de Prioritats per a una Nova Cultura de l’Aigua a Espanya, presentat per la societat civil a l’inici de l’actual legislatura.

Este manifest ha sigut signat per les segúents entitats de la societat civil del conjunt de l’Estat espanyol: Acció Ecologista-Agró, AEMS-Ríos con Vida, Amigos de la Tierra-La Rioja, ANSE, Arrels Verdes, Asociación el Bergantes no se toca, Asociación en Defensa del Piragüismo y Usos Recreativos del Agua (AEPIRA), Asociación Geográfica Ambiental, Asociación Ojos del Guadiana Vivos, Asociación para la conservación piscícola y de los ecosistemas del sur (ACPES), Centro Ibérico de Restauración Fluvial (CIREF), Coordinadora de afectados por grandes embalses y trasvases (COAGRET), Coordinadora Ecoloxista d’Asturies, Cuenca Azul, Ecologistas en Acción, Fundación Nueva Cultura del Agua, Gredos Verde, Mijares Vivo, Plataforma contra la Especulación Urbanística y Ambiental de Candeleda, Plataforma de Toledo en Defensa del Tajo, Plataforma del río Queiles, Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Red Andaluza de la Nueva Cultura del Agua, Red Ciudadana por una Nueva Cultura del Agua en el Tajo/Tejo y sus Ríos, Red del Júcar por una Nueva Cultura del Agua, SEO/BirdLife, UNIPESCA, WWF-España i Xúquer Viu.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Demanem la creació d’una secció de restauració, conservació i millora de rius

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?