Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Residus > Sobre el nou Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d’envasos

Comissió de Residus

Sobre el nou Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d’envasos

No basta amb tornar al casc, cal reduir la producció de residus des del seu origen, millorar la recollida de la matèria orgànica i fomentar al màxim la reutilització

dimecres 7 de desembre de 2016, per  AE-Agró

El passat dimarts, 29 de novembre, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural organitzà la jornada "Tornar al Casc 2.0: La gestió de residus en el S.XXI". Esta cita, celebrada a la sala Santiago Grisolía del Museu de les Ciències Príncep Felipe, tenia com a objectiu mostrar tot el múscul del suport rebut pel nou Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d’envasos que promou la Conselleria. Acció Ecologista-Agró va ser una de les diferents entitats convidades a participar en esta jornada. Concretament en la taula redona “Retornar l’envàs, tots eixim guanyant”, on vam mostrar les nostres reticències i dubtes sobre el nou SDRR i la proposta de Llei que l’ha de desenvolupar.

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural porta més d’un any preparant una nova proposta de Llei sobre residus. Durant este temps s’han reunit amb els sector empresarial, hostaler i comercials i també han organitzat dues sessions tècniques per a explicar el projecte a un públic més generalitzat. El resultat ha sigut un fort enfrontament entre els enemics del nou Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d’envasos i els defensors del model que planteja la Conselleria, que podríem englobar dins de la campanya Retorna, que aposta a nivell estatal per este tipus de sistema.

En este context, el passat dimarts, 29 de novembre, la Conselleria va convocar la jornada "Tornar al Casc 2.0: La gestió de residus en el S.XXI", amb la qual volia mostrar múscul davant dels opositors al nou SDDR: la CIERVAL (Confederació d’Organitzacions Empresarials de la Comunitat Valenciana) i el sector empresarial. Per a defendre el nou model de gestió d’envasos, la Conselleria va convidar a diferents experts, tant internacionals com estatals i autonòmics.

El suport més gran el van rebre d’Amigos de la Tierra, que va presentar l’informe “Caracterització de residus abandonats”. La seua exposició va aportar poques dades que no coneguérem ja, com per exemple que els envasos que més trobem tirats als carrers, platges i espais naturals són, principalment i per ordre de major a menor volum, llaunes de beguda, botelles de vidre i botelles de plàstic. Esta intervenció va finalitzar amb una eslògan clarament favorable al SDDR: “Di sí al sistema de depósito".

Tanmateix, no totes les opinions de la jornada van combregar amb la línia oficial de la Conselleria. Eva Tudela, presidenta d’Acció Ecologista-Agró, va expressar els dubtes i reticències que desperta en la nostra organització el nou model de SDDR. Concretament ho va fer en la taula redona “Retornar l’envàs, tots eixim guanyant”, on també van intervindre Vicent Grimalt, alcalde de Dénia, José Manuel Felisi, de la Federació d’Associacions de Veïns de la Comunitat Valenciana, i Carlos Arribas, responsable de residus d’Ecologista en Acción.

Eva Tudela va explicar que la petició de la Conselleria per a assistir a esta taula rodona havia suposat un debat intern i un conflicte sobre alguns conceptes, ja que com associació ecologista sempre es donarà suport a plans, programes i actuacions que estiguen encaminades a millorar el medi ambient. Però, si en particular no ens agraden, considerem que són pobres o els falta un anàlisi més profund, ho direm oberta i sincerament. I este és el cas de la proposta de Llei per a desenvolupar el nou SDDR.

Es tracta, com va argumentar la nostra presidenta en la taula redona, d’una proposta de Llei pobra en continguts, amb mancances econòmiques i de gestió i que necessita una anàlisi prou més profunda sobre el sistema de gestió. Esta Llei, a més a més, no aporta res nou en matèria de reduir la generació de residus. Ni d’augmentar la reutilització i el reciclatge. Només aspira a eliminar alguns envasos dels carrers i de les àrees recreatives.

Durant el debat, Carlos Arribas (Ecologistas en Acción) va manifestar que els sistema actual ha tocat sostre i va apostar pel canvi que pot representar el nou SDDR. Tanmateix, des d’AE-Agró considerem que encara no s’ha tocat sostre i es pot anar més enllà amb el sistema actual. Això sí, sempre que el millorem, es gestione eficaçment i s’obligue a les societats contractades (Ecoembes i Ecovidrio) a realitzar correctament la recollida i gestió dels residus, ja que per això estan contractades i pagades per tots i totes.

Amb el que sí que estiguérem d’acord amb Ecologistas en Acción va ser a apostar per la reutilització. Ambdues entitats vam coincidir en la necessitat de fomentar l’ús racional dels productes per a poder minimitzar els residus des de l’origen. I també en la necessitat d’apostar per una recollida selectiva, també en origen, implantant un contenidor de matèria orgànica, ben gestionat, on només s’arreplegue orgànic per a poder treballar correctament amb este residus.

Per la seua part, José Manuel Felisi (Federació d’Associacions de Veïns de la Comunitat Valenciana) va explicar que al ciutadà de a peu no els arriba tota esta informació, desconeix el vertader problema que provoca la gestió dels residus i només li preocupa que li toquen de nou la butxaca. Des de la Federació d’Associacions de Veïns de la Comunitat Valenciana aposten pel nou sistema, sempre que vaja acompanyat de bones campanyes informatives i deixen a la societat participar en el projecte. Perquè si no és així serà un fracàs per part de la població.

Finalment, Vicent Grimalt, alcalde de Dénia, va mostrar el seu clar suport al nou SDDR i va manifestar que per a una localitat tant turística com la seua la neteja viària suposa un problema i un gran pressupost. Amb este sistema, segons ell, es deixarien d’abandonar els envasos en la via pública i facilitaria una imatge de ciutat més neta i saludable. De l’altra forma es facilita que la gent abandone els envasos.

Durant la part final del col·loqui, Eva Tudela, presidenta d’AE-Agró, va explicar que, amb la proposta de Llei que impulsa la Conselleria, Ecoembes ja ha manifestat la seua intenció de duplicar la taxa de reciclatge al País Valencià i d’aportar 17 milions d’euros addicionals a les entitats locals. Este anunci resulta vergonyós, ja que Ecoembes hauria de fer bé la seua feina sense cap amenaça, que es com perceben el nou SDDR.

A més a més, la nostra presidenta va recordar en la seua intervenció final que s’ha d’apostar per una recollida selectiva de la matèria orgànica a tot l’Estat Espanyol amb un gestor públic. I va recalcar que el sistema actual no funciona principalment per la manca de transparència en la informació i bona gestió de les entitats privades, que només busquen traure un benefici econòmic amb la gestió dels nostres residus. I que cap sistema funcionarà si no aconseguim reduir des de l’origen la producció de residus i fomentar la seua màxima reutilització.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Passegem els residus per tot el País Valencià per a acabar tirant a l’abocador quasi el 80%

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?