Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Activitats > Descobrim el patrimoni natural del Riu Palància

Camp de Morvedre

Descobrim el patrimoni natural del Riu Palància

Este diumenge et convidem a descobrir el patrimoni natural de la Finca de Penya

dimecres 17 de maig de 2017, per  AE-Agró

Amb motiu de la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat, Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de la capital del Camp de Morvedre et convidem a descobrir el patrimoni natural d’esta ciutat. Amb este objectiu, durant el mes de maig, anem a convocar quatre visites guiades a diferents espais mediambientals de Sagunt. La primera activitat del programa "Descobrix el teu Patrimoni Natural" va ser a la Muntanya de Romeu i la segona excursió, celebrada el passat diumenge, 14 de maig, va tindre com a protagonista el Riu Palància. La pròxima cita serà este diumenge, 21 de maig, quan visitarem la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara. Vine a descobrir el teu patrimoni natural!!!

Més de 50 persones van participar el passat diumenge, 14 de maig, en la segona visita guiada del programa d’activitats "Descobrix el teu Patrimoni Natural", una iniciativa d’Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Sagunt per a enriquir mediambientalment la candidatura de la capital del Camp de Morvedre a Patrimoni de la Humanitat. Esta segona excursió va discórrer pel Riu Palància. Concretament des del Trinquet de Sagunt fins al Delta del Palància, on va finalitzar esta ruta de 7 km de distància.

Durant el recorregut pel Palància vam descobrir la importància que ha tingut el riu al llarg de la història de Sagunt. Especialment, pel que respecta a l’ús agrícola de la seua aigua a través de la Séquia Major. Esta infraestructura hidràulica agafa l’aigua abans de la Presa d’Algar, ja que després la majoria del cabal del Palància desapareix al seu pas pels engolidors, convertint-se en un riu subterrani que torna a brollar a la Font de Quart.

Com no, a més a més de la Séquia Major, durant l’excursió pel riu vam visitar l’Assut de Pedres Blaves, les restes del pont romà i els dos trams del Palància que van ser restaurats per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). També vam tindre l’oportunitat de vore els nius d’ametralladora de la Guerra Civil i de comprovar com el sobrant de reg de la Séquia Major torna al riu, formant xicotetes basses d’aigua. Per desgràcia, també vam comprovar com determinats punts del Palància, accessibles per als cotxes, continuen utilitzant-se com a abocadors il·legals i descontrolats, motiu pel qual considerem que s’haurien de tallar al trànsit motoritzat.

Durant l’últim tram de la visita, poc abans del Delta, vam observar la junquera que ocupa el llit del riu, on rovellats (Plegadis falcinellus) i altres aus picotejaven el terra a la recerca d’aliment entre els joncs aguts (Juncus acutus). L’excursió va concloure al Delta, un espai de gran valor mediambiental, per ser el punt d’unió entre el riu i la mar, però que encara està ocupat per unes cases il·legals que es troben pendents de ser enderrocades.

La pròxima convocatòria del programa d’activitats "Descobrix el teu Patrimoni Natural" serà este diumenge, 21 de maig, quan et convidem a descobrir el patrimoni natural de la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara. La visita començarà a les 10:00 hores a la Casa Penya i inclourà també un passeig per les dunes i el saladar d’Almardà.

Per a participar en esta activitat no cal inscripció prèvia. Però, si tens qualsevol dubte o necessites més informació, pots posar-te en contacte amb la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró enviant un correu electrònic a agromorvedre@gmail.com. T’esperem!!! Vine a descobrir el patrimoni natural de Sagunt!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Descobrim el patrimoni natural de la Muntanya de Romeu

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?