Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > La Casbah, un obstacle insalvable per a la regeneració dunar

Comissió de Territori

La Casbah, un obstacle insalvable per a la regeneració dunar

Exigim l’expropiació i desaparició d’esta urbanització construïda en el domini públic marítim-terrestre i dins del Parc Natural de l’Albufera

dilluns 30 de gener de 2017, per  AE-Agró

Per si encara no s’han assabentat, cosa difícil donada l’extraordinària cobertura informativa de la qual ha gaudit últimament, la Casbah és una urbanització situada en el Parc Natural de l’Albufera i amenaçada per l’erosió que patixen les platges al sud del Port de València. La Casbah forma part de la catastròfica acció urbanitzadora de l’època franquista. Una acció depredadora del territori que, com va explicar en 1980 en els Estudis Previs per a l’Ordenació del Muntanya de la Devesa Ricard Pérez Casado, alcalde aleshores de València, “va destruir el patrimoni col·lectiu dels valencians, agredint un espai que s’hauria d’haver mantingut intacte o, en tot cas, ordenat per al millor gaudi de la col·lectivitat”.

La Casbah no és una edificació més de les moltes que desafortunadament hem heretat. Es tracta d’una urbanització exclusiva, de luxe, utilitzada com a segona residència per molts dels seus veïns. A més a més, té una difícilment acceptable situació jurídica, ja que es troba fora d’ordenació, en domini públic marítim-terrestre i dins del Parc Natural de l’Albufera, aspecte que el senyor Joan Ribó, actual alcalde de València, pareix ignorar quan llança les seues propostes sobre esta urbanització. Qualsevol actuació en el parc natural ha de ser autoritzada per l’administració responsable d’este. O siga, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural

Cal destacar també que la Casbah usurpa sòl públic amb els seus jardins privats on, a més a més, planten espècies al·lòctones de plantes, moltes d’elles invasores. Tampoc no està massa clara la titularitat del sòl on s’ha edificat la piscina de la urbanització.

Els danys causats per l’últim temporal han siguts forts, sens dubte, encara que en el context de les afeccions del litoral valencià resulta un poc sorprenent la ressonància que han aconseguit. No són problemes nous. Els temporals han destrossat en altres ocasions el passeig marítim i el mur que protegix estes vivendes. I les reparacions d’eixos danys sempre han corregut per compte de l’erari públic i sembla ser que també esta vegada es pretén que siga igual. Per què hem de pagar les obres que afecten uns propietaris que volen mantindre’s contra vent i marea en la zona marítim-terrestre reclamant esculls artificials i transvasaments d’arena i tot el que faça falta?

Des de la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró entenem que és més coherent eliminar construccions que dificulten seriosament la possibilitat de regenerar eixe tram de costa. Perquè així s’ha fet en altres zones més al nord i perquè els cordons dunars són l’única solució factible. Per això, ens oposem a “protegir la Casbah amb un projecte sòlid”. Volem i sol·licitem la protecció de la platja amb un projecte viable i factible i això exigix que la Casbah desaparega. Sol·licitem la seua expropiació, perquè encara que els seus veïns tenen drets estos no han de prevaldre sobre el conjunt dels valencians, que tenen dret a què els seus impostos s’utilitzen en obres d’interés general i que puguen disfrutar. 

Potser el Port de València, poc comprensiu temps arrere amb els les veïnes i veïns de La Punta, als quals va expulsar de les seues cases i alqueries habitades durant generacions i als quals va desposseir de les terres que cultivaven i que eren el seu medi de vida, siga ara més solidari amb la ciutat que li acull i, assumint la seua responsabilitat, contribuïsca generosament a la materialització de les obres que demandem.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Demanen la demolició del Sidi Saler

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?