Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Ribera Alta > La Ribera renaixerà de les seues cendres

La Ribera Alta

La Ribera renaixerà de les seues cendres

Col·loqui a Sumacàrcer sobre gestió comunal dels boscos, incendis i repoblament

dimarts 7 de març de 2017, per  AE-Agró

El passat diumenge, 5 de març, l’Aplec de La Ribera organitzà una jornada d’aprenentatge sobre la gestió comunal dels boscos, el control d’incendis i repoblament forestal. La cita va ser a Sumacàrcer (La Ribera Alta, València), on La Granja de Bitxos, el Voluntariat Per Repoblar Alzira, la Colla Ecologista L’Arrel d’Ontinyent i el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró a La Ribera Alta van compartir experiències i coneixements amb la vintena d’assistents al col·loqui. El gran protagonista de la jornada va ser el foc. Concretament l’incendi forestal que va cremar unes 1.200 hectàrees l’estiu passat a la Serra de Carcaixent. Afortunadament, com van explicar els ponents, el bosc mediterrani renaix de les seues cendres.

Els incendis forestals són un dels problemes mediambientals de major repercussió mediàtica i impacte social. Però, què ocorre una vegada s’ha aturat el foc? S’ha d’actuar immediatament per a repoblar o és millor deixar a la natura fer camí? Quin paper juga la fauna en este procés? S’ha de retirar la fusta cremada o no? Què mesures són més efectives per a reforestar una zona afectada pel foc sense tornar-se xirivia? I per a previndre els incendis?

Estes són algunes de les preguntes que van sorgir durant la jornada d’aprenentatge i coneixements sobre la gestió comunal dels boscos, el control d’incendis i repoblament forestal que el passat diumenge, 4 de març, va organitzar l’Aplec de La Ribera a Sumacàrcer. El col·loqui, celebrat al local de La Societat, va reunir a més d’una vintena d’assistents i va comptar amb la participació de La Granja de Bitxos, el Voluntariat Per Repoblar Alzira, la Colla Ecologista L’Arrel d’Ontinyent i el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró a La Ribera Alta.

La cita va tindre com a gran protagonista l’incendi de l’estiu passat a la Serra de Carcaixent, un foc que va cremar més de 1.200 hectàrees de bosc. També es va parlar d’altres incendis, com el de la Serra de Bolbait, a la veïna comarca de La Canal de Navarrés, que va calcinar més de 1.800 hectàrees. Però, sobretot es va parlar i debatre sobre quines actuacions es poden realitzar ara per a recuperar estos terrenys forestals i com previndre nous incendis.

Com van explicar els ponents en el col·loqui, la vegetació mediterrània està adaptada al foc, motiu pel qual durant els primers anys després d’un incendi la millor actuació és esperar a vore com funciona la regeneració natural del bosc. No tallar la fusta cremada o, almenys, només fer-ho en llocs on la caiguda dels arbres puga suposar un perill per a les persones, com per exemple a la vora de camins.

Allò més important després del pas del foc és protegir el sòl fèrtil, així que s’ha de minimitzar l’ús de maquinària pesant i construir feixines o encoixinar el terra per a evitar l’erosió. A més a més, com a mesura complementària es poden instal·lar menjadors i punts d’aigua per a la fauna, ja que els animals són uns grans dispersadors de llavors i ens ajuden a reforestar sense pràcticament menejar ni un dit.

Durant la taula redona es va parlar de molts més temes, com per exemple de projectes de restauracions forestals com el de la Colla Ecologista L’Arrel d’Ontinyent. La jornada va ser molt enriquidora per a tots els participants i des d’AE-Agró volem agrair a l’Aplec de La Ribera la seua invitació per a participar en este col·loqui. Pam a pam, rebrot a rebrot, els boscos de La Ribera segur que renaixeran de les seues cendres!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró aposta pel reg tradicional en l’horta de Carcaixent

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?