Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Marfull > CEMEX: STOP incineració!!!

Marfull

CEMEX: STOP incineració!!!

Acció en defensa de l’aire que respirem a la comarca de la Foia de Bunyol

dilluns 16 de gener de 2017, per  AE-Agró

Marfull-Acció Ecologista Agró va protagonitzar este dissabte, 14 de gener, una acció directa no violenta per a demanar que la multinacional CEMEX deixe de cremar residus com a combustible en la seua cimentera de Bunyol (La Foia de Bunyol, València). Els activistes van ocupar temporalment l’antic edifici de Colchones Flex, junt a l’autovia A-3, on desplegaren pancartes amb el lema "STOP CEMEX Incineració". Amb esta protesta, Marfull-AE Agró denuncia públicament la contaminació i els greus riscos per a la salut que està generant CEMEX i mostra el seu recolzament a la plataforma Aire Limpio Hoya de Buñol-Chiva, que este mes de gener ha convocat dos manifestacions a la comarca contra la incineració de residus.

La multinacional CEMEX està utilitzant com a combustible en la seua cimentera de Bunyol (La Foia de Bunyol, València) residus perillosos de tot tipus, fins i tot tòxics. La crema dels residus està ocasionant l’emissió a l’atmosfera de dioxines, substàncies extremadament tòxiques i altament cancerígenes que estan catalogades com a COPs: Compostos Orgànics Persistents.

Actualment, CEMEX té cobertura administrativa per a incinerar residus, que no per a emetre dioxines, gràcies a una Autorització Ambiental Integrada (AAI) concedida en l’any 2006 per l’anterior govern del PP. Este permís està a punt de caducar. Però, la nova Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural pretén renovar l’autorització.

En principi, amb la nova AAI s’eliminarà el flux de residus amb el codi LER 140603* (altres dissolvents i mescla de dissolvents). Però, es manté la incineració dels residus amb els codis 190205* (fangs de tractaments fisicoquímics que contenen substàncies perilloses) i 190208* (residus combustibles líquids que contenen substàncies perilloses). Així que, segons les dades facilitades per la Conselleria de Medi Ambient, CEMEX podrà cremar anualment 55.000 tones de residus, fins i tot perillosos, a la seua cimentera de Bunyol.

Per a evitar este atac al medi ambient i a la salut pública, ha nascut la plataforma veïnal Aire Limpio Hoya de Buñol-Chiva, que exigix a la Conselleria que defense els veïns i veïnes de La Foia de Bunyol i l’aire que respiren, un aire que actualment CEMEX està enverinant. Per això, demanen a la Conselleria que no renove el permís a la cimentera per a cremar residus perillosos i tòxics com a combustible.

Marfull-Acció Ecologista Agró s’ha volgut sumar a la causa de la plataforma Aire Limpio Hoya de Buñol-Chiva i este dissabte, 14 de gener, va protagonitzar una acció directa no violenta a la ciutat de València. Concretament a l’antic edifici de Colchones Flex, junt a l’autovia A-3, on els activistes van desplegar pancartes amb el lema "STOP CEMEX Incineració" i "STOP Tòxics".

Amb esta acció, Marfull-AE Agró mostra el seu recolzament a la lluita dels veïns i veïnes de La Foia de Bunyol, que ahir diumenge, 15 de gener, van convocar una concentració a Xiva contra la incineració de residus a la planta de CEMEX. Esta protesta comptà amb la participació de Marfull i també d’AE-Agró Camp de Morvedre, que actualment lluita per a evitar que altra cimentera, en este cas Lafarge-Holcim, òbriga una nova pedrera al terme municipal de Sagunt.

Des de Marfull esperem que Julià Álvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, reconsidere el seu recolzament a la nova AAI que es pretén atorgar a CEMEX i que complisca així el programa electoral de Compromís, coalició a la qual pertany i que va prometre abans dels comicis autonòmics prohibir la incineració de residus al País Valencià. I et recordem que el pròxim diumenge, 22 de gener, la plataforma Aire Limpio Hoya de Buñol-Chiva ha convocat una marxa de protesta des de Bunyol fins a les portes de la cimentera. Si vols defendre l’aire que respires, no pots faltar a esta manifestació. CEMEX, STOP incineració!!!

*Fotografies de Brais Palmás.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : 24-M: Demanem un canvi en la gestió dels residus

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?