Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Aliades en la Nit > Rates penades, de la Plaça a l’Horta

Pam a pam

Rates penades, de la Plaça a l’Horta

Projectes agroecològics en defensa del territori

dimarts 21 de febrer de 2017, per  AE-Agró

El darrer diumenge de gener, la Plaça de l’Ajuntament de València va ser l’escenari del segon mercat de producció agrícola de proximitat "De l’Horta a la Plaça", iniciativa impulsada conjuntament per la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles del Cap i Casal i el Consell Agrari Municipal. Com en l’edició de 2016 esta cita, que va omplir de gom a gom la Plaça de l’Ajuntament de València, va comptar amb la participació d’Acció Ecologista-Agró, que va explicar i informar sobre els seus projectes agroecològics en defensa del territori: el Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera i el nostre nou projecte per a fomentar el control biològic de plagues agrícoles amb l’ajuda de les rates penades.

Què tenen en comú les plantacions de café a Mèxic i Costa Rica, els cultius de cacau a Indonèsia, els camps de cotó a Estats Units d’Amèrica i els arrossar de Tailàndia? Doncs, que ja empren com a controladores biològiques de plagues agrícoles a les rates penades, tal i com també fan al Delta de l’Ebre per a combatre el cucat de l’arròs (Chilo suppresalis) i a les Illes Balears per a reduir la presència del cuc del pi (Thaumetopoea pityocampa).

Com han demostrat nombrosos estudis científics, una rata penada pot consumir en una sola nit una quantitat de preses equivalent a entre un quart i el total del seu pes corporal. I això convertix els quiròpters en uns importants aliats en la lluita contra les plagues que assolen els cultius o que amenacen la salut humana, ja que els mosquits també formen part de la seua dieta.

Per este motiu, en 2016, Roncadell i Acció Ecologista-Agró, amb la col·laboració de la SECEMU (Societat Espanyola per a la Conservació i l’Estudi de les Rates Penades), la Denominació d’Origen Xufa de València i la Universitat Politècnica de València (UPV), vam proposar a l’Ajuntament de València un projecte de control biològic de les plagues de l’arròs i la xufa amb rates penades. Esta iniciativa, que va ser aprovada pel consistori del Cap i Casal i que executarem durant 2017, va ser presentada públicament el passat 29 de gener, amb motiu del segon mercat de producció agrícola de proximitat "De l’Horta a la Plaça".

Eixe dia Roncadell i AE-Agró vam explicar este nou projecte, que suposa la continuació i ampliació de la campanya “Aliades en la nit”, que va consistir a instal·lar refugis per a rates penades en els arrossars del Parc Natural de l’Albufera de València. Ara, el repte és continuar amb esta iniciativa en els arrossars i col·locar caixes-niu a l’Horta de València, per a estudiar si els quiròpters també ens ajuden a controlar les plagues de la xufa. Especialment les del lepidòpter barrinador Bactra bactrana.

Banc de Palla de l’Albufera

A més a més de presentar amb els companys de Roncadell el projecte de les rates penades, que cal destacar que també comptarà amb la col·laboració de Càdec i La Granja de Bitxos, AE-Agró va aprofitar el mercat de producció agrícola de proximitat "De l’Horta a la Plaça" per a explicar i difondre el Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera. Esta iniciativa agroecològica en defensa del territori està impulsada per la nostra organització i la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida i té com a objectiu facilitar bales de palla per a l’aprofitament i reutilització d’este polèmic rebuig agrícola.

En 2016, durant la seua tercera edició, el Banc de Palla de l’Albufera va empacar quasi 600 bales per al seu posterior ús com encoixinat agrícola, restauracions forestals, bioconstrucció, mobiliari rural, ramaderia... Este projecte, que compta amb la implicació del CERAI (Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional) i la col·laboració de l’Ajuntament de Catarroja, el Consell Agrari Municipal de l’Ajuntament de València i la Comunitat de Regants del Tancat de la Sardina, celebra este dijous, 23 de febrer, una jornada de reflexió a la Casa Verda. Si vols conéixer més a fons els resultats d’enguany del Banc de Palla de l’Albufera i les iniciatives que han desenvolupat els col·lectius i usuaris que s’han implicat en este projecte, no pots faltar a la cita del dijous. T’esperem!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Què pots fer amb una bala de palla d’arròs de l’Albufera?

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?