Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > Cal un gran pacte per l’Albufera

Comissió de Territori

Cal un gran pacte per l’Albufera

Conclusions del simposi "El Parc de l’Albufera, ara"

dimecres 28 de desembre de 2016, per  AE-Agró

Amb motiu dels 30 anys de la declaració de Parc Natural de l’Albufera, la Universitat de València organitzà el darrer cap de setmana de novembre el simposi "El Parc de l’Albufera, ara". La cita va ser al Jardí Botànic, on es van congregar més de 200 persones. Durant dos dies, administracions, ONGs, universitats, sectors locals i tot tipus d’entitats vinculades al parc natural vam debatre i reflexionar sobre com millorar l’estat de conservació d’un espai tan complex i valuós com l’Albufera. Les conclusions del simposi es van presentar a La Nau el passat dimarts 13 de desembre. I, de totes elles, destaca especialment una: Cal un gran pacte per l’Albufera que garantisca la coordinació entre les administracions.

El Parc Natural de l’Albufera de València és un sistema d’una enorme complexitat. I es constata en la dificultat de la seua morfologia i la seua hidrologia, en el conflicte permanent entre els usos i els anhels, en el particular entramat institucional, amb les seues singularitats i les seues competències creuades, així com en la visió de la ciutadania i la dificultat d’abastir el seu estat ideal. Este ha sigut el punt de partida del simposi "El Parc de l’Albufera, ara", un esdeveniment organitzat per la Universitat de València el darrer cap de setmana de novembre per a fer balanç dels 30 anys de la declaració del parc natural i, a partir d’un elaborat diagnòstic, plantejar propostes de futur per a millorar la gestió i la conservació de l’Albufera.

Per exemple, entre les conclusions del simposi, que es van presentar el passat dimarts 13 de desembre a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, trobem la necessitat de considerar com a premisses, per a la definició dels espais d’actuació en totes les matèries, els compromisos adquirits amb la declaració de l’Albufera com a parc natural, zona humida Ramsar i aiguamoll de la Xarxa Natura 2000. Especialment pel que respecta a la prevalència d’estos compromisos mediambientals sobre altres usos en el repartiment de l’aigua. Només així aconseguirem l’objectiu 2002 d’una llacuna amb la qualitat ecològica dels anys 60. Objectiu que a dia de hui encara continua vigent.

I per a assolir este repte el simposi conclou que cal, de manera urgent, un pla de gestió hídrica específic per a l’Albufera, consensuat per totes les administracions i agents implicats en el parc natural. I també reconsiderar el sistema Xúquer i Túria per a complir amb la Directiva Marc de l’Aigua i així aportar aigua de qualitat a l’Albufera. Entre altres motius, perquè les aigües regenerades de les EDAR (Estació de Depuració d’Aigües Residuals) no tenen qualitat suficient per a ser emprades com a recurs hídric en el parc natural i tampoc no és acceptable la dotació de cabals en base a futurs estalvis d’aigua de la modernització dels regadius.

Pel que respecta a l’agricultura a l’Albufera, el simposi planteja la necessitat de desenvolupar una normativa específica de pràctiques permeses, viables, compatibles amb el règim hídric i amb restriccions ambientals per a l’eliminació de la palla de l’arròs i l’ús de fertilitzants i pesticides. A més a més, proposa vincular les ajudes que reben els llauradors als serveis ambientals que presten els arrossars.

Entre les conclusions del simposi també destaca la possible creació d’un Observatori del Parc Natural de l’Albufera de València amb tota la informació que, per Llei, les administracions implicades en la seua gestió estan obligades a publicar. També, la necessitat de regular la demanda turística i condicionar el parc natural per a albergar esta activitat. Però, fer-ho amb seny per a evitar errors com la CV-500, una carretera que el simposi conclou que cal pacificar. Com? doncs, amb restriccions a la circulació de vehicles motoritzats, amb excepció dels veïns, i potenciant el transport públic i l’ús de la bicicleta.

A més a més, pel que respecta a la problemàtica urbanística a l’Albufera, el simposi exigix que es garantisca que tot el sòl que actualment no es troba classificat com urbà siga sòl protegit no urbanitzable. I també sol·licita la protecció dels nuclis urbans històrics amb ajudes per a la seua rehabilitació. Finalment, pel que respecta a la preocupant erosió de la restinga del parc natural, es demana un estudi per a abordar l’afecció que genera el Port de València i les condicions futures que podria ocasionar el Canvi Climàtic.

Com a proposta final, per a portar endavant totes estes iniciatives, des del simposi es planteja que seria desitjable un gran pacte per l’Albufera que garantira la coordinació entre les administracions en un objectiu comú, on prime el diàleg i la negociació entre tots els agents implicats en el parc natural. Des d’Acció Ecologista-Agró, com a agent implicat en el parc natural i com a entitat col·laboradora del simposi, esperem que este esdeveniment marque un punt d’inflexió en la conservació d’un aiguamoll tan complex i valuós com l’Albufera. Estem segurs que, des de la participació ciutadana i la mediació ambiental, podem continuar construint espais de diàleg per a millorar la gestió del parc natural més complex i emblemàtic del País Valencià.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró no recolza la declaració de l’Albufera com a Reserva de la Biosfera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?